Kisalföld logö

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 1°C | 12°C Még több cikk.

Aranyozott szemfedélre leltek

Sopron - A bencés templomban szokatlan zajok fogadják az arra járót. A padok a sarokban állnak, a padlót felbontották. Feltárási munkák kezdődtek, majd építkezésbe fognak a szakemberek.


A nyugat-dunántúli operatív program turisztikai pályázatán a Soproni Bencés Ház Alapítvány pénzt nyert a soproni bencés templom és kolostor turisztikai vonzerejének fejlesztésére. A pénzből felújítják az épületegyüttest és állandó kiállítást rendeznek be a templomban. A beruházás 200 millió forint, ennek 85 százaléka állami támogatás, a 15 százalék önrészt a Pannonhalmi Főapátság adja. A munkálatokra két évet szánnak, jelenleg a feltárást végzik a szakemberek, akik már előzetesen számítottak arra, hogy gazdag anyagra bukkannak a templomban.

A soproni templomban több sírra is bukkantak a szakemberek. Fotó: Magasi
A soproni templomban több sírra is bukkantak a szakemberek. Fotó: Magasi


Nemes András művészettörténész portálunknak elmondta, elsőként a szentélyt és az alatta lévő kriptát tárták fel, majd a hajó alatti leleteket vizsgálják. Az elmúlt években több alkalommal is kutattak a felszín alatt. Akkoriban azonban kizárólag a mellékhajókban és a karzat alatt végeztek munkálatokat.

– Azt sejtettük, hogy sírmaradványokat találunk majd, hiszen rengetegen temetkeztek a templomba. A leírásokból tudjuk, mely nemesi családok kriptáit őrzik a falak. De váratlanul most előkerültek a Fenessyek maradványai is. Ezt a kriptát a XX. századi dokumentumok például már nem is említik, ugyanis a folyamatos átépítések miatt eltűnt a szakemberek szeme elől. Munkálataink során előkerült egy középkori sír egy része is, melyhez címerrel díszített faragott kőlapot találtunk.

Kutatás a templomban: A feltárás során a szakemberek rábukkantak egy 1650 előtti temetkezési helyre, a halottat egy aranyhímzéssel ékesített szemfedél takarta.
Kutatás a templomban: A feltárás során a szakemberek rábukkantak egy 1650 előtti temetkezési helyre, a halottat egy aranyhímzéssel ékesített szemfedél takarta.

Rábukkantunk egy 1650 előtti temetkezési helyre, a halottat egy aranyhímzéssel ékesített szemfedél takarta. Most készülünk ennek kiemelésére, de ezt minden bizonnyal csak a sírfölddel együtt ˝in situ˝ (latin szó, jelentése: eredeti helyzetben) tudjuk elvégezni, hogy a ruhamaradványok ne sérüljenek. A leletek a múzeumba kerülnek, az a rengeteg cserép és csont is, amit ugyancsak a templomban találtunk.

Előbbiekből jó esetben teljes edényeket lehet rekonstruálni, a csontokkal az antropológusok dolgoznak majd. Rábukkantunk római falmaradványokra is, ez Sopron múltját ismerve nem is volt meglepetés.

Mint megtudtuk, a feltárásra 60 nap áll rendelkezésre, húsvét után már az építkezés kezdődik majd el a bencés templomban. 

Olvasóink írták

28 hozzászólás
12
 • 28. meir 2010. február 15. 16:11
  „27-es!!
  Az ELSO ejjel-(meg a tulajdonkeppeni harcok megkezdese elott!!!!!)-a Gadna szomszedsagaban elo Palesztinok meszaroltak le a gyerekeket es a kiseroket!!!-(380 kisgyerek es 87 fo kisero!!)-Az egesz Gadna-t feldultak es felegettek!!!
  Erre volt a Valasz a Haganah reszerol a Deir Yassin-i esemenyek!!!
  A kulfoldi-(Syr,Libanon,Jordanie,Egypt!)-tamadas csak ra ket napra kezdodott!!!Nekem errol Ne tanits,mert a Golan-i Pancelos hadmuveletekben en resztvettem,a Syriai Tankokkal szemben!!!Parancsnokunk; Motti Gur Dandartabornok volt!!”
 • 27. vonLichthofen 2010. február 14. 15:00
  „Ez nem válasz arra, amit TE SAJÁT MAGAD irtál 16. szám alatt.
  És nem a palesztinok, hanem a környező arab államok támadták meg az ifju Israelt.

  Én személy szerint nem vagyok hajlandó elfogadni azt az álláspontot ami most divatos, hogy csak azért mert az Édesapám és Édesanyám kélnyszermunkásként dolgoztak Németországban a háború alatt, ez a tény számomra szabad kezet ad a németek bármikori lemészárlásához.

  Eltértem a témától, maradjunk a feldúlt temetőknél.”
 • 26. meir 2010. február 14. 13:50
  „25-os
  azt hiszem NINCSEN mirol beszelnunk!!!!
  Az Arab legio Abdullah Tell; sziveskedjen rakeresni !!!!
  aztan az akkori Syr,Libanon, es Jordan,es Egyptom,haderokre,aki MEGTAMADTAK EGYSZERRE OT FRONTON MINKET,48-ban!!!Meglatjuk "milyen oregaszzonyokbol is allt az ellenseges hadero"!!!
  az Elso esten az On altal nagyrabecsult arabok-(meg a tulajdonkeppeni arab haduzenet elott!!!!!!!)-lemeszaroltak 380 gyereket,es 87 kiserojuket,a Tel-Yaacov Gadna teruleten!!!ERRE Volt valasz Deir Yassin!!!
  Vagy persze On szerint hagyn,i kellett voln,a csak ugy anniban?? hiszen ugy is csak zsidokrol volt szo mint aldozatokrol!!??”
 • 25. vonLichthofen 2010. február 13. 22:08
  „Azt hiszem a kettős mérce nálad van - te irsz kettős mércéről, megint csak olvasd vissza a saját 16. sz. alatti hozzászólásodat. - addig amig bármilyen vallású az a temetkezési hely amelyet letombolnak nem Moslim addig az kegyegyeletsértés. Amikor azonban a felsorolt Palesztin falvak és temetőinek, templomainak lerombolását említem te sunyi célzásokat emlegetsz részemről.
  Ezek nem sunyi célzások, ezek megcáfolhatatlan történelmi tények csakúgy mint a Vityebszki, Lvovi, Oreli stetl és zsidótemető lerombolása.
  Ennek semmi köze ahhoz, hogy tinektek hány és milyen harckocsitok volt annak idején. Az arab öregasszonyoknak és kisgyerekeknek milyen harckocsijuk volt Tulkaram-ban?:”
 • 24. meir 2010. február 13. 16:09
  „23-as!
  ellenere mindennek-(gondolj rolam amit csak tetszik,kisse sem zavar!!!)-azt az allitasomat a Temetodulassal kapcsolatban fenntartom!!!!!Te jottel itt nekem a "palesztin" kutyukkel!!! itt pedig egy Soproni templom a tema!!!!Ne keverd mindenbe azt ami nekem szantal-(nagyon is jol ertheto celozgatasaiddal!!)-mert most az NEM ide valo!!!
  Solajm Aleikhem!!!”
 • 23. vonLichthofen 2010. február 13. 06:17
  „meir,
  drága jó öreg cimbora, te nem tudnál engem megbántani.
  Álláspontommal azonban nem állok egyedül, engedd meg hogy megint csak a te 16. sz. alatti hozzászólásodra hivatkozzam. Én azt hittem, hogy te egyetemes léptékben gondolkodsz és tovább látsz békés kis házikód keritésénél.
  Amit a 16. alatt írtál legalááb is erre enged következtetni.
  A feldúlt stetl kiforgatott sirjai engem ugyanolyan felháborodással és dühvel töltenek el mint Deir al Asad falujának parkolóvá alakitott temetője.

  Még jó, hogy olyan tisztességes zsidók értenek velem egyet mint Naomi Klein, a személyes hősöm Norm Finkelstein, Joel Kovel, Israel Shamir, Noam Chomsky, Anne in the Middle East és még sok sok tizezer emberiségben és nem törzsi szinten gondolkodó zsidó.
  Olvasd el mégegyszer 16. sz. alatti nagyon bölcs és igaz hozzászólásodat.
  Al Alaikum Salaam”
 • 22. meir 2010. február 12. 17:14
  „20-as!
  arra hogy jobbnak tartom,nem irni semmit a reagalasodra,mert nem akarlak nagyon megbantani!!!!!
  de annyit azert hozzafuznek!!
  1948-ban,NEM Izrael tamadta meg 5 fronton a kornyezo arab orszagokat,hanem eppen forditva!!
  Egyptom,Syria,Liban,Jordanie,+ az Abdullah Tell altal iranyitott Arab Legio!!!
  Hogy elbuktak mind az 5 fronton??? az legyen az o bajuk!!!!
  Akkoriban meg szo sem volt az Amerikai fegyverekrol!!!!!ezt meg jobb ha tolem tudod,mert en azokban a harcokban reszt vettem es tudom milyen fegyvereink-(rendkivulien szedett-vedett!!)-voltak!!!
  nem volt egy pancelos dandarban, 3 egyforma harckocsink!!!”
 • 21. Nagy_Imre_Vancouver 2010. február 11. 18:45
  „:)”
 • 20. vonLichthofen 2010. február 11. 17:36
  „meir,
  mire hivatkozol ezzel a latin közmondással?”
 • 19. meir 2010. február 11. 17:10
  „18-!!
  NOMEN EST OMEN!!!”
 • 18. vonLichthofen 2010. február 11. 09:04
  „meir,
  Üdvözlet Neked Öreg Barátom,
  őszintén meghatódtam olvasva hozzászólásodat a témában. Igazán humánus és nemzetek, vallások feletti gondolkodásra és bölcsességre vall.
  Én is ugyanúgy keserűséget érzek és kifosztottnak érzem magam amikor arról olvasok, hogy annak idején /II.VH/ miként dúlták fel szándékosan Vityebszk, Orel, Kiev, Lvov, Iasi, Minszk, Tallin, Riga és számtalan más város temetőit.
  Ugyanezt érzem, amikor arról olvasok, hogy Deir Yasin, Tantura, al Duwayma, Quibiya, Abu Shmsha, Jaffa, Arab al Muwassil, Salima, Jish, Eilaboun, Deir al Asad, Maidal Crum ősi és erőszakkal feldúlt temetői helyén bevásárlóközpont, parkoló, játszótér, kiképző központ, benzinkút épült.
  Idézem utolsó sorodat a 16. alatti hozzászólásodból - tessék megcáfolni, ha mégsem igy érezne valaki.”
 • 17. Nagy_Imre_Vancouver 2010. február 10. 18:43
  „meir : egyetertek”
 • 16. meir 2010. február 10. 16:13
  „Tudomasom szerint-(javitson ki az aki ugy gondolja hogy tevednek!!!)-legyen barmilyen vallasu egy Temetkezesi Hej,az egy Megszentelt Terulet!!! Kulonosen egy Templom eseteben!!!!!!
  Sirok ilyen korulmenyek kozti kiasasa,szerintem egyszeruen Sirgyalazas,es Kegyeletsertes!!!
  a sirokbol kiszedett targyak pedig egyszeruen sirrablas es halottgyalazas!!Erre ugy tudom torveny is van!!
  Tehat megiscsak igaz lesz az hogy van Kettosmerce,mert az un,; Allamilag elkovetett Kegyeletsertesert,es Sirrablasert,nem hogy buntetes nem jar,-de inkabb meg kituntetes is!!!Csak mert az egy muzeum,mitol lenne annak megszegni bizonyos Erkolcsi normakat????
  De mondom, tessek megcafolni,ha megsem igy erezne valaki!!!!”
 • 15. SC 2010. február 10. 13:29
  „Megnéztem.Nagyon segítőkész volt mindenki,köszönöm!
  Jó volt "visszacsöppenni" egy kicsit a múltba!”
 • 14. SC 2010. február 09. 13:47
  „Nagyon szívesen megnézném én is a feltárást,talán lenne ott valaki,aki egy két okos szót is tudna hozzá fűzni.Ígérném,nem sokáig zavarnák.. :-)
  Bemehetek? :-)”
 • 13. meir 2010. február 09. 00:26
  „8-as,es 12-es!!
  De vajon a Bencesek felkertek-e a Regesz Urat,hogy ugyan asna ki par sirt,ha mar ugyis Templom "Felujitasrol"volna szo!!! Mert ugy a Regeszeti Asatas,es a Templom felujitas az megiscsak Ketto!!!!
  Mellesleg igen is tudom az UR nevet!!-csak kisfiam,azt viszont Neked illene tudnod,hogy vallasos,ill. Liturgikus szovegen kivul, a Nevet Nem illik felhasznalni!! a "Yehova" szo mint olyan,a rendkivul helytelen forditasa,a negy betunek ami I.-sten nevet jeloli;-"YHVH"!!! -(a Heber ABC szerint-/mert ugye onnet ered a nev/- igy irjuk; Yod,He,Vav,He!-ami a "Yahveh" nevet adja!!)-
  Arra egyik sem gondol hogy "esetleg" elnek meg leszarmazottai a Templomban eltemetetteknek??? Milyen szep is lesz egy "esetleges"pereskedes a Muzeummal akar meg sirgyalazas-sirrablas cimen is!!!??
  Vajon hianyzik-e ez valakiknek ott???”
 • 12. Túrabakancs 2010. február 08. 23:39
  „Tisztelt Izraeli meir "barátom"!
  Elárulok neked egy nagy- nagy titkot! Ugye fel vagy háborodva a régészek eljárásán, miszerint feltárnak, megbolygatnak sírokat a régészek. Ebben egyet is értek veled, pláne hogy amit itt Magyarországon a törvényi szabályozás mellett megengednek maguknak, az több mint bosszantó. Gondolok itt arra a nonszensz szabályra, miszerint annak a magánszemélynek kell állnia az ásatási költségeket, akinek a telkén megtalálhatóak az adott kor leletei. Nem semmi mi?
  Viszont most jön a bökkenő: ezeket a szabályokat a liberális
  emberkék hozták, akiktől te is származol! A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal vezetőinek nagy része, valamint a régészek is "olyan "származásúak mint te, bár gondolom ezt nem hiszed el, pedig így van. Tudnék mesélni... Ilyen téren is az ország kirablása folyik, csak ezek a dolgok szinte megfoghatatlanok. Rengeteg lelet eltűnik, megy ki az országból, csak jószerivel a cserép dirib-darabokat láttatják
  a múzeumokban, bár az átlagembereknek ez is maga a csoda.
  Szegény naív lakosság!”
 • 11. Nagy_Imre_Vancouver 2010. február 08. 22:32
  „Azt hiszem Meir eddigi hozzaszolasaibol kiderult hogy nem jehova tanu. Meir-rel egyebkent egyetertek ( csak nem a stilusaval)
  A kutatasi oldal rendben van de nem illene visszatemetni a regi soproniakat oda ahova temettek oket?
  Altalaban koztiszteletben allo polgarokat temettek a templomba nem durva hogy ezentul egy muzeum lesz a nyughelyuk ?”
 • 10. okos_jóska 2010. február 08. 20:44
  „9. hozzászólás Kukac40 2010.02.08. 19:58

  Ja,ja, ez jó poén, ilyen névvel aggódni a keresztény vallásgyakorlat szabályaiért.
  :-)))))))))))))))))))))))
  O.J.”
 • 9. Kukac40 2010. február 08. 19:58
  „Meir csak nem jehova vagy, aki még az istene nevét se tudja? ................”
28 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorosok ruhával és kerekes székkel

Az Országutak Lordjai Egyesület rendszeresen támogatja a soproni és Sopron környéki Hova Tovább… Tovább olvasom