Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Minden templom anyja és feje

Folytatjuk Mit szeret és mit nem Sopronban? című sorozatunkat. Ezúttal Horváth Imre városplébánosnak tettük fel a kérdést.

– Sopron gazdag történelmi öröksége az egész városra rányomja bélyegét – kezdte a válaszadást Horváth Imre. – Sok látnivaló van városunkban, amit vétek lenne elmulasztani. Nem tudom, létezik-e ma helytörténeti oktatás az iskolákban. A családi beszélgetések során előkerülnek-e a régi soproni emlékek, családi történetek. Miről mesélnek nekünk templomaink, a múzeumok, a házak homlokzatán lévő képek és szobrok, a míves kapuk vagy cégtáblák. Érdekes megállapításokat tehetünk az eszmecserék során.

A városplébános arra a Szent Mihály-templomra hívta fel a figyelmet, amelynek homlokzatán Szent Mihály, az egyház és a város védőszentje Sopron címerét tartja. – Úgy érzem, ahogy Rómában a lateráni bazilika viseli a ˝minden templom anyja és feje˝ címet, Sopronban ez a Szent Mihály-templomot illeti, amelynek múltja Szent István idejére nyúlik vissza – folytatta. – A templomot és temetőt úgy alakították ki, hogy háború, ellenséges támadás esetén a lakosság védelmét szolgálta. A temetőt kőfal vette körül, a templom vastag és erős falaiba lőréseket vágtak. A zömök torony középső szakaszán és a tetején lévő körfolyosón a Tűztorony XV. század végi elkészültéig őr teljesített szolgálatot. Sokak számára meghatározó élmény fűződik a Szent Mihály-templomhoz, mert ott keresztelték, bérmálták vagy abban kötöttek házasságot. A keresztény közösséget, a ˝spirituális épületet˝ Isten ˝élő kövekből˝, a keresztényekből az egyetlen alapra, Jézus Krisztusra építi. Ez a századok óta beimádkozott tér, az ország második legjelentősebb gótikus alkotása ma is várja a csendre, a szépre és az Istenre szomjazókat.

Horváth Imre arra a Szent Mihály-templomra hívta fel a figyelmet, amelynek homlokzatán Szent Mihály, az egyház és a város védőszentje Sopron címerét tartja. Fotó: Magasi
Horváth Imre arra a Szent Mihály-templomra hívta fel a figyelmet, amelynek homlokzatán Szent Mihály, az egyház és a város védőszentje Sopron címerét tartja. Fotó: Magasi

Sopronban nincs még egy templom, ahol nemcsak Mátyás király, de két vértanú püspök is járt: Apor Vilmos győri püspök többször is és a legújabb magyar boldog, Meszlényi Zoltán püspök vértanú. 1946. június 16-án a Szent Mihály-templomban Mindszenty József bíborossal közösen szentelték püspökké az akkori városplébánost, Papp Kálmánt, aki húsz évig volt a győri egyházmegye vezetője.

– 2010-ben Isten segítségével szeretnénk elkezdeni a Szent Mihály-templom színes üvegablakainak felújítását és pótlását – tette hozzá Horváth Imre. – Reméljük, lesznek cégek, vállalkozók és magánszemélyek, akik jóvoltából a következő években megvalósulhat ez a régi álom. Az új esztendő küszöbén tele vagyunk reménnyel és várakozásokkal, ám nem rejthetjük véka alá, milyen sötét felhők tornyosulnak hazánk egén. Ne engedjük azonban, hogy kialudjon szívünkben a reménység. Az igazi reménység Krisztus, aki mindenki számára megszületett, meghalt és feltámadt. Szívből kívánom, hogy a város minden lakóját kísérje Isten áldása a hamarosan kezdődő új év során. Szent Mihály arkangyal, városunk őre védelmezzen minket.

Olvasóink írták

 • 10. epitaphium 2010. január 10. 13:02
  „moderálva”
 • 9. 13.István 2010. január 07. 21:31
  „janika ! R. B.”
 • 8. Hozzászóló 2010. január 07. 09:31
  „Ugyan nem nekem címezték a kérdést, de azért itt egy kis idézet a cikkből: "Rómában a lateráni bazilika viseli a ˝minden templom anyja és feje˝ címet, Sopronban ez a Szent Mihály-templomot illeti, amelynek múltja Szent István idejére nyúlik vissza"”
 • 7. janika 2010. január 05. 15:07
  „Hisz a csuha az egyben szoknya is és az "anya" szoknyát szokott hordani.”
 • 6. vitriol2 2010. január 05. 09:58
  „Kedves szerző-P. Horváth László- nem "rossz " a cikk(sőt), de mit is jelent a cimben az, hogy"Minden templom anyja és feje", minden szavát értem-külön-külön-, de azt nem értem, hogy hogy került oda az "anya"”
 • 5. janika 2010. január 03. 14:41
  „Hát, ha Isten úgy véletlenűl betéved a templomokba, akkor majd Ő biztos értékelni fogja a festett képeket faragott szobrokat és a cifra csuhákat. Akinek meg sok a pénze és kevés az esze az szórja az efféle szórakozásra.”
 • 4. mimi48 2010. január 02. 22:16
  „Janika!
  Ha ez olyan jó munka tán próbáld meg te is. Ez a lelkész már nagyon sokat tett, igen mint falusi lelkész is. Ott falun a templomot csodálatosan felújította. Persze hogy a hívek segítségével, hisz nekik is örömük telik benn hogy szép a templomuk. És ő itt is sokat fog tenni a templomért. Kívánunk neki jó egészséget és békességet.”
 • 3. SAmu 2010. január 02. 20:26
  „A felújításnál WC-re is gondolhatnának. Így nem kell a koncertlátogatóknak, no meg a szertartásokon résztvevőknek a sírkövek közé menni... Sajnos, így van most, ez az igazság!”
 • 2. FREDDY/S 2009. december 31. 10:50
  „Sopron patinájáról már csak álmodni lehet, nemde...”
 • 1. janika 2009. december 31. 10:29
  „Ez ám a jó munkahelyA falusi lelkész így kezdi az istentiszteletet:
  - Kedves híveim! Van egy jó és egy rossz hírem. A jó hír az, hogy van elég pénzünk arra, hogy felújítsuk templomunkat. A rossz hír az, hogy ez a pénz egyelőre még a ti zsebetekben van”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szennyvízcsatorna: célba ért a pályázat

Csapodon 2006-ban, amikor a lakosság többsége polgármesterré választotta Kocsis Lászlót, a falu első… Tovább olvasom