Egyre nagyobb port vernek fel a korlátozások

2023.08.18. 13:55

Határvita Somfalvánál - Újabb lépés a megoldás felé?

Mint arról szerdán röviden beszámoltunk, az alapvető jogok biztosa levélben kereste meg az osztrák ombudsmani testület vezetőjét a Somfalva (Schattendorf) és Ágfalva közötti útszakasz lezárásával kapcsolatban. Álláspontja szerint a korlátozás felveti a személyek és a munkaerő szabad mozgásához kapcsolódó alapjog sérelmének veszélyét.

Bódvai Ildikó

A somfalvi önkormányzat korlátozó intézkedése miatt a gépjárművek számára átjárhatatlan a határ. Fotó: Szalay Károly

Magyar állampolgárok, ágfalvi civilek fordultak még februárban dr. Kozma Ákoshoz, az alapvető jogok biztosához a Somfalva és Ágfalva közötti út lezárásával kapcsolatban. A problémáról többször beszámoltunk, és az alapvető jogok biztosa is szükségesnek tartotta lépéseket tenni az ügyben.

A hivatal honlapján megjelent közlemény szerint a panaszosok kifogásolták, hogy Somfalva önkormányzata az Európai Unió társfinanszírozásában megépült közutat először a reggeli és az esti órákban zárta le a gépjárműforgalom elől, ezzel akadályozva az Ausztriában munkát vállaló magyar lakosok gépkocsival történő munkába járását. 2023. március 1-jétől útépítési munkálatokra hivatkozással teljesen lezárták az utat, július 1-jét követően pedig csak kérelemre, külön elbírálás alapján engedélyezik a használatát úgy, hogy azt előre meghatározott díj megfizetéséhez kötik.

A somfalvi önkormányzat korlátozó intézkedése miatt a gépjárművek számára átjárhatatlan a határ. Fotó: Szalay Károly

„Tekintettel arra, hogy a magyar állampolgárok Ausztriába történő belépését korlátozó intézkedések felvetik a személyek és a munkaerő szabad mozgásához kapcsolódó alapjog sérelmének veszélyét, dr. Kozma Ákos tájékoztatást kért Gaby Schwarztól, az osztrák ombudsmani testület vezetőjétől arra vonatkozóan, hogy a Somfalva által már bevezetett és bevezetni tervezett intézkedésekkel kapcsolatban az osztrák ombudsmani hivatal indított-e – mikor és milyen tartalommal – vizsgálatot. Amennyiben pedig nem, akkor az alapvető jogok biztosa kezdeményezi vizsgálat indítását az osztrák ombudsmani testületnél” – áll a közleményben.

A Somfalva és Ágfalva közötti határ átjárhatósága érdekében nem ez az első jogi lépés. Egy nemzetközi ügyvédi iroda ugyanezen okból pár hete panaszt nyújtott be az Európai Bizottsághoz és egyedi normakontroll-kérelmet az osztrák alkotmánybírósághoz. – Célunk, hogy az európai normalitáshoz és a jószomszédi viszonyhoz visszatérve a határ szabad átjárhatósága minél előbb visszaálljon. Fontosnak és helyesnek tartjuk, hogy ennek érdekében az alapvető jogok biztosa is megtette a hatáskörébe tartozó lépést – kommentálta az újabb fejleményt dr. Ruzicska Máté, az NZP Nagy Legal munkatársa.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában