Kisalföld logö

2018. 11. 18. vasárnap - Jenő -1°C | 6°C Még több cikk.

Lelkészt választottak

A hat éve Sopronban szolgálatot teljesítő Hegedüs Attilát választotta immár határozatlan időre parókus lelkésszé az evangélikus gyülekezet.

Lelkészt választott a soproni evangélikus gyülekezet. Az istentiszteleten részt vevő, választói névjegyzékben szereplő, egyházi adót fizető felnőtt hívek, azaz a közgyűlés Hegedüs Attila jelenlegi igazgató lelkész határozatlan idejű kinevezése mellett voksoltak. Hegedüs Attila családjával – feleségével és négy fiával – él Sopronban.

Az evangélikus egyház pontosan szabályozza a lelkészválasztás demokratikus rendjét. A teológia elvégzése után az úgynevezett 6. év a gyakorlati felkészülésé, ezt követően kerülhet sor a lelkészavatásra, majd beosztott lelkészként 2–3 év szolgálat következik. Aki ezt letöltötte, az evangélikus egyház választható papjává válik. A lelkészeket egy-egy állásra jelölhetik a hívek, illetve ők maguk is pályázhatnak. A gyülekezet meghallgatja a jelölteket, majd választ.

Gabnai Sándor esperes portálunk kérdésére elmondta: egyházukban a püspökök általában csak fegyelmi ügyekben élnek a lelkészáthelyezés kezdeményezésének lehetőségével. Ám még ebben az esetben is kell a presbitérium (a világiakból álló döntéshozó testület) és a közgyűlés többségi akarata is.

Olvasóink írták

 • 3. TancsKaszabell 2009. október 29. 08:45
  „Láthatóan erős és egészséges élő közösség intézi így az ügyeit.Jó érzést kelt egy ilyen hír még a nem hívőben is !
  Rögtön beugrik az ellenpélda is, mert ugye még a gondolat szabad,és van néhány igen csak rossz példa is...
  Igen,arra gondoltam,hogy a katolikus egyház szigorú regulája mennyire idegen egy közösség akaratától,a saját érdekeinek és ügyeinek szabad megoldásaitól.Nem számít,hogy mit szeretnének és az sem,hogy ragaszkodnak pásztorukhoz...Talán úgy vélik, kérem, "hát szeressék azt akit odaküldünk".
  Náluk,ha emlékeznek még rá, a püspök úr rendezgeti a sorokat, illetve azt,hogy a hívek kit is lássanak szívesen az oltár előtt vagy mögött ! Sőt még azt is hogy ott többet ne is lássanak...igen abban a kicsi kápolnában,ahonnan még az évtizedek óta csodált festményt is elvitték a gondos leltározó kezek.

  A hívek,........hát azok járjanak másik templomba...bár több évszázad emlékét sértik ezzel ,ugyan mit is számít ez a püspökségnek ?”
 • 2. janika 2009. október 29. 06:08
  „Ő legalább tud gyereket is csinálni,nevelni nem úgy mint a katolikusok! Ők csak kispistákat kreálnak!”
 • 1. hozsuzs 2009. október 26. 10:15
  „Munkájára továbbra is Isten áldását és jó egészséget Lelkész Úr, Önnek és "kis" családjának! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csillag születik: újabb megyei továbbjutók!

A soproni Strokes csapatnak nem jelentett gondot a továbbjutás szombat este. Az öt srác… Tovább olvasom