Bélyegblog

2013.04.02. 13:59

Női judosok bélyegen

A bélyeg névértéke 360 forint.

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti a budapesti Judo Európa-bajnokságot (április 25-28.). A női judósokat ábrázoló 360 forint névértékű bélyeg Záhonyi Tamás és Iulian Pena (az International Judo Federation (IJF) alkotói) tervei szerint százezer példányban készült az ANY Biztonsági Nyomdában.

Ötvenharmadik alkalommal rendezik meg a Judo Európa-bajnokságot. A Papp László Budapest Sportarénában ezúttal negyvenhárom ország közel ötszáz női és férfi versenyzője összesen tizennégy kategóriában méri össze tudását. A programot a Magyar Judo Múzeum a sportág hazai történetét és legszebb eredményeit bemutató tárlata teszi még színesebbé. Magyarország a zárónapon, április 28-án adja át a stafétabotot Franciaországnak, a 2014. évi Judo Európa-bajnokság szervezőjének.


Jigoro Kano (1860-1938) többdanos judomester 1882-ben alkotta meg a judóként (magyarul cselgáncs) ismert küzdősportot. Felismerte, hogy a régi japán szamurájok szellemében nem lehet tovább élni a modern Japánban, de kellenek olyan sportok, amelyekkel a gyerekek veszély nélkül kipróbálhatják erejüket és nagyon kemény fegyelemre nevelhetők. Japánban a judo több száz éves múltra visszatekintő harci művészet volt. A régi szamurájok teljes harctechnikai anyagát tartalmazta, a dobásoktól a kardkezelési eljárásokig, és mindenre kiképezte a harcosokat. Amikor megalkotta rendszerét, amit „judo”-nak nevezett el, elhagyta belőle a testi épségre veszélyes technikákat, és sportolásra alkalmassá tette, így adta azt át a gyerekeknek és felnőtteknek. Az sportág jellemzője a test-test elleni harc, az ellenfél földre dobása, gáncsolása, földön való leszorítása, karjának feszítése, illetve az ellenfél fojtó fogással való ártalmatlanná tétele. A judo 1964-től olimpiai sportág. (Forrás: eurojudo2013.hu, telesport.hu)

JUDO EB

Megrendelési kód: 2013040010011 (bélyeg); 2013040060012 (FDC)
Megjelenés: 2013. április 2.
Névérték: 360 Ft
Példányszám: 100.000 db
Perforálási méret: 40x30 mm
Gyártó: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
Tervezőművész: International Judo Federation (IJF – Záhonyi Tamás és Iulian Pena)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!