Adó- és pénzügyeink

2015.01.08. 10:32

Adóelőleg-nyilatkozatok: újdonság az első házasok kedvezménye

A korábbi évekhez hasonlóan most is célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot.

A korábbi évekhez hasonlóan most is célszerű már januárban kitölteni az adóelőleg-nyilatkozatot, hogy a munkavállalóknak járó idei kedvezményeket mielőbb figyelembe vegyék a kifizetők. Ettől az évtől az első házasok is kedvezményben részesülhetnek.

Adóalap-kedvezmény jár azoknak a pároknak, ahol legalább az egyik fél az első házasságát köti (kortól függetlenül), és a házasságkötésre 2014. december 31-ét követően kerül sor. A kedvezmény mértéke jogosultsági hónaponként (legfeljebb 24 hónapig) 31 250 forint. A 24 hónapon belül a kedvezmény utoljára arra a hónapra érvényesíthető, amelyet követően a magánszemély magzatra vagy gyermekre tekintettel családi kedvezményre válik jogosulttá. Nem zárja ki az első házasok kedvezményét, ha a házasság megkötésekor a házastársak bármelyike meglévő gyermekre vagy magzatra tekintettel már jogosult családi kedvezményre. Nem befolyásolja a kedvezmény igénybevételét az sem, ha a házastársak bármelyike a kedvezmény érvényesíthetőségének időszakában nevelőszülőként, nevelőszülő házastársaként – nevelt gyermekre tekintettel – válik családi kedvezményre jogosulttá. A kedvezmény – hasonlóan a családi kedvezményhez – közösen is igénybe vehető az összeg megosztásával. A kedvezmény nem érvényesíthető tovább, ha a házasság a 24 hónapos időtartamon belül felbomlik.

A családi kedvezmény mértéke idén nem változik, 2016-tól majd fokozatosan nő a két eltartottat nevelő családok esetén a kedvezményezett eltartottanként figyelembe vehető összeg, míg 2019-re a jelenlegi kedvezmény dupláját el nem éri.

Az adóelőleg-nyilatkozatot a munkavállaló tölti ki és adja át munkáltatója részére, így bérszámfejtéskor a munkáltató megfelelő módon számolja el a nettó béreket, azaz év közben ez alapján vonja le a dolgozója béréből az adóelőleget. 2015. január 1-jétől az adóelőleget megállapító munkáltató mellett a rendszeresen ismétlődő bevételt (például tiszteletdíjat, egyéb juttatást) juttató kifizetőnek is adható nyilatkozat.

Ha már az első hónap bére után érvényesíteni kívánja a munkavállaló a kedvezményeket (például családi kedvezmény, személyi kedvezmény), akkor az első bérszámfejtést megelőzően kell a munkáltatónak átadni az új évre vonatkozó adatokkal kitöltött adóelőleg-nyilatkozatokat.

Változás esetén a kedvezményt érvényesítő munkavállaló köteles haladéktalanul új nyilatkozatot tenni, vagy a korábbi nyilatkozatot visszavonni.

A NAV honlapján elérhetők a javasolt (megfelelő felépítésű és tartalmú) adóelőleg-nyilatkozat minták, amelyek alapján minden igénylő elkészítheti saját adóelőleg-nyilatkozatát 2015-ben is. Az adóelőleg-nyilatkozatok kitöltési útmutatója részletezi mikor jogosult adózó az adott kedvezményre, hogyan, milyen adatokkal kell kitölteni és mire érdemes odafigyelni.

Forrás: NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!