Kisalföld logö

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Óvd a Földet, üzenik a 7próbázók - sok fotó

A 7próba negyedik feladványa az ökológiai lábnyomhoz, és annak kiszámításához kapcsolódott. A diákok plakáton mutatták be, hogy mit tesznek és mit fognak tenni a környezetért. Horváth Ferenc, a Reflex Környezetvédő Egyesület elnöke szerkesztőségünkben lapozta végig a beérkezett fotókat.
Ökológiai lábnyomukat és környezetvédelmi tanácsokat ábrázoltak a felsős tanulók
 

Az egyesület is többször hirdetett már rajzpályázatot ökológiai lábnyom témában... Az itt lévő plakátokból azt látom, hogy a diákok alaposan felkészültek, és kreatívan álltak a feladathoz

– kezdi Horváth Ferenc, aki polgári szolgálatosként kezdett a Reflexnél, ahol 1999 óta főállású alkalmazott, és 2012 óta elnök.

Horváth Ferenc szerint az ökológiai lábnyom szemléletesen fejezi ki azt, hogy mennyire pazarlóan bánunk a rendelkezésre álló javakkal.
Az egyesület munkájához hasonlóan, a 7próba negyedik feladványának az a lényege, hogy kicsit formálja a fiatalok szemléletét: legyenek tudatosak, és amit most játszva elsajátítanak, azt később rutinszerűen beépítsék hétköznapjaikba.
 


A plakátok színesek és különlegesek lettek – a diákok lelkesedése és csapatmunkája tagadhatatlan.
Milyen tippek, tapasztalatok fogalmazódnak meg az osztályok munkáin? A szelektív hulladékgyűjtést például szinte minden pályamű tartalmazza, ennek kapcsán Horváth Ferenc a következőket mondta.
 

A szelektív hulladékgyűjtés önmagában sajnos még nem elegendő. Azon érdemes változtatni, hogy alapból kevesebb hulladékot – például csomagolóanyagot – állítsunk elő. Ne vegyünk feleslegesen olyan termékeket, amiket később úgyis csak kidobunk. Bevásárláskor vigyünk magunkkal vászon táskát vagy kosarat.

A soproni Gárdonyi Géza Általános Iskola 7/c osztályosai a túlzott mennyiségű húsfogyasztás hátrányait is feltüntették plakátjukon. Horváth Ferenc szerint erre valóban nagyon oda kell figyelni, hiszen környezetvédelmi szempontból nem mindegy, hogy mennyi húst eszünk. Az állattenyésztés a takarmány termesztésével kéz a kézben jár, és utóbbihoz rengeteg víz szükséges, amiből tudjuk, végesek a készleteink.
A mosonmagyaróvári Móra Ferenc Általános Iskola 5/b osztályosai – más diákokkal egyetemben – a megújuló energia fontosságára is kitértek, például a napelemek használatát írták fel kis szövegbuborékban.

„Megújuló energia használata kapcsán egyre több lakos fordul hozzánk tanácsért. Egyre fontosabb az emberek életében, hogy például építkezéskor, felújításkor ezt a témát is körüljárják. Egyelőre azonban pénz kérdése, hogy mennyire tudnak beruházni például napelemekbe" – mondja végül a Reflex elnöke.
A tápi József Attila Általános Iskola 5. osztályosai színes papírokkal ábrázolták ökológiai lábnyomukat. A plakátra felírták: tudatosabban szeretnénk élni.
A tápi József Attila Általános Iskola 5. osztályosai színes papírokkal ábrázolták ökológiai lábnyomukat. A plakátra felírták: tudatosabban szeretnénk élni.
Főbb tanácsok a 7próbázók tollából
– Használjunk energiatakarékos izzót!
– Öntözzünk esővízzel!
– Használjunk tömegközlekedési eszközöket!
– Ne nyomtassunk ki mindent!
– Zárjuk el a csapot, amíg szappanozzuk a kezünket, és amíg fogat mosunk!
– Használjunk újratölthető kulacsot!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

7próba - Villámcsődület az ötödik próba

7próba - Villámcsődület az ötödik próba
A Kisalföld 7próbájának ötödik állomása vidám közösségi tevékenység. A tánc az egyik… Tovább olvasom