Heki kutya előugrott

2023.11.05. 12:06

Öveges professzor nyomdokait követve kísérleteztek Győrben - fotók

Világító uborka, táncoló labda, és égő ember egyaránt előfordult a püspöki udvarbíróház pincéjében szombat délután.

Bella Violetta

Fotó: Rákóczy Ádám

A Múzeumok Őszi fesztiváljának idei mottója a Jövő! Menő! Múzeum. Ez a tudományos felkiáltás pedig apropót adott arra, hogy a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum megmutassa, nem csak kövek és festmények jelenthetik egy múzeum gazdagságát, hanem a tudomány területén is bőven van gondozandó érték. 

Így például az a kilenc banános doboznyi Öveges József hagyaték, melynek feltérképezésével Mészáros Péter fizika tanárt bízta meg a múzeum, és aki ezen az alkalmon nem csak beszélt a fizikus televíziós személyiség életéről és győri valamint péri kötődéseiről, hanem kísérletekkel is ápolta a kivételes elme szellemi örökségét. Természetesen előkerült Heki kutya, az áramlástan, de emberfelgyújtás is történt az interkatív előadáson, ahol nem csak olyan gyermek vett részt, aki Öveges nagybátyjáról elnevezett intézménybe járt, de olyan is, aki még élőben láthatta kísérletezni az első tudománynépszerűsítő celebet. 

Mészáros Péter arról álmodik, egyszer Győrben egy Kísélet Múzeum állíthat emléket a szerzetes tanár munkásságának, aki az elsők között kapta meg a Kossuth díjat.

A kísérletekről, Öveges győri kötődéseiről és a hagyaték lehetséges sorsáról bővebben hétfői lapszámunkban olvashat.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában