Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

A szoptatás egyaránt a baba és a mama örömforrása

Tizennégy éve napjainkban a világ 120 országában ünnep ez a hét, a szoptatás világhete.
A Magyar Védőnők Egyesülete 1993-ban csatlakozott a világrendezvényhez. Ez volt az az év, amikor az UNICEF és a WHO az 1993-as esztendőt az anyatej világévének nyilvánította. Az azóta évente megrendezett világhét idei témáját a szervezők „25 év a szoptatás védelmében" címmel jegyzik.

Praktikus és kényelmes

A bágyogszováti Szabó Tomi éppen tegnap volt egyhetes, a most egyéves ikerlányok, Anna és Eszter mellett a család figyelme most leginkább rá irányul. A kisfiút az édesanyja kizárólag anyatejjel táplálja.
– Az életünk meghatározó eleme, a legfontosabb napirendje a szoptatás – szögezte le Szabó Szilvia, Tomi édesanyja. – Az igény szerinti szoptatást követem, a soproni baba-mama kórházban – ahol szültem – is ezt támogatják. Ennek köszönhetően már beállt a napirendünk: ahogyan a kisfiunk megkívánja, úgy adok neki, s ő alszik tovább.

Változott a megítélés

Győrben 15 helyen, különböző időpontokban előadásokkal, baba-mama találkozók szervezésével hívják fel a kismamák figyelmét az anyatejes táplálás jelentőségére. Horváth Lászlóné városi vezető védőnő megítélése szerint nagyban változott a szoptatás megítélése, a legtöbb anyuka – félretéve a hiúságát – mindent megtesz azért, hogy szoptathasson.

– Ennek ellenére sajnos van, amikor háztól házig a védőnők segítenek megszervezni, hogy a csecsemő anyatejhez jusson – tájékoztatott Horváth Lászlóné. – Anyatejgyűjtő állomás híján mindez a társadalombiztosító támogatásával, bizalmi elven alapul. A védőnők szívesen közvetítenek a kismamák között, a lényeg úgyis az anyatejes táplálás.

Évente új és még újabb kutatások megerősítik a baba 6 hónapos koráig történő kizárólagos szoptatását, valamint a további folyamatos szoptatást – egyéb táplálékkiegészítés mellett – a gyermek kétéves koráig, vagy azon túl is. Az anyatejes táplálás csökkenti bizonyos betegségek kockázatát: például a hasmenését, a légzőrendszeri és a fülbetegségekét. Az egészséges növekedésen túl a lelki fejlődés alapja. Csökkenti az anya számára az emlő- és a petefészekrák, valamint a csípő- és combnyaktörés kockázatát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét feljelentik Duray Miklóst

Ismét feljelenti Duray Miklóst a szlovák kormánykoalícióhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS),… Tovább olvasom