Érettségi 2023

2023.05.08. 17:49

Petőfi vagy Tóth Árpád Csokonairól bringázással fűszerezve - Győri végzősöket faggattunk a 2023-as magyar érettségiről - fotók

A következő hetekben országszerte 1163 helyszínen várhatóan több mint 111 100-an érettségiznek. A vizsgákat május 5. és június 30. között szervezik. Győr-Moson-Sopronban a május-júniusi érettségi vizsgaidőszakban a kormányhivatalnál és az 54 vizsgabizottságot működtető középiskolában összesen 5693 jelentkezőt rögzítettek, akik 17 666 középszintű és 3071 emelt szintű vizsgára jelentkeztek. Az írásbeli vizsgákat május 5. és 26. között rendezik.

Barki Andrea
  • Magyar nyelv és irodalomból érettségiztek a középiskolás diákok hétfőn délelőtt. A középszintű írásbeli vizsga 240 percig tartott. A diákoknak két feladatlapot kellett megoldaniuk. Az elsőre 90, a másodikra 150 perc állt a rendelkezésükre.
  • Az vizsga első részében szövegértési feladatként Máté Andrea A bikavér legendája című írását kapták feladatként a diákok.
  • A műelemző részben Lázár Ervin A kovács című novelláját elemezhették, vagy egy Petőfi Sándor Csokonai című versét kellett összevetniük Tóth Árpád azonos témájú költeményével.
  • A gyakorlati szövegalkotás feladatnál a Bringázz a suliba! kampányról lehetett érvelni vagy a levélírást választhatták a középszintű vizsgázók.

Horváth Péter Vilmos, Hild József Építőipari Technikum

A szövegértés megoldása nem okozott gondot. Az érvelés feladatot választottam, majd pedig a novella elemzést, mert Lázár Ervin kortárs szerzőként közelebb áll hozzám, így egyszerűbb volt arról írni. Ötös a cél összességében magyarból, de ha az írásbeli négyes lesz, azzal meg leszek elégedve.

Horváth Péter Vilmos

Máté Ferenc Zsombor, Hild József Építőipari Technikum

Szerintem könnyű volt a vizsga, a szövegértés sem volt nehéz. Az érvelést választottam, mert azt gyakoroltam, a biciklizés mellett érveltem. A második részben novella elemzést írtam, mivel arra készültem, így reményeim szerint jól is ment. Volt még idő az ellenőrzésre. Nagyon örülnék az ötösnek.

Máté Ferenc Zsombor

Horváth Noémi, Kazinczy Ferenc Gimnáziumban

Nagyon jól éreztem magam vizsga közben. Általában nagyon izgulós vagyok, most is így volt előtte, de amikor megláttam a feladatokat és úgy éreztem, hogy mennek, megnyugodtam. A novellaelemzést és az érvelést választottam. Szerintem mindegyik feladat nagyon jól megoldható volt. Remélem, jól sikerült.

Horváth Noémi

Korpáczy Kamilla Klára, Kazinczy Ferenc Gimnázium

A feladatok közül az érvelést és a novella elemzést választottam. A szövegértés feladatban jutott időm ugyan mindenre, de a végén úgy éreztem, hogy még tudtam volna valahol javítani. Tetszett a novella, amit elemezni kellett, illetve az érvelős téma is nagyon jó volt. Összességében elégedett vagyok.

Korpáczy Kamilla Klára

Van, aki spanyolból érettségizik

– A Győri Tankerületi Központ iskoláiban összesen huszonnyolcféle tantárgyból tesznek emelt vagy középszinten érettségi vizsgát a végzős diákok. A magyar, matematika, történelem, idegen nyelvek (angol, német, francia, orosz, spanyol) mellett természettudományos tárgyakból, vagy például filozófiából, művészettörténetből is érettségizhetnek a tanulók – kaptunk tájékoztatást dr. Nagy Adél igazgatótól.

– A Kisalföldi Agrárszakképzési Centrum iskoláiban 590 diák kezdte meg a vizsgákat. A magyar, matek, történelem, idegen nyelv mellett az ötödik érettségi vizsga mindenkinek egy szakmai tárgy, például mezőgazdasági és erdészeti géptechnikai ismeretek, vagy környezetvédelmi ismeretek – tudtuk meg Büki Zoltán főigazgató-helyettestől.

Nehéz kitalálni a kifejtős témát

Hétfőn a magyar nyelv és irodalomból középszinten országosan 72 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló adott számot tudásáról. A győri Révai Miklós Gimnázium 168 diákja érettségizett magyarból középszinten 17 teremben. A diákoknak időben el kellett foglalni a helyüket, el kellett végezni a szükséges adminisztrációt, kiosztották a feladatok megoldásához használható segédeszközöket.

– A középszintű érettségi vizsga nem szokott gondot okozni a diákoknak, de kíváncsian várjuk a feladatokat mi is. Egyre nehezebb kitalálni, mi lesz a kifejtős téma. Matematikából nem várunk meglepetéseket, az utóbbi években hasonlóak a feladatsorok, miként történelemből is. Remélem, hogy mindenki jól fel tudott készülni. Iskolánban lesz vizuális kulturából, énekből és filozófiából is érettségi vizsga – mondta Horváth Péter igazgató a vizsgák előtt.

Négy óra izgalom után

A feladatok megoldására adott négy óra izgalom után tanárok és diákok között is téma volt a feladatok megoldása. Csengeri Mária, a Győri SZC Sport és Kreatív Technikum igazgatóját, magyar nyelv és irodalom szakos tanárát kértük, értékelje a magyar érettségi feladatokat, amelyeket a kisalfold.hu kérésére meg is oldott.

– Nagyon pozitív lépés volt, hogy a szokásos nyolc óra helyett kilenc órakor kezdődött az érettségi. Kipihentebben, kevésbé stresszesen értek be a gyerekek. A szövegértés és a gyakorlati szöveg alkotása támájában közel állt a fiatalokhoz és órákon gyakoroltuk is. Készültünk hivatalos levéllel, érvelő fogalmazással és hasonló típusú szövegértési feladatokat is oldottak meg tanulóink. 

A megadott téma kimondottan jó volt, mert az ismeretterjesztés és a tudományos stílusréteg között helyezkedett el. Könnyen bemérhető, megoldható volt. A műelemző feladatlapnál két lehetőségből kellett választani. A tanórákon gyakoroltak jól előkészítették Lázár Ervin novellájának elemzését. Mindig az összehasonlító vers elemzés a nehezebb, itt két teljesen különböző verset kellett összehasonlítani, de aki ezt választotta, az is meg tudta oldani – értékelte a feladatokat a tanárnő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában