Kisalföld logö

2017. 08. 19. szombat - Huba 19°C | 31°C Még több cikk.

A határnyitásról sugároz riportot a CNN

A húsz évvel ezelőtti határnyitásról forgatott Magyarországon riportot a CNN amerikai hírtelevízió. A félórás dokumentumfilm szeptember 10-én kerül adásba.

A neves amerikai csatorna az "Autumn of Change", azaz a Változás ősze című sorozatának keretében forgatott Magyarországon, a műsorfolyam a 20 évvel ezelőtti kelet-európai történéseket dolgozza fel.

A szeptember 10-i adás a magyarországi eseményeket mutatja be, amikor néhány órára megnyílt a magyar-osztrák határ Sopronpusztánál és keletnémetek százai jutottak át Ausztriába.

A világ legnézettebb hírtelevíziója augusztusban járt Magyarországon, a stáb a Páneurópai pikniken találkozott a 20 évvel ezelőtti események szereplőivel és szemtanúival is.

"A sorozat célja, hogy bemutassuk az 1989 nyarán és őszén Európában végbement változásokat. Olyan tényeket szeretnénk elmondani, amelyeket mások még nem mondtak el az elmúlt húsz évben.

Szerintem a magyar kormány által elért dolgokat, és a kockázatot, amit az ország akkoriban vállalt, még senki sem mutatta be igazán a világnak.

Nem tudom, hogy van-e még egy olyan ország a történelemben, amely mindent kockára tett azért, hogy egy másik ország menekültjein segítsen. Ebből a kormány, és a társadalom minden rétege is kivette a részét" - mondta forgatást vezető Fred Pleitgen, a CNN tudósítója.

A magyar történésekről készült dokumentumfilmben egyebek közt interjút mutatnak be Németh Miklós akkori miniszterelnökkel, illetve a szuperhatalmak akkori vezetőivel, Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárral és George H.W. Bush amerikai elnökkel.

A filmben "kisemberek", a határnyitásban résztvevő, összezavart határőrök és maguk a menekültek is megszólalnak.

A magyar epizódról online verzió található a CNN weboldalán (www.cnn.com/autumnofchange), ahol a műsorból kimaradt részek, érdekességek, interjúk, valamint további gondolatok olvashatók és tekinthetők meg arról, hogy milyen hatással voltak a húsz évvel ezelőtti történések az egyes országokra.

A hírtelevízió több alkalommal is műsorára tűzi a filmet, amelyet szeptember 10-én 8 óra 30 perckor és 13 óra 30-kor, szeptember 12-én 13 óra 30-kor és 23 órakor, szeptember 13-án pedig 11 órakor tekinthetnek meg a nézők.

Olvasóink írták

 • 4. Primax 2009. augusztus 31. 08:41
  „A cikkből :
  " Nem tudom, hogy van-e még egy olyan ország a történelemben, amely mindent kockára tett azért, hogy egy másik ország menekültjein segítsen. Ebből a kormány, és a társadalom minden rétege is kivette a részét" - mondta forgatást vezető Fred Pleitgen, a CNN tudósítója.
  ...egyebek közt interjút mutatnak be Németh Miklós akkori miniszterelnökkel, illetve a szuperhatalmak akkori vezetőivel, Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkárral és George H.W. Bush amerikai elnökkel."
  Tessék : lehet "kommunistázni"...!”
 • 3. FREDDY/S 2009. augusztus 30. 17:47
  „Húsz év távlatából minden már szebbnek tűnik, nemde...”
 • 2. pmc 2009. augusztus 29. 17:38
  „A hírtelevízió több alkalommal is műsorára tűzi a filmet, amelyet szeptember 10-én 8 óra 30 perckor és 13 óra 30-kor, szeptember 12-én 13 óra 30-kor és 23 órakor, szeptember 13-án pedig 11 órakortekinthetnek meg a nézők.”
 • 1. vitriol2 2009. augusztus 29. 17:01
  „És nálunk mikor is lesz "nézhető"???”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Telefonos ügyfélszolgálatok: Várakozott már órákig?

Intézmények és telefonos ügyfélszolgálatok gyorsaságát teszteltük, nyert a tudakozó, veszített a… Tovább olvasom