Kaszinóvilág Győrben?

A Dunántúlon 3 kaszinó nyílhat, ötszázezer lakosonként egy. Sopronban már üzemel. Van esély győri kaszinóra?

A Parlament kedden reggel "kivételes sürgős"-en módosította a szerencsejáték szervezésről szóló törvényt.

A módosítás szerint az országban 11 kaszinó működését engedélyezte az Országgyűlés keddi döntésével. Aradszki András (KDNP) és Balla György (Fidesz) vasárnap benyújtott törvényjavaslatát kormánypárti szavazatokkal fogadták el.

A módosítás értelmében ötszázezer lakosonként legfeljebb egy játékkaszinót lehet üzemeltetni, azzal a megkötéssel, hogy a fővárosban és Pest megyében összesen maximum ötöt, a Dunántúlon és a keleti országrészben pedig hármat-hármat.

Egy kis matek

A 11 új kaszinóban összesen max. 3300 pénznyerő automata üzemelhet.

A kaszinókban egyenként legfeljebb háromszáz pénznyerő automata működhet.

A módosítás részleteit itt olvashatja >>

A parlament tavaly októberben törvényben tiltotta meg a játéktermek és az elektronikus kaszinók üzemeltetését, pénznyerő gépek azóta csak játékkaszinókban működtethetők. Azóta három kaszinó van az országban: kettő Budapesten, egy Sopronban.

Öt pályázó 3 a dunántúli helyre

Nemrégiben a Világgazdaság cikke alapján arról számolt be a kisalfold.hu, hogy Győr is kaszinót nyitna, de a legjobban talán Hévíz szeretne. A dunántúli jelentkezők között volt még: Balatonfüred, Szombathely és Pécs. Országosan pedig pontosan 11 település jelenzkezett be kaszinónyitásra (Győr, Debrecen, Szombathely, Pécs, Szeged, Miskolc, Nyíregyháza, Szentendre, Hévíz, Gyula és Balatonfüred).

Másodosztály?

A Világgazdaság cikke arra is kitért, hogy az I-es kategóriába az a kaszinó tartozik, amelyben legalább 100 játékasztal, valamint 1000 pénznyerő automata üzemel. Ez alatt minden kaszinó másodvonalbeli.

A módosítás szerint azonban legfeljebb 300 pénznyerő automata működhet a jövőben nyíló kaszinókban.

A változtatás pontosan így szól: "Pénznуerő automata kizárólag játékkaszinóban üzemeltethető. Egy játékkaszinó-egységben kizárólag egy gazdasági társaság üzemeltethet pénznуerő automatákat. Egy II. kategóriájú játékkаsziпóbaп legféljebb 300 pénznyerő automata üzemeltethető."

Vagyis első osztályú kaszinót nyitni a törvény szerint esélytelen. Kérdés azonban az is, hogy a soproni kaszinó beleszámít-e a Dunántúlon nyíló három kaszinóba, vagy a már meglévőn felül nyílhat még három.

2,3,11?

Esetleg az fordult elő, hogy a 11 pályázóra szabták a kedden elfogadott törvénymódosítást? (11 kaszinó működését engedélyezte az Országgyűlés.) Nem, az nem lehet, hiszen a(z új) tövény szerint a Dunántúlon 3 kaszinó nyílhat/működhet, hiába írtak 5 jelentkezőről: "500.000 lakosonként lеgfеljeЬЬ еgу játékkaszinó üzemeltethető (...) Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Sоmogу, Tоlna, Vas, Veszprémi és Zala megyében együtt legfeljebb három játékkaszinó üzemeltethető."

Ha a Dunántúlon három kaszinó működhet, a már meglévő soproni ebbe belaszámít? Ha igen, akkor Dunántúlon 2 kiadó hely maradt kaszinó nyitásra. Az öt jelentkező közül ki nyit(hat) játéktermet?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!