Kisalföld logö

2017. 03. 29. szerda - Auguszta 5°C | 21°C Még több cikk.

Hazánkban csak 2025 körül lesz euró?

– Hazánkban úgy tűnik, 2025 előtt nem lesz reális esélye az euró bevezetésévek – nyilatkozta az NYME Közgazdaság-tudományi Karon portálunknak dr. Róna Péter közgazdász, aki a Közgazdász Klub vendége volt.

– Nehéz megjósolni, hogy a hamarosan munkába álló új magyar kormány működése által rövidülhet-e hazánk euróövezethez való csatlakozása – mondta portálunk érdeklődésére dr. Róna Péter (1942), a Pennsylvania Egyetemen és Oxfordban végzett közgazdász, aki a Henry Schroder Bank & Trust Co. korábbi elnök-vezérigazgatója és 1990–2003 között a magyarországi befektetésekkel foglalkozó Első Magyar Alapítvány elnök-vezérigazgatója volt.

– A jelenlegi pályán mozogva semmiképpen sem lehet szó az euró közeli években való bevezetéséről. Egyrészt mert nem vagyunk képesek a feltételeket teljesíteni, másrészt maga az euróövezet is komoly bajokkal küszködik. Harmadsorban pedig nem lehet tudni, az új kormány gazdaságpolitikája milyen eredményeket hoz. Az azonban világos számomra, hogy az egyes pártok szakértői által említett 2014-es bevezetés megalapozatlan és komolytalan bejelentés. A szakirodalom szerint egy valutaövezethez való csatlakozás minimálisan 85–90 százalékos reálkonvergenciát igényel az övezet átlagához képest, Magyarország jelenlegi teljesítménye viszont az eurózóna átlagának csak 60–62 százaléka.

Dr. Róna Péter: ˝Nem szabadna az embereket közeli euróval bolondítani.˝ Fotó: Gosztonyi
Dr. Róna Péter: ˝Nem szabadna az embereket közeli euróval bolondítani.˝ Fotó: Gosztonyi

 ˝Nem vagyunk képesek a feltételeket teljesíteni, az euróövezet is komoly bajokkal küszködik. Azt sem lehet tudni, az új kormány milyen eredményeket hoz˝ - mondta Dr. Róna Péter közgazdász.
A mostani magyar monetáris politika teljesen alkalmatlan a csatlakozás előkészítésére, mert az államadósság igen magas, s van egy megoldatlan inflációs problémánk. Ennek mértéke a statisztikai hivatal szerint az első negyedévben mintegy hatszázalékos volt, az euróövezeti csatlakozás ellenben másfél, maximum kétszázalékos pénzromlást engedne meg. Mi ettől nagyon messze vagyunk. Nem szabadna az embereket azzal bolondítani, hogy hamarosan euróban kapjuk a fizetésünket. Ha mindennek ellenére és érettség híján mégis csatlakoznánk az eurózónához, mondván, a közösségi valutával a zsebünkben próbáljuk megközelíteni az EU-átlagot, úgy járnánk, mint a németek az újraegyesítéssel. A nyugatnémet gazdaság is majdnem belerokkant a keletnémetek „befogadásába", az NDK-s márka egy az egyben való átváltásába. Ráadásul bennünket nem fog megmenteni a ˝gazdag nyugati testvér˝. Ezért úgy vélem, 2025 környékén válhat csak valóra az euró magyarországi bevezetése. Ám addig is igen szigorú, egyszersmind fejlődést generáló gazdaságpolitikára lenne szükség.

Olvasóink írták

 • 7. yoros 2010. április 26. 20:57
  „Euro-ügyben 15 évre előre jósolni tudománytalan, aki ilyesmire vállalkozik, ne nevezze magát közgazdásznak.

  yoros közgazdász”
 • 6. pistika 2010. április 26. 15:21
  „Hát tankolni Szlovákiában, sajtot venni Ausztriában euróért is érdemes...”
 • 5. FREDDY/S 2010. április 26. 04:35
  „Jósolni csak pontosan és szépen, hogy más is elhiggye éppen, úgy érdemes, nemde...”
 • 4. info2009* 2010. április 25. 21:59
  „Nyugat-Europaban az arak egyik naprol a masikra duplajara emelkedtek, viszont a fizetesek nem.
  Ugyhogy oruljunk neki. Az is lehet, hogy hamarosan nem lesz euro...es nem lesz EU...”
 • 3. idurboy 2010. április 23. 02:07
  „üdv az EU nem valószínű hogy meg szűnik hogy addigra Magyarországot ki ....... ara nagyobb esély van!”
 • 2. soproni 2010. április 22. 12:27
  „Lehet,hogy ennek örülnünk kellene? Köztudott,hogy az euró bevezetése után az árak is jelentősen emelkedtek,ahol most ez a fizetőeszköz.Hazánkban mindig találtak és találnak elég okot arra,hogy egyre jobban emelkedjenek az árak,az euró bevezetése nélkül is.”
 • 1. Csetneky 2010. április 22. 11:43
  „2025-re meg már felesleges lenne, mivel addigra nagy valószínűséggel úgyis megszűnik az EU.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemezbemutató metálkoncert Sopronban

Péntek este a Hangárban mutatja be Isten kezében című lemezét a soproni Bloody Roots zenekar. A… Tovább olvasom