Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Agresszív gyerekek és a magány

Sopron - A gyermekjogok álltak a fókuszban azon a tanácskozáson, melyet szerdán tartottak a Nyugat-magyarországi Egyetem Benedek-karán.

Kiderült, a gyerekek beszélnének gondjaikról, de sokszor nincs, aki meghallgassa őket.

– Az agresszió során sérül a gyerek, a család, a pedagógus is, így a legfontosabb az, hogy megelőzzük az erőszakot – kezdte előadását Tresó Zoltánné gyermekjogi képviselő a Nyugat-dunántúli Regionális Betegjogi, Ellátottjogi és Gyermekjogi Iroda rendezvényén.

– A fiatalokkal való beszélgetésből kiderült számunkra, beszélnének ők a problémáikról, csak nincs, aki meghallgassa őket. Talán dacból menekülnek a tévéhez, az internethez, a durva játékokhoz vagy csapódnak könnyen jött barátokhoz, ahol többnyire nem jó példát követnek – tette hozzá.

A fiatalokkal való beszélgetésből kiderült, beszélnének ők a problémáikról, csak nincs, aki meghallgassa őket.
A szakember elmondta, csak összefogással lehet gátat vetni az agressziónak. Elfogadható, követhető intézményi házirendekre van szükség, melyek megalkotásába a diákokat is be kell vonni, így ők is érzik majd a felelősségüket. A pedagógusoknak meg kell tanulniuk az erőszakmentes konfliktuskezelést és a családoknak is együtt kell működniük az iskolákkal. Nem jó irány, ha otthon a felbőszült apa a tanár ellen uszít, hiszen mindenkinek azonos a célja, sikeres gyerekeket akarnak nevelni. Meg kell tanulnia minden fiatalnak a korlátait, s azt, hogy hiába vannak jogai, ha mások jogai az övét korlátozzák. Mivel az agressziót teljesen megakadályozni nem lehet, ezért a fölös energiák levezetésére a legjobb megoldás, ha sportolni járatjuk a gyerekeket.

Dr. Gyurcsó Mária gyermekpszichiáter főorvos szerint a szeretet, a gondoskodás hiánya miatt sérül sok esetben a személyiségfejlődés, s az intő jeleket a pedagógusnak és a szülőknek időben fel kellene ismerniük. Úgy véli, még mindig jobb sok esetben túlértékelni a problémát, mint nem észrevenni egy súlyos helyzetet. 

Olvasóink írták

 • 6. MotorosPista 2010. március 27. 18:57
  „Agresszív gyereknél már csak egy rosszabb dolog van!!
  A cigány agresszív gyerek!!”
 • 5. lolita 2010. március 27. 07:45
  „Eleg szomoru hogy sok van belölük,de a sport igenis segithet,de ettöl meg nem mulik el lenyeg a gyerek legyen elfoglelva.Beszelgetessel az a gond csak ami öt erdekli ,es tovabb mar nem lat ,nem hall.”
 • 4. Andersen 2010. március 26. 17:49
  „Meg elsősorban az a "jó"szülő, aki csak a pénzt adja a gyerkőcnek, de beszélgetni, odafigyelni már nem képes rá.”
 • 3. Reális 2010. március 26. 11:30
  „Ez a buta,liberális,mindent elfogadó,toleráns világ neveli agresszívvá és butává a gyerekeket!”
 • 2. Csetneky 2010. március 25. 20:25
  „Minden esetre az agresszív, idegileg labilis gyerekeket semmiképpen nem kellene lövészklubba íratni.”
 • 1. FREDDY/S 2010. március 25. 17:51
  „"Mivel az agressziót teljesen megakadályozni nem lehet, ezért a fölös energiák levezetésére a legjobb megoldás, ha sportolni járatjuk a gyerekeket." Nem mindegyik sport vezet azért eredményhez, nemde...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kupakgyűjtés az állomásokon a beteg gyermekekért

Március közepétől a GYSEV soproni, csornai, büki és szentgotthárdi állomásán kupakgyűjtő pontokat… Tovább olvasom