Kisalföld logö

2018. 08. 14. kedd - Marcell 20°C | 29°C Még több cikk.

Lokálpatrióták Sopron értékeiért

A város iránti elkötelezettséget tükrözi az a kezdeményezés, melyet Simon István alpolgármester mutatott be kedden.
A megmozdulás lényege, hogy köztiszteletben álló soproni polgárok örökbe fogadnak egy-egy köztéri szobrot vagy emlékművet, és ezt felügyeletük alá veszik.

– Az örökbefogadók részéről ez nem jár anyagi áldozattal, ez sokkal inkább egy gesztus, melynek során gondozzák és figyelemmel követik a szobrok, emlékművek sorsát. Amennyiben probléma merül fel, értesítik az illetékes hatóságot. Így ők is tevőlegesen részt vesznek a város szépségeinek megőrzésében, melyeket hozzájuk hasonló lokálpatriótáktól kaptunk örökül – fogalmazott Simon István.

A kezdeményezéshez csatlakozók a tervek szerint évente kétszer összeülnek és beszámolnak a tapasztalatokról, de emellett is folyamatosan tartják a kapcsolatot. Első körben gazdára talált az Esernyős ház mellett a mariazelli zarándokok keresztje (Gangl Judit), az Ojtozi-emlékmű (Lobenwein Norbert), a Várisi úti zenepavilon (Khaut András), a Koronázódombon a koronázási emlékmű (Vajda Géza), a Hubertus-parkolóban lévő kereszt (Pölöskey Béla), Nepomuki Szent János szobra (dr. Kárpáti György), IV. László király szobra (Kiss István), a Széchenyi István-szobor (Perkovátz Tamás), Lackner Kristóf szobra (Köves Andrea), a Lénárt-kereszt (Kiss Ferenc) és a Hűségkút (Honti Kata), valamint a Pihenőkereszt (Bárány Zoltán) és a Barátság parki együttes is (dr. Úry Előd). Simon István a Sass téri kutat választotta.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. isti50 2010. szeptember 25. 17:55
  „Kedves Béka6, minden egyes mondata az ön számára szegénységi bizonyítvány... Nézze a Sopron TV-t az aztán az igaz színvonal!”
 • 23. bentham23 2010. szeptember 25. 15:02
  „A mióta ? "köztiszteletben álló álló" embernek,a Pihenőkereszt környékét lehet lekaszálni! Nem a Kazinzy téren más munkáját elitélhető modon kritizálni!”
 • 22. béka6 2010. szeptember 25. 08:35
  „Kedvessti50!
  Az,hogy Önnek tetszik a hölgy, vagy a műsor az Önt minősíti, nincs ezzel semmi gond. Én csak leírtam a véleményemet a műsoráról, ahogy Ön is. Egyébként meg ha irigy lennék, az meg engem minősítene, főleg ezzel a témával kapcsolatban. Szóval kedves isti50, szerintem hagyjuk egymást békén (Élni és élni hagyni...), rajongjon nyugodtan tovább... Örülök, hogy Önnek tetszik ez a színvonal! További jó tévénézést kívánok!(Gondolom hasonló minőségben?!)”
 • 21. isti50 2010. szeptember 24. 16:11
  „Én nagyon szeretem Köves Andrea műsorvezetését és a főzőműsor is nagyon jó.
  Csak gratulálni tudok, ilyen béka6-okkal meg nem kell foglalkozni, Irigy idióta!”
 • 20. béka6 2010. szeptember 23. 22:08
  „Kedves Andrea!
  Látom miértmagyar-tól a napraforgós hasonlatot bóknak könyvelte el magában. Én ezt máshogy értelmezném, de nem vagyunk egyformák... A főzős műsorába természetesen belenéztem, különben a véleményemet sem írtam volna le ezzel kapcsolatban. A kedvemet semmitől nem vette el, egy jót röhögtem és kész. A főzőtanfolyam csak tipp volt, biztosan Önnek is hasznára válna. (Egyébként több neves gasztroblog író, pl. Mautner Zsófia sem rest folyamatosan továbbképezni magát. Pedig ő enyhén szólva is más színvonal. Önnek elég lenne, ha legalább az alapokat megtanulná, már nem lenne ilyen vicces a műsor.) Annak külön örülök, hogy van olyan soproni, akinek ez tetszik.”
 • 19. Kövesandrea 2010. szeptember 23. 21:24
  „Kedves Miértmagyar?

  Köszönöm!:)

  Kedves béka6!

  Az igazság az, hogy a főzős műsort nagyon szeretjük készíteni, és sokan szívesen nézik a visszajelzések alapján. Tény: nagyot buknék, ha egy étteremben én főznék a vendégseregre. Ebben a műsorban elsősorban nem is a "konyhatündér" szerepkör az enyém, hanem a műsorvezetőé. Én csak kotnyeleskedem, Hegedüs István mesterszakács és a vendég pedig remekel. Azért köszönöm, hogy ezek szerint még is csak belenézett a műsorba, mégha a főzőtudásommal el is vettem a kedvét a további Ízlelőtől...”
 • 18. Miértmagyar? 2010. szeptember 23. 20:38
  „Rá se rántson kedves Andrea, férfi társam gúnyos megjegyzéseire! Az én szememben köztiszteletnek örvend:)Egyébként a napraforgó is mindig a Nap felé fordul, így gyorsabban fejlődik:)”
 • 17. thurvj97 2010. szeptember 23. 19:57
  „Azért erre kiváncsi leszek,meddig tart a lendület? Remélem meggyőzik a madarakat is arról, hogy nem illemhely a szobor.Vicces lesz látni ,ahogy Perkovátz suvickolja a legnagyobb magyar szobrát!”
 • 16. béka6 2010. szeptember 23. 15:04
  „Kedves 11.Andrea!
  Köszönöm gyors válaszát. Gondoltam, hogy nem Önnek jutott ez az akció eszébe, de az ötletgazdát Ön -
  tudjuk jól-nagyon jól ismeri! Azzal kapcsolatban nem ad nekem igazat, hogy a helyi média "jeles-nyalós" egyéniségei,vezetői és utasításukra a dolgozóik, csak a fideszt és a jelenlegi városvezetést futtatják és az egekig magasztalják? (Főzős műsorával kapcsolatban lenne egy tippem: ha rám hallgat, először tanuljon meg főzni, fakanalat rendesen megfogni és utána sürögjön-forogjon a konyhában...Így elég gagyi az egész, főleg a tv-ben, szegény Hegedűs Úr néha alig bírja röhögés nélkül...) További jó munkát kívánok Önnek!”
 • 15. Kövesandrea 2010. szeptember 23. 14:16
  „Kedves béka6!

  Teljesen igazat adok Önnek azzal kapcsolatban, hogy vicces dolog velem kapcsolatban a "köztiszteletben" álló jelző. Eszem ágába nem jutott volna magamtól ilyen dőreség.
  A szobor örökbefogadással kapcsolatban a Kisalföld téves információt közölt. Nem én személy szerint, hanem a Pulzus Televízió tette mindezt.”
 • 14. béka6 2010. szeptember 23. 13:57
  „Köztiszteletben álló soproni polgárok? Pl. Köves Andrea? Ő mitől köztiszteletben álló könyörgöm? Attól, hogy folyamatosan nyal a jelenlegi városvezetésnek? Egyébként egy nulla... Minden helyi médiában szinte csak és kizárólag a fidesz szerepel. Ők ha tüsszentenek, már bent vannak a helyi tv-ben vagy a helyi lapban, de ha a másik oldalnak egy rendezvényén 600-700 ember részt vesz, azt agyonhallgatják! Szégyen! Akkor mit csinál a helyi sajtó és ez a "néhány köztiszteletben álló soproni", ha mondjuk -reményeim szerint- a jelenlegi polgármester röpül? És az a sok dolog, amit beígért nekik a jelenlegi városvezetés, mondjuk ugrik? Akkor hirtelen majd Walter Dezsőnek megy a nyalás? Nem veszik észre mennyire feltűnő és undorító?! Remélem Walter úr újra polgármester lesz, és azt ajánlom, már most írja a listáját, kik ezek a köpönyegforgatók...”
 • 13. ssmd 2010. szeptember 22. 21:37
  „A kezdeményezés nemes és támogatandó, akkor HA CIVIL. Ha civil, mit keres ott Simon Fideszes alpolgármester - semmi keresnivalója nem lenne ott a pártpolitikának, kampány idején különösen.
  A kezdeményezők azzal, hogy odaengedtek (hívtak?) egy pártembert, saját kezdeményezésüknek ártottak a legtöbbet.

  Somogyi Miklós, Városvédők”
 • 12. sogorferenc 2010. szeptember 22. 18:22
  „Számomra az lenne öröm,ha az Ötvös utca Várkerület kereszteződésben található cigaretta csikktartót a Holding örökbefogadná! Köszönettel SF”
 • 11. mindigatutit 2010. szeptember 22. 14:33
  „ennek az örökbefogadási hajcihőnek ,akkor lenne értelm,ha anyagilag is támogatnák a projektet.bohócok”
 • 10. egybuszos 2010. szeptember 22. 13:52
  „Simon elvtárs megint futtatja magát.”
 • 9. Sopron-Berlin 2010. szeptember 22. 12:33
  „Nem lehetne inkább egy pár utcát vagy teret, ami pocsék állapotban van, örökbefogadni????
  Nem törödik a Müemlék Hivatal szobrokkal vagy emlékmüvekkel??

  Mi lenne, ha valaki pl. a Liszt-múzeum télikertjét fogadná örökbe? Szét van szerelve évek óta, sajnos.
  Vagy a Zsinagógát????? siralmas állpotban van.
  Otthon voltak, mint itt olvastam a Széchenyi dédunokák, nem lehetett volna öket rábeszélni, hoyg a Széchenyi palotát örökbe fogadják?

  Ennek az akciónak valahogy nagyon Potyemkin ize van.”
 • 8. Hozzászóló 2010. szeptember 22. 09:08
  „Sopronban pedig úgy látszik, hogy mindenki magáról dönti el, hogy köztiszteletben álló és nem a köz.”
 • 7. theresa 2010. szeptember 24. 09:04
  „Somogyi Úrnak teljesen igaza van!”
 • 6. Hozzászóló 2010. szeptember 22. 09:08
  „Igazán nagyon kedves. Egyúttal mi lenne, ha anyagiakat is fordítanának rá? Én is tudok úgy bármit örökbe fogadni, hogy semmi dolgom vele. Értesítik az illetékes hatóságot. És akkor mi van? Mivel ezek köztéri alkotások, így az önkormányzat tulajdonában álltak eddig is. Magyarul, ha akarták volna, akkor eddig se kellett volna elhanyagolni őket, az építésügyi hatóság pedig eddig is megszemlélhette volna az állapotukat mindenfajta örökbefogadás nélkül.”
 • 5. theresa 2010. szeptember 24. 09:03
  „és akik örökbefogadták, azok fel is újítják, vagy legalábbis megszervezik a szobrok, stb. a felújítását, vagy csak elpuncsolnak együtt? egyébként kik és hogyan döntik el, hogy ki közszereplő és ki nem? sorsolással? érdemes lesz nyomonkövetni az emlékművek sorsát.”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pag szigetén a fúvósok, mazsorettek

A Soproni Mazsorett Csoport és az Ágfalvi Fúvószenekar vendégszereplésre Pag szigetére utazott. Tovább olvasom