Magyar érettségi 2023 - fotókon mutatjuk a megoldásokat + videós elemzés - frissített hír

A 2023-as magyar írásbeli érettségi feladatlapokat kérésünkre Csengeri Mária, a győri Győri SZC Sport és Kreatív Technikum – volt Móra-iskola – igazgatója töltötte ki.

kisalfold.hu

Fotó: Rákóczy Ádám

  • Hétfőn a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák.
  • Ebből a tárgyból középszinten 72 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló ad számot tudásáról.

16.25 - Videós elemzés a 2023-as magyar érettségiről

14.02 - Íme, a magyar érettségi 2023 megoldások

11.30 -  A magyar érettségi: Lázár Ervin, Petőfi, Tóth Árpád

A diákoknak az első, 90 perces vizsgarésznél egy borokról szóló szövegértési feladatot kell megoldaniuk, míg a gyakorlati szövegalkotásnál egy biciklizős kampány és egy levél közül választhatnak. A műelemzésnél Lázár Ervin, Petőfi Sándor és Tóth Árpád egy-egy alkotása is előkerült - írta az index.hu.

Egy kortárs magyar írónő borokról szóló ismeretterjesztő szövegét kapták az érettségizők hétfőn, a magyarvizsga szövegértési részében. A szöveg nagyon részletesen ismertet borfajtákat és borvidékeket is.

A diákok a gyakorlati szövegalkotási feladatban két opció közül választhatnak: vagy a Bringázz a suliban! kampánnyal kapcsolatban írnak, vagy megfogalmaznak egy levelet, amelyhez részletes adatokat is kaptak. Bármelyiket is választják a tanulók, a terjedelem mindkét esetben 120–200 szó.

Mint ismert, az írásbelin az első vizsgarész helyes megoldásaiért maximum 50 pont jár, ebből 40 pont a szövegértési feladatért, 10 pont pedig a gyakorlati szövegalkotásért. A diákok ezen a feladatlapon összesen 90 percig dolgozhatnak - írta az index.

10 és 11 óra között a középszinten vizsgázók nekiláthattak a magyarérettségi második részéhez. A diákok a műelemzésben két feladat közül választhatnak,

az egyik opció, hogy egy Lázár Ervin-novellát elemeznek. A másik lehetőség egy Petőfi Sándor- és egy Tóth Árpád-vers elemzése.

11.15 - Gyakorlati szövegalkotás: egy biciklizős kampány és levélírás közül választhatnak a középszintű vizsgázók a gyakorlati szövegalkotás feladatban.

Szövegértés: egy kortárs magyar írónő borokról szóló szövegét kapták a vizsgázók az érettségi első részében.

A győri Révai-gimnáziumban is megkezdődött az érettségi

11.00 - Oktatási Hivatal: magyar nyelv és irodalomból középszinten 72 569, emelten 1771 vizsgázó tesz érettségit

Magyar nyelv és irodalomból hétfőn középszinten 1160 helyszínen 72 569, emelt szinten 51 helyszínen 1771 vizsgázó tesz érettségit - tudatta az Oktatási Hivatal.

Érettségizők száma

Azt írták, hogy 9 órakor kezdődtek meg a magyar nyelv és irodalom, valamint a magyar mint idegen nyelv írásbeli érettségik. A középszintű írásbeli vizsga 240 percig tart. A vizsgázóknak két feladatlapot kell megoldaniuk: az elsőre 90, a másodikra 150 perc áll rendelkezésükre.

Az első feladatlap egy szövegértési és egy szövegalkotási feladatot tartalmaz. A vizsgázók a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására. A szövegértési feladatsor egy, esetleg két - egymással összefüggő - ismeretterjesztő szövegből, publicisztikai műből vagy ezek részletéből áll.

A szövegalkotási feladat lehet érvelés vagy gyakorlati szövegműfaj alkotása, amelynek elvárt terjedelme 120-200 szó. A dolgozatokat 90 perc elteltével a felügyelő tanár összegyűjti.

Ezután osztható ki a második feladatlap, amely egy műértelmező szöveg alkotását várja el a vizsgázóktól: ez - a vizsgázó választása szerint - lehet egy mű értelmezése vagy két mű összehasonlítása adott szempontok mentén. A választott feladat megoldásának elvárt terjedelme 400-800 szó - írták.

A közlemény szerint a magyar nyelv és irodalom emelt szintű írásbeli vizsgája 240 percig tart. A vizsga szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsorból, valamint két különböző szövegalkotási feladatból áll. A vizsgázók egyetlen feladatlapot kapnak, a rendelkezésükre álló időt tetszésük szerint oszthatják be a feladatok megoldására.

A szövegértési és nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsor egy alkotáshoz (irodalmi vagy nyelvi témájú értekező prózához, esszéhez vagy annak részletéhez, lírai műhöz, szépprózai alkotáshoz vagy annak részletéhez, egy drámához vagy annak részletéhez) kapcsolódik.

A feladatsor szövegértést, nyelvi ismereteket és irodalmi műveltséget vizsgáló kérdéseket egyaránt tartalmaz - tették hozzá. A két szövegalkotási feladat két különböző témáról szóló, adott szempontú és műfajú önálló szöveg alkotását írja elő. A műértelmező szöveg elvárt terjedelme 400-800 szó, a reflektáló szövegé 150-450 szó. A közép- és emelt szintű írásbeli vizsgafeladatok megoldásakor is használható helyesírási szótár. A tartalomra elérhető 90 pont mellett a helyesírásra és az írásképre további 8+2 pont szerezhető mindkét szinten - tájékoztattak. rendelkezésre. 15 perces szünet után hallott szöveg értésére vonatkozó feladatlapot kell megoldani 30 percben, majd 60 perc áll rendelkezésre az íráskészséget vizsgáló feladatsorra.

9.55 - Ez az utolsó év, hogy még a régi rendszer szerint állították össze a feladatsort: az első másfél órában egy szövegértési feladatot kell a végzősöknek megoldaniuk - mely sajtóértesülések szerint középszinten egy borászati ismeretterjesztő cikkhez kapcsolódik - majd  egy rövid szöveget kell alkotniuk. Ez lehet egy ajánlólevél egy diákszövetségbe jelentkező érdekében, vagy egy érvelés az iskolába biciklizés mellett. 

Az írásbeli érettségi második része 10.30-kor kezdődik, ahol műelemzést vagy összehasonlító elemzést kell elvégezniük. A vizsga 13 óráig tart.

9.25 - Kapuváron a Páli Szent Vince Katolikus gimnáziumban is megkezdték a magyarérettségit a diákok

 

Előzetes - Hétfőn reggel a magyar nyelv és irodalom írásbelikkel folytatódnak az érettségi vizsgák. Ebből a tárgyból középszinten 72 569, emelt szinten pedig 1771 tanuló ad számot tudásáról.

Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint a 2022/2023-as tanév május-júniusi érettségi vizsgaidőszaka múlt hét pénteken a nemzetiségi nyelv és irodalom tárgyak írásbeli vizsgáival kezdődött meg. A következő hetekben 1163 helyszínen várhatóan több mint 111 100-an érettségiznek. A vizsgákat a középiskolák és a kormányhivatalok szervezik, azok lebonyolításában 3171 érettségi vizsgabizottság működik közre.

Kedden matematikából középszinten 70 394-en, emelt szinten 4537-en érettségiznek. Szerdán történelemből középszinten 68 131, emelt szinten 7025 diák vizsgázik.

Ezután az idegen nyelvi vizsgák következnek: csütörtökön angol nyelvből középszinten 45 864-en, emelt szinten 18 848-en; pénteken német nyelvből középszinten 11 537-en, emelt szinten 2077-en érettségiznek.

Az írásbeli vizsgák május 26-án zárulnak, az emelt szintű szóbelik június 7-14. között lesznek, majd a vizsgaidőszak a középszintű szóbelikkel zárul, június 19-30. között.

A tavaszi vizsgaszezonban összesen több mint 74 ezer végzős középiskolás érettségizik.

Rendes érettségi vizsgából lesz a legtöbb: a végzős tanulók 342 785 ilyen vizsgát tesznek majd. A már érettségi bizonyítvánnyal rendelkezők csaknem 8700 ismétlő vagy kiegészítő vizsgára jelentkeztek. Az előrehozott vizsgák száma 27 121, a szintemelő vizsgáké 13 282, míg a pótló és a javító vizsgáké együttesen 2978.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában