Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 0°C | 7°C Még több cikk.

Tovább pusztít a tűz Chilében: 2000 ház égett le

Ttöbb mint tízezer embert kellett kitelepíteni, ahalálos áldozatok száma 12-re nőtt.
Tovább tombol a tűz Valparaisóban, több mint kétezer ház égett le

Tovább tombol a tűzvész a Chile középső részén fekvő Valparaiso városában, ahol vasárnap éjjelig több mint kétezer ház vált a lángok martalékává, és több mint tízezer embert kellett kitelepíteni.

A halálos áldozatok száma 12-re nőtt - közölte Rodrigo Penailillo, a dél-amerikai ország belügyminisztere. Több mint ötszáz sérültet ápolnak kórházban, legtöbbjüket füstmérgezéssel.

A szombat délután kitört, heves szél által táplált tűzvész vasárnap éjjel olyan területeken is újra fellobbant, ahol a hatóságok közlése szerint egyszer már sikerült eloltani.

A 42 dombtetőre épült, 250 ezer lakosú városban mostanra hat dombon teljesen hamuvá váltak a nagyrészt fából épült lakónegyedek, köztük egy olyan is, ami alig néhány tömbre fekszik a chilei parlament épületétől.

A nagyszabású mentési munkálatokban 1250 tűzoltó, rendőr és erdőőr vesz részt, a város utcáin pedig a chilei hadiflotta kétezer haditengerésze járőrözik, hogy fenntartsa a rendet és megakadályozza a fosztogatásokat. Az oltást húsz helikopter és számos repülőgép segíti.

Több mint hatvan év óta ez a mostani a legnagyobb tűzvész a festői szépségű chilei városban, amelyet tíz éve, 2004-ben a világörökség részének nyilvánított az UNESCO. 1953-ban ötven ember vesztette életét a lángokban, és a város több dombján is az utolsó szálig leégtek a házak.

A katasztrófa miatt a helyszínre utazó Michelle Bachelet elnök hatalmas tragédiának és a város legsúlyosabb tűzvészének nevezte a Valparaisóban látottakat.

Korábban

Hatalmas tűz tört ki szombaton a Chile középső részén fekvő Valparaisóban, ahol vasárnapra 11-re emelkedett a halálos áldozatok száma, és elpusztult ötszáz épület.

Michelle Bachelet államfő katasztrófa sújtotta övezetnek nyilvánította a kikötővárost, és a helyszínre utazott, hogy személyesen tájékozódjék a helyzetről. Az elnök egyben utasítást adott a hadseregnek a rend fenntartására, emberek ezreinek kimenekítésére a lángok övezte veszélyeztetett területekről.

A legfrissebb hírek szerint ötezer embert menekítettek biztonságba. Az egészségügyi minisztérium szerint a halálos áldozatokon kívül ötszáz égési sérült is van, közülük hárman súlyos állapotban vannak.

Fotók

Jorge Castro, a város polgármestere az állami televízióban közölte, hogy táborokat hoztak létre azoknak, akik a tűz miatt lakóhelyük elhagyására kényszerültek. Elmondta, hogy Valparaisóban nincs áram, a tűzvész pokoli látványt nyújt, a lángok terjedését eddig nem sikerült megállítani.

Sűrű füstgomolyag lepte be a város börtönét is. Az intézményből kilenc terhes nőt egy másik városba, Quillotába menekítettek. A börtönhatóságok további 204 női fegyencet egy sportarénába szállított át. Tullio Arce, a fegyőrök parancsnoka elmondta, hogy a 2700 férfi elítélt egyelőre a börtönben marad.

Vasárnap virradatkor tucatnyi repülőgépet és helikoptert küldtek a helyszínre az oltás segítésére, és a károk felmérésére. Rodrigo Penailillo belügyminiszter szerint még több aktív tűzfészek van, s a lángok bármikor újra szétterjedhetnek.

A 250 ezer lakosú Valparaisóban van a chilei parlament és a flotta főhadiszállása is. A tűz egy erdős részen tört ki, a város határán kívül, de az erős szél a lakott területek felé terelte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zsidó intézményekben lövöldözött egy helybéli Kansas City-ben

A támadó, egy hetvenes éveiben járó fehér férfi megkérdezte az áldozataitól, hogy zsidók-e, és lőtt,… Tovább olvasom