kisalfold.hu videó

2023.09.28. 14:18

A belvárosban tett esküt 66 közkatona Győrben - Fotók, videó

Nyilvános katonai eskütételt rendezett a Magyar Honvédség csütörtök délelőtt a Dunakapu téren, az Egységes Alapkiképzési Program keretében. Az eseményen közel hetvenen tettek fogadalmat a haza szolgálatára.

Ollári Gergely

Fotó: Rákóczy Ádám

A katonák kiképzését az MH 7. Területvédelmi Ezred, 19. Területvédelmi Zászlóalja, az MH 2. Területvédelmi Ezred, valamint az MH 5. Területvédelmi Ezred kiképző századai hajtották végre. Az alapkiképzés időtartama nyolc hét volt. A honvédek az eskü után a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél kezdenek szerződéses vagy tartalékos katonai szolgálatot. Az eseményen részt vett Takács Attila Géza vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar Főnökének Területvédelmi Helyettese is. A rendezvény a katonai hagyományoknak megfelelően zajlott, először az elöljáró lejárta az alakzatot, köszöntötte az esküt tevő katonákat. A fogadást és a jelentésbeadást követően a jelenlévők közösen énekelték el a Himnuszt, majd a katonák, az eskütétel után díszmenetet tettek a Dunakapu téren.

A „Magyar Honvédség Egységes Alapkiképzési és Lövész Alapozó Felkészítési Programjában” a kiképzést három ütemben végezték el a fiatalok, ami alapkiképzésből, adminisztrációs hétből, valamint lövész alapozó felkészítésből állt. Az állomány nyolc hét alatt elsajátította a fegyveres harc és kapcsolódó alapfeladatait, például a terepen való tájékozódást, a harctéri egészségügyi ellátást, és kutatás-mentés ismereteit. Ezt követően a katonák egészségügyi, fizikai, pszichikai és kiképzési követelményeket is teljesítettek.

Az eseményen Polyák András ezredes tartott beszédet a fiataloknak. Beszédében hangsúlyozta, hogy idén 175 éves a Magyar Honvédség, majd hozzátette, hogy keleti szomszédunk már több mint egy éve háborús színtér. A mai, magyar honvédségnek pedig ezen viszonyok között kell erősnek lennie, garantálva a magyarok biztonságát.

–Büszke vagyok, hogy itt, Győr belvárosában ünnepelhetünk, méghozzá közösen. Bízom benne, hogy az esküt tevő állomány a honvédség szerves része lesz. A kiképzés során bebizonyították, hogy hisznek magukban, ezért eredményesen, elhivatottan, és fegyelemmel hajtották végre feladataikat –fogalmazott.

Az esemény fénypontja volt az eskü letétele, a közkatonák közül dr. Bécsi Bálint állhatott ki társai elé, és mondhatta el fogadalmát.

–A gyakorlás során tapasztaltam meg azt, hogy milyen őszinte és megható ez az eskü. Itt állhattam társaim előtt, akik engem követtek engem. Orvosi végzettségem van, az egyetem alatt döntöttem a honvédség mellett, mert mindig is katona szerettem volna lenni. Most tudom, hogy jó helyen vagyok, mert végzettségemet a honvédség berkein belül tudom majd kamatoztatni – mondta el a közkatona lapunk kérdésére.

A Kisalföldnek Takács Attila Géza vezérőrnagy, a Honvéd Vezérkar Főnökének Területvédelmi Helyettese úgy nyilatkozott: fontos ,hogy növeljük, a területvédelmi, tartalékos katonák számát, ezért kiemelt a toborzás, és a képzés.

– A képzés után tudásban nincs különbség a hivatásos és a tartalékos katonák között. Egyedül a tapasztalat. Az eskütétel után a fiataloknak folytatódik majd a kiképzés, természetesen csak a velük egyeztetett időpontban, hiszen a tartalékos katonáktól nem várjuk el, hogy feladják eddig polgári életüket. A honvédségnél a toborzás folytatódik, bízunk benne, hogy a jövőben is többen választják majd ezt a hivatást önmaguknak –mondta el a vezérőrnagy.

Az ünnepélyes katonai eskütétel az elöljáró elköszönésével ért véget. Aki letette esküjét, az később jogviszonyt válthat és beosztást vállalhat a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél, vagy önkéntes tartalékos katona maradhat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában