Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Választás - Sopron kedvenc színe a narancs

A soproni helyhatósági választás hozta a papírformát igazi meglepetés nélkül: mind a tizenkét körzetben nyert a Fidesz, helyenként új arcok szorítottak háttérbe tapasztalt városatyákat.


Nem szolgált meglepetéssel a múlt vasárnapi választás. Csak egy-egy körzetben alakult ki szorosabb verseny, de a Fidesz mind a 12 körzetben nyert. A képviselő-testületben a töredékszavazatok alapján helyet kap még három szocialista – Varga Gyula, Kalmár István és Biczi László –, valamint az LMP-s Bebesi József és a jobbikos Gőbl Gábor. Nem jutottak be a testületbe a városvédők.

A képviselői helyekért folytatott küzdelemben több száz szavazatot vertek a kormányzópártiak a mindenütt második helyen végzett szocialistákra. A legnagyobb különbség az AlsóLövérekben volt, ahol az alpolgármester Abdai Géza 1291 voksot szerzett az MSZP-s Németh Imrével szemben, aki 393 szavazatot kapott. A különbség 898. Jobban szerepelt az átlagnál a Felső-Lövérekben ciklusok óta képviselő Mágel Ágost és nyugodt győzelmet könyvelhetett el magának a Tómalom környékén népszerű Simon István is. A szocialisták a legjobban a Kőfaragó téren szorongatták meg a Fideszt, de ezt az erős bástyát is elvesztették: Kalmár István 92 szavazattal maradt alul Osváth Andrással szemben. A négy-, öt-, hatszáz voksnyi különbség alól kivétel még a négyes választókörzet, ahol 223 szavazat volt a különbség a jobboldali Tóth Éva és a baloldali Borza József között. Ezzel a szegfűsök elvesztették a Jereván-lakótelepet is, bár a körzetek átalakításával már nem beszélhetünk „tisztán" lakótelepi szavazóbázisról.

Ugyancsak ennél a körzetnél kell megjegyezni, hogy két „újonc" mérte meg magát. Borza József nem volt még képviselő, Tóth Éva sem, bár ő Firtl Mátyás országgyűlési képviselő munkatársaként, kampányfőnökként és kommunikációs munkatársként eddig is a helyi politika sűrűjében dolgozott. Kereken 250 szavazatnyi különbséggel győzött Rádonyi László Varga Gyulával szemben, márpedig utóbbi volt minden idők egyik legagilisebb városatyája, ha a körzet gondjainak képviseletéről volt szó.

A szocialista jelöltek 5422 esetben kaptak ikszet a nevük mellé, Walter Dezsőre ellenben 8264-en szavaztak.
Az MSZP-s Boros László sem ül a közeljövőben a közgyűlés tagjaként a városháza nagytermében: a rendszerváltás óta aktívan politizáló Boros, aki országgyűlési képviselő is volt, sőt, a parlament jegyzőjeként is dolgozott, súlyos, 980–426 arányú vereséget szenvedett el Pongrácz Attilától. Búcsúzik a testületi munkától Kóczán Zoltán, az SZDSZ helyi elnöke is, aki egy rövid szünettől eltekintve 1990-től volt tagja a közgyűlésnek. Most szocialista színekben indult és 475 vokssal kapott kevesebbet, mint fideszes vetélytársa, Varga Mária.

A polgármesterek versengésében nyert a jelenlegi városvezető, Fodor Tamás, elődje, a most függetlenként induló Walter Dezsővel szemben. Itt is érdemes megnézni a számokat: az összes fideszes jelöltre leadott érvényes szavazatok száma 11.314, Fodor Tamás polgármesterjelöltre pedig 11.211-en voksoltak, a különbség elenyésző. Nem így Walter Dezső esetében: a szocialista jelöltek 5422 esetben kaptak ikszet a nevük mellé, Walter Dezsőre ellenben 8264-en szavaztak. A kormányzó párttal szimpatizálók tehát fegyelmezetten szavaztak, ám voltak sokan ebben a városban, akik nem baloldali szavazók, de Walter Dezsőt akarták látni a polgármesteri székben. Érdemes volt tehát a függetlenséget hangsúlyozni...

Olvasóink írták

 • 9. taktam 2010. október 07. 10:29
  „To Sopron kedvenc színe a narancs (KISALFÖLD NAPILAP 2010.10.05. 13:00.)
  ,,...mind a tizenkét körzetben nyert a Fidesz, helyenként új arcok szorítottak háttérbe tapasztalt városatyákat." Halódó tapasztalattal bíró figurák helyett jobbak/eredményesebbek is lehetnek azok az új arcok... Nemde? Úgy látszik, napjainkra az ő tapasztaltságuk/tevékenységük minősége/mennyisége mégsem volt még elégséges a városatyáktól elvárható szinthez...
  ,,A szocialista jelöltek 5422 esetben kaptak ikszet a nevük mellé, Walter Dezsőre ellenben 8264-en szavaztak." Ezek szerint, a támogató párt jelöltjeit sokkal kevesebben, 2842-vel kevesebben akarták látni a blibsi-maszopos képviselőket a város önkormányzatában, mint WD-t. Ez arra is rávilágít, hogy WD az elvtársait, az őt támogató pártot szorította ki a testületből, mint egy vérbeli üzletember a versenytársait egy jó üzletből. Ennek ellenére még sem ő kellett polgármesternek a soproni választók többségének... De ez azt is jelenti, hogy ennyi embernek még mindig nem számít WD jó erkölcsbe/ízlésbe ütköző némely üzleti/polgármesteri cselekedete, amelyről pedig bírósági papírja is van. Nem számít, a mi kutyánk kölyke! -gondolhatják... Ők az ő igazi elvtársai/cinkosai? Ilyen városunk elvtársi/erkölcsi/üzleti spektruma?
  Tisztelettel és barátsággal köszöntöm olvasóimat!”
 • 8. pkajos 2010. október 06. 20:26
  „5. xen..

  mit ne mondjak..sajnos igen. Vicces, szomorú és teljesen igaz... Elég baj ez nekünk.”
 • 7. xen 2010. október 06. 20:16
  „Találós kérdés a soproni választóknak. Ha fodor helyett, egy féltökű kandúrt indítottak volna fidesz színekben, narancssárga gatyában, megverte volna W.D.-t ? A nyertesek megihatnak egy felest a Blue Tubiban....”
 • 6. muskátli 2010. október 06. 13:08
  „BsBe teljesen igazad van. Erröl papolok már régóta. Az összefogás! Ez az ami teljesen hiányzik a magyar felfogásból, és mint írtad azért tartunk ott, ahol tartunk. Tök mindegy melyik politikus nyer, mind a saját érdekét nézi, és szarik nagy ívben a nemzetre.
  Csak nézzünk tölünk nyugatra. Ott it több párt vitatkozik, mégis megpróbálnak úgy összedologozni, hogy mindenkinek jó legyen már amennyire lehetséges. Itt viszont csak az egymásramutogatás megy, és hogy egyik párt hogyan csesszen ki a másikkal. Szörnyü ez az ország!”
 • 5. BsBe 2010. október 06. 05:40
  „Ebben a városban (és országban) soha nem lesz normális vezetés, mert az emberek soha nem a hozzáértőket választják meg, hanem a színeket. Ezért van ott az ország ahol van. Egyik párt sem hajlandó az országért, a városért dolgozni, hanem csak a másik ellen. (majd mi megmutatjuk nekik, hogy csak azért sem....)
  Nem az építő javaslatok kerülnek előtérbe, nem azt nézik sem a parlamentben, sem a városházán, hogy az jó-e a városnak, hanem, hogy milyen színű gatyája van annak aki azt javasolta. Eddig az országban a piros gatya vezetett (városunkban a narancs - meg is látni -) a jövőben narancsra festették az országot.
  Olyan ez, mintha az autódat a henteshez vinnéd javítani, mert az autószerelőnek más színű az alsója. Nem baj ha szarul csinálja meg és összetöröd magad, de legalább egy színben tündököltök.

  Soha nem voltam egyik párt híve sem, mindkettő hazug, önimádó, de kíváncsi vagyok mi lesz itt is ott is négy év múlva (ha megérem)
  Tudom el lehet menni.. ezt már a hangoztatták(tok) csak az nem zavarja egyiket sem, hogy a vetélkedésükkel emberek életét teszik tönkre. (lesznek munkanélküliek veszítik el otthonaikat stb) és ez minden választás után így van, teljesen mindegy, hogy melyik szín ül a székbe. és így is lesz, mert igyekezni kell,, hogy négy év alatt összeszedje magát, hátha a következő négy év már nem az övé.”
 • 4. ibo63 2010. október 05. 15:03
  „T.cíkk iró!
  Az hogy Ön kicsoda hölgy vagy férfi az számomra nem derült ki,mert nincs szigno a cikk mellet,de párt hava tartozása annál inkább!
  Egy cikk tájékoztasson objektiven minden jelzök elhagyásával!
  El kellene jutni végre oda,hogy békében eggyütt menjünk elöre!
  Űgy gondolom Sopronban innentől fogva nem lehet arra hivatkozni,hogy az előző város vezetés mit nem tett meg.
  Lehet bizonyítani Mindenki felé!”
 • 3. barca10 2010. október 05. 19:25
  „Kereken 250 szavazatnyi különbséggel győzött Rádonyi László Varga Gyulával szemben, márpedig utóbbi volt minden idők egyik legagilisebb városatyája, ha a körzet gondjainak képviseletéről volt szó.

  Sajnálom, hogy így alakult, mert Brennbergbánya és Görbehalom a városnak csak egy púp a hátán, és most nem lesz senki, aki harcolna értük. Az egyszerü oka a vereségnek: elvették fél bánfalvát, azokat, akik ismerik Gyulát, helyette kapott egy nagyobb körzetet-ágfalvi uti lakópark- ahol meg nem ismerik, Rádonyit viszont igen. Igazságtalan lépés volt Varga Gyulával szemben, fogják még a brennbergi és görbehalmi lakók visszasírni.

  Köszönjük Gyula!”
 • 2. bobo 2010. október 05. 13:31
  „A kampánynak vége. Ugorjunk.
  Vajon lesz új alpolgármester?
  Vajon megmarad a több millióval támogatott pártsajtó?
  Vajon lesz adóemelés?”
 • 1. Csetneky 2010. október 05. 15:20
  „"Érdemes volt tehát a függetlenséget hangsúlyozni..."

  Miért is volt érdemes? Nem teljesen mindegy a végeredmény szempontjából, hogy 10 ezer, 3 ezer vagy 22 szavazattal veszít valaki?
  Egyébként én több embert ismerek, aki kizárólag azért ment el Fodorra szavazni, mert a szocik Waltert indították "függetlenként". Mert ugye határa azért mindennek van.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Plüssöket ajándékoztak a kosarasok

Az MKB-Euroleasing csapata átadta a hazai szezonnyitón összegyűjtött plüssállatokat a soproni… Tovább olvasom