Adó- és pénzügyeink

2013.04.09. 10:49

Újfajta adókártyák készülnek

Az adóigazolvány biztonsági okmány, főbb alkotórészeit védeni kell a hamisítástól.

Olvasói kérdés

Feleségem – névváltozás miatt – annak rendje-módja szerint és kötelező mivoltára való tekintettel lassan egy éve megigényelte új, nevére szóló adókártyáját. A kártya azóta nem készült el. Többször érdeklődött már. Volt, hogy azt mondták, „nincs papír”. Most pedig azt a tájékoztatást kapta, „ne aggódjon, van, aki régebb óta vár rá”. Hogy fordulhat elő olyan, hogy ennyi ideig kell várni egy „kötelező” okmányra?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatóságának tájékoztatása szerint az adóigazolvány biztonsági okmánynak minősül, főbb alkotórészeit védeni kell a hamisítástól. Ez különleges alapanyagot, technológiát igényel. Az elmúlt időszakban a hatóság alapanyag-problémák miatt adókártya igénylésekor csak igazolást tudott kiállítani, az azonban az adóigazolványt teljes körűen helyettesíti.

Az igazolásokra szárazbélyegzőt nyomnak, ami megfelelő biztonsági elem, megakadályozza a visszaéléseket. Már csak azért is, mert az adóigazolvány önmagában nem azonosítja az adózót. Használatakor be kell mutatni a személyi adatokat igazoló okmányok valamelyikét, például a személyi igazolványt. A főigazgatóság közleménye hangsúlyozta: az adókártyát igénylőknek adott igazolást mindenki köteles elfogadni, így az átmeneti helyzet nem jelenthet gondot a mindennapi ügyintézésben. 2012 végétől új típusú plasztik adóigazolványok gyártása kezdődött meg, ezeket folyamatosan postázzák. Megérkezésükig az adózók türelmét kérik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!