Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

Akiknek egy nem elég: többnejűség a világban

Az iszlám országokban egyre kevésbé divat, a mormonoknál 25. feleség is lehet valaki.
Bár a monogámia szabályait sokan nehezen tartják be, a hagyományos keresztény kultúrkörben általánosan elfogadott irányelv. Köztudott, hogy számos vallás megengedi a többnejűséget, sőt a többférjűséget is, népszerűsége azonban változó.

Túlélés miatt engedélyezett

A korai társadalmak azért engedélyezték több feleség tartását, mert a háborúk vagy természeti csapások megtizedelték a népességet. Az ókori zsidóság is megengedő volt ebből a szempontból, bár a Biblia nem rendelkezik erről kifejezetten. A Korán már egyértelműen fogalmaz: 4 feleséget engedélyez egy férfinek, de csak akkor, ha egyenlően tudja őket anyagilag és érzelmileg támogatni. A legtöbb iszlám társadalomban ma is megengedett a többnejűség, bár egyrészt csak a tehetősebbek élhetnek ezzel a lehetőséggel, másrészt az egyre inkább nyugati mintákat követő fiatalok nagy része ódivatúnak tartja.

Kínában a poliginia (többnejűség) a konfucianizmus előtt volt elterjedt, de afrikai és bennszülött amerikai törzseknél is előfordult. Vietnámban bár a mai napig tiltott törvényileg, mégis élnek vele a háborúk során megtizedelődött férfilakosság miatt.

Big Love HBO-s sorozat egy Utahban élő poligám családról
Big Love HBO-s sorozat egy Utahban élő poligám családról

Mormonok és hormonok

Sok embernek a poligámiáról a mormonok jutnak eszébe elsőre, és valóban talán rájuk irányul a legtöbb figyelem ebből a szempontból. A mormon vallást Joseph Smith Jr. alapította az 1800-as évek elején. A legenda szerint New Yorkban megtalálta az Észak-Amerikába vándorló zsidók történetét elmesélő arany tányérokat, melyek alapján megalkotta a Momonok Könyvét. Bizarr alap, de a könyv nem tartalmaz utalásokat a poligámiára. Smith az 1830-as években kezdte gyakorolni a többnejűséget, mint a híveinek elmondta, megvilágosodott, hogy így kell tennie. Bár ő soha nem tette ezt kötelezővé a híveknek, annyira elterjedt, hogy az azt ellenzőknek külön közösséget kellett alkotniuk. A többnejűséget hirdetőknek viszont meggyűlt a baja Utah állam törvényeivel.

Nagyon ritka a poliandria

Nepálban, Nyinba népénél szokás, hogy egy asszonynak több férje is lehet. Mégpedig úgy, hogy a házassággal megkapja férje testvéreit is. Szexuális értelemben is. Így biztosították, hogy egyben maradjon a családi vagyon.

Előnyök, hátrányok


Azok a mormonok, akik jelenleg is poligámiában élnek, hisznek Smith tanításában, hogy csak a minimum 3 feleséggel rendelkezők lehetnek “istenek" a mennyországban. Azok a nők, akik ezt elutasítják nem is léphetnek be a mennyek kapuján. A mai poligámokat rengeteg utód és általában 3-15 feleség jellemzi. Előnyök: 1. nem lesz a férj házasságszédelgő, hiszen annyi felesége van, miért csalná meg őket 2. mindig akad segítő kéz a családban 3. isteni tanítást követnek.

Bigámia, swingerek, többet szeretők

Bigámista az, aki úgy vesz el illegálisan egy másik nőt, hogy feleségétől nem vált el. Nagyon szabados elképzelés a “polyamory", az az elv, amely szerint egyszerre több mindenkit szerethetünk. Nem vezet feltétlenül többszörös házassághoz, de előfordulhat, hogy családok élnek gazdasági és szexuális közösségben. Swingerek azok a párok, akik másokat is beengednek szexuális életükbe, de hosszabb távú és más irányú szándékaik nincsenek velük.  

Gyakori azonban a féltékenykedés a feleségek között, hiszen nem lehet mindig egyenlő figyelmet biztosítani a sok asszonynak. Heti rendet írnak, mikor kié a családfő. Általában együtt laknak, de nem ritka, hogy különböző háztartásokat vezetnek. Anyagilag is nehéz egy ekkora családot fenntartani. Komoly problémát jelent az államnak a rászorultak segélyezése. Valamint a jogi akadály is jelentős, hiszen a poligámia illegális az amerikai mormonok lakóhelyén is. Ezt úgy küszöbölik ki, hogy hivatalosan csak egy nőt vesznek el.

Kevés mormont ítélt el eddig a bíróság, őket sem közvetlenül a poligámia miatt, inkább szexuális bűncselekmények és a segélyek nem megfelelő felhasználása okán. Nem is túl szerencsés egy nagy család pénzkeresőjét kiszakítani a közösségből. A zárt rendszer miatt nagyon nehéz bizonyítani a családon belüli erőszakot és a szexuális bűncselekményeket is, pedig az elszököttek sokszor erre hivatkoznak.

Bár a történelem során sok vallásban, kultúrában előfordult a poligámia, a többség manapság furcsállja az eszerint élőket. Egykori poligámok azt nyilatkozzák, soha nem lehet ennek jó vége, míg az ezt gyakorlók szerint megszokható. De hogy ideális lenne, azt valószínűleg csak pár férfi gondolja.

Olvasóink írták

 • 3. Truder 2009. december 24. 09:56
  „18. hozzászólás berkabela 2009.12.22. 16:56
  Ha van olyan düddő, aki eltart téged... gratulálok neki!”
 • 2. Truder 2009. december 22. 19:16
  „18. hozzászólás berkabela 2009.12.22. 16:56

  Ja, mert a nők olyan hülyék... :)) szerinted..”
 • 1. Truder 2009. december 21. 21:52
  „A mai gazdasági helyzetben több nőt??? Ha valaki megőrült...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dugovics Titusz nem létezett

Dugovics Titusz nem élt, így nem ránthatta magával a halálba Nándorfehérvárnál a zászlót kitűzni… Tovább olvasom