Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

Frissen restaurált műtárgyak a kincstárban

Fraknó várának kincstára négy évvel ezelőtti megnyitása óta vonzza az érdeklődőket.

Az erődítmény hatalmas falai mögött rejtőzik a bonyolult zárszerkezettel védett kincstár, amely számtalan különlegességet őriz. Az európai jelentőségű művészeti és kultúrtörténeti ritkaság minden tudós és kutató számára szenzációs élményt nyújt. A hatalmas gyűjtemény számos darabja még restaurálásra vár, mielőtt ismét elfoglalhatja eredeti helyét a kincstárban. Az elmúlt három év során több mint 20 különböző bel- és külföldi restaurátorcsapat újabb 271 tárgyat restaurált. Az újonnan helyreállított ritkaságok közül 150 műtárgy gazdagítja a kincstárat. Az elmúlt három év restaurálási munkálatai során elsősorban olyan műtárgyakra koncentráltak, amelyek az anyagösszetétel, illetve az anyagok különbözősége miatt különös kihívást jelentettek a restaurátorcsapat számára, másrészt a gyűjtemény eddig kevésbé figyelemmel kísért kincstári darabjai kerültek előtérbe, úgymint: textíliák, néprajzi tárgyak, emléktárgyak, valamint szakrális darabok.

A kincstár gyűjteményének értékes darabjai a táblajátékok.
A kincstár gyűjteményének értékes darabjai a táblajátékok.

A vallási imádat, az üvegművészet néhány értékes darabja először kerül a nyilvánosság elé. Ilyen Szent Fábián ereklyetartója, vagy egy másik különleges darab, melyen XI. Kelemen pápa portréja látható, eredeti fatokban. Említésre méltóak az Eger (Csehország) környékéről származó táblajátékok. Elefántcsont és nemesfém berakásokkal díszített, értékes fából készült sakk- vagy malomtáblák, melyek a hozzá tartozó kövekkel és dobókockákkal épségben megmaradtak.

Az elkövetkező években is folytatódnak az Esterházy-kincstár darabjainak restaurálási és konzerválási munkálatai. Az új tárgyakkal berendezett kincstár még október 31-ig látogatható. A vezetések mindennap 11, 13 és 15 órakor kezdődnek. A várral kapcsolatos további információk a www.burg-forchtenstein.at oldalon olvashatók.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenegyen kértek a krízisalapból

Augusztus 1-je óta lehet igényelni támogatást a krízisalapból. Sopronban eddig nem volt különös méltánylást igénylő eset, a 11-ből 6 kérelem volt jogos.
Tovább olvasom