Sopron és környéke

2016.06.09. 10:36

Szedd magad! Jön az eperszezon végi nagy roham

A tavaszi fagy nyomai meglátszanak az eperföldeken, ám még mindig szedhetünk a tavasz édes gyümölcséből. Az ár kilogrammonként jellemzően ötszáz forint körüli.

P. Horváth László

Fajától függően még a jövő hét végéig eltart a Szedd magad! földeken az eperszezon. Indulás előtt azonban érdemes telefonon tájékozódni az adott termelőnél, ugyanis megyeszerete nagy eltérést mutat, hogy az egyes helyek meddig tartanak nyitva.


A megkérdezett gazdálkodók visszajáró vendégkörről, illetve sok esetben kínálathoz képest nagyobb keresletről számoltak be. Az idei kevesebb eper oka a tavaszi fagyhullám volt.

A mostani szezonban előfordult olyan eset is, amikor korábban be kellett zárni az eprest, mert olyan hamar elkapkodták az emberek az érett gyümölcsöt - hallottuk az egyik eperföldön.


A csikvándi Polgár Károly három hektáron termeszt hat fajtájú epret.


- A fagy ellen letakarással védekeztünk, így érhettük el, hogy a második és a harmadik virágzási hullám jól átvészelte a hideget - közölte megkeresésünkre. - Az eperföldet úgy alakítottuk ki, hogy szépen sorban mindig legyen friss és érett gyümölcs. Úgy látjuk, a jövő hét végig még kiszolgálhatjuk a hozzánk érkezőnket.


Az egyházasfalui Ács Zoltán azonban nem volt ennyire szerencsés.


Az ő két hektárnyi epresét teljesen elvitte a fagy. Olyannyira, hogy idén nem is tudott kinyitni.


- Van ugyan egy kárenyhítési alap, amelyből lehet támogatást igényelni - mondta el. - Ehhez a pénzhez azonban jó esetben is egy év múlva juthatunk hozzá. Miközben a költségek ugyanannyiak, hiszen gondozni kell a földeket, szükséges a növényvédelem. Nagy veszteség az idei szezon, ugyanis immár tizennégy éve foglalkozunk az eperrel. Ám nem adjuk fel, jövőre is várjuk majd a vendégeinket.


Az árak a megyei Szedd magad! földeken kilogrammonként jellemzően 500 forintért szedhetünk gyümölcsöt.


Egy óra munkával tíz kilogrammnyi gyümölcsöt is "beszerezhetünk". Összehasonlításképp: a boltokban, benzinkutakon 800-1500 forint között vásárolhatunk meg egy kilogramm tavaszi gyümölcsöt.


Szakemberek szerint a gazdálkodóknak nagyon is fontos ez az egy hónap. Ebben az időszakban érik be a termés, azaz ekkor jutnak bevételhez. Miközben a növénnyel egész éven át foglalkozni kell. Kiemelték azt is, hogy a megyénkben lévő eperföldek kielégítik az igényeket.


A természet erőivel azonban mindig számolni kell ...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!