Kisalföld logö

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Hagyományőrző lakodalom

Háromnapos lakodalmi vigasságot rendeztek a hétvégén Fertőhomokon. A lakodalomról film is készült, melyre a keretet a település által elnyert Phare-pályázat nyújtotta. A rendezvény célja a horvát kisebbség által egyedül itt beszélt kaj nyelv felelevenítése volt.
Díszes lakodalmi menet vonult a hétvégén Fertőhomok utcáin. Cifra régi ruhákba öltözött emberek és zeneszó töltötte be a települést a megrendezett lakodalmi mulatságon. A vigasságot filmes stáb követte, akik a pénteki legénybúcsútól a vasárnap éjszakai táncig rögzítették a lakodalmi eseményeket. – Filmet forgat a település az itt élő horvát kisebbség régi lakodalmairól, melyből feleleveníthetjük kihalófélben lévő népszokásainkat – mondta el Horváth Attiláné szervező, a film forgatókönyvírója.
„ Az úgynevezett kaj-horvát nyelvet az országban egyedül Fertőhomokon és Hidegségen beszélik, de itt is már csak az idős emberek.”
– Mivel a filmben ezen a nyelven zajlik a leány kikérése és a szentmise, bízunk abban, hogy a nyelvjárás is egy kicsit ismertebb lesz – tette hozzá a szervező.
A lakodalom – mint évtizedekkel ezelőtt – három napig tartott. Az első napot legénybúcsús bál zárta, szombaton a menyegzői előkészületek zajlottak, vasárnap délután pedig lakodalmi menet indult a fiús háznak berendezett tájháztól a templomig. Mint kiderült, az ifjú pár a homoki Kajkavci tánccsoport tagja. A történet érdekessége, hogy a vőlegényt játszó Kozák József nős, a csinos menyasszony, Grubits Eszter pedig a valóságban éppen valaki más menyasszonya.
– A film forgatókönyvéből egy színpadi tánckoreográfia is készült, melyet a tánckar vasárnap eltáncolt a tájháznál felállított színpadon – tette hozzá Horváth Attila polgármester. – A négyszáz fős lakodalmi vigasságon, mely a vasárnapot zárta, korhű népi ételkülönlegességeket szolgáltak fel. A forgatás pénzügyi fedezetét az a Phare- pályázat nyújtotta, melyet Fertőhomok Hegykővel közösen nyert el turizmusfejlesztésre és a programkínálat bővítésére.
A rendezvénnyel egy időben a tájházban évtizedes esküvői fényképeket bemutató fotókiállítás is nyílt, mely a Hospely család gyűjteménye.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

NB II: felemás szezonkezdet

Tovább olvasom