Vágod? Adod?

2019.11.05. 07:15

7próba – Értjük egymást? Értsük egymást!

Arra hívunk ki benneteket, hogy készítsétek el a jelen szótárát!

Sperling Krisztina

Jól tudjuk, hogy a nyelv folyamatosan fejlődik, változik, alakul, aminek része a hétköznapi beszédben használt szleng is, ezen belül pedig a diáknyelv okozhat fejtörést a szülőknek.

Mindig újabb és újabb kifejezések bukkannak fel a hétköznapi nyelvben, amely leggyorsabban a tinédzserek és a fiatal felnőttek körében változnak. A szleng terjedésében a közösségi média játssza a legnagyobb szerepet.

Rengeteg szó van, amit csak a diákok értenek és csak egymás között használnak.

A baráti körben használt szavakat, kifejezéseket – például pazar, zsír, csoki, baró, kafa, stíröl, stájsz, vágod, stb. – nem feltétlenül ismerik a felnőttek, és az a tapasztalat, hogy ezt a kamaszok tiszteletben is tartják. Mégis születhetnek furcsa szituációk, például olyan esetekben, amikor üzenetet váltanak egymással. Míg a mai negyvenes, vagy annál idősebb korosztály inkább teljes mondatokat használ, emojikból inkább csak a smiley jelenik meg üzeneteikben, addig a kamaszok rövidítenek – „tok” (tudok) , „vok” (vagyok) , „h” (hogy) –, kihagynak, vagy felcserélnek betűket, és sokszor akár teljes mondatokat helyettesítenek piktogramokkal. Ha gyorsan szeretnék magunkat kifejezni, ez rendkívül hasznos módszer, még a helyesírással sem kell törődni, senkit sem érdekel, hogy mit írt rosszul, úgyis megérti. A saját korosztályukban ez teljesen rendben is van, értik egymást, de ha véletlenül egy felnőttnek írnak ebben a stílusban, ők bizony már komoly bajban lehetnek az értelmezéssel.

Persze a maguk idejében a felnőttek is használták a szlenget, azonban az is elavul.

Az idősebbek nem biztos, hogy megértenek egy üzenetet, ha az tele van rövidítésekkel.
Fotó: pixabay

Az idősebbek még a régi szófordulatokat alkalmazzák inkább, ezért a fiatal generáció és köztük kialakulhat egy kommunikációs szakadék, ugyanis egyre kevésbé értik egymás beszédét. Míg az idősebb nemzedék „csipáz”” valamit vagy valakit, addig a fiatalabbak „adják” azt; az idősebbek „bepuszilták” az ételt, míg a fiatalabbak „bedobták”.

Azért, hogy értsük egymást nyelvét, most arra hívunk ki benneteket, hogy állítsatok össze egy szótárt azokkal a szavakkal, kifejezésekkel amiket naponta használtok, de szüleitek már nem biztos hogy értenék azokat. Kérdezzétek meg szüleiteket, nagyszüleiteket, hogy ők milyen diáknyelvet használtak, és ezeket állítsátok párhuzamba azzal ahogy ti írtok, beszéltek egymás között!

Ezek után azt mondjuk, ezt a feladatot se skippeljétek!

Készítsetek egy maximum A/2 méretű tablót, amin szerepelnek a szótár szavai, ezt töltsétek fel legkésőbb november 13-án éjfélig az alábbi felületen keresztül.

Nagyon fontos, hogy betartsátok a hátáridőt, mert utána már nem lesz lehetőségetek pótolni és úgy kimaradtok a szavazásból!

var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0];

if (d.getElementById(id)) return;

js = d.createElement(s); js.id = id;

js.src = 'https://woobox.com/js/plugins/woo.js';

fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs);

}(document, 'script', 'woobox-sdk'));

Címkék#7próba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!