Rendhagyó szakkörsorozat

2023.03.11. 10:54

A szívet vizsgálták a révais diákok Győrben - XXL-galéria

Rendhagyó biológia-szakkört tartottak a napokban a győri Révai Miklós Gimnáziumban.

Ollári Gergely

A révais diákok izgatottan vettek részt a rendhagyó biológia-szakköri foglalkozáson. Fotók: Rákóczy Ádám

  • A diákok egy olyan négy alkalomból álló projekt első tanóráján vehettek részt, amelyen sertésszívet boncolhattak.
  • A további foglalkozásokon megismerkedhetnek többek között a tüdővel, a vesével és a sertés látószervével is.
  • Bacher József, a projekt ötletgazdája, a gimnázium tanára szerint ezek az interaktív órák nagyban segítik a fiatalokat tanulmányaik során.

A projekt ötletgazdája

Mintegy harminc diák várta gumikesztyűben, fehér köpenyben, hogy elkezdődjön a rendhagyó biológia-szakkör. – Az első tanórán sertésszívet boncoltunk. Biológiai szempontból ez azért volt fontos, mert az emberi szívhez ez a legközelebb álló emlősszerv, így a legjobban vele lehet modellezni a működését.

A diákok korábban elsajátították az elméletet, a latin neveket is átismételték, most a gyakorlatban mutathatták meg a tudásukat – mondta el lapunknak Bacher József, a projekt ötletgazdája, a Révai Miklós Gimnázium tanára.

A következő alkalommal sertéstüdőt boncolnak

Így a légzőrendszer felépítését ismerhetik meg a tanulók, majd a vesét tanulmányozhatják. Művizeletet is előállítanak, ami segít megérteni a cukorbetegséget és a gyulladásos vese működését. A negyedik alkalommal a sertés látószervét vizsgálják. – Ezek interaktív órák, nem animációkat forgatunk.

A lényege, hogy a gyerekek már a középiskolában bátran nyúljanak egy-egy szervhez. Aki orvos szeretne lenni, nem az egyetemen lát először boncolást. A diákokat roppantul érdekli ez a szakkör, tavaly több győri középiskolából is kérték, hogy részt vehessenek az órákon – tette hozzá Bacher József.

Némi izgalom

Bertalanits Enikő és Hősi Rajmund végzős tanulói az intézménynek, mindketten nagy izgalommal várták a boncolást. Enikő fogorvosnak, Rajmund gyógyszerésznek készül, így mindkettőjüknek fontos tantárgy a biológia. Lapunknak elmondták: a szakkör óriási lehetőség, előnnyel indulhatnak a felsőoktatásban.

A kétórás szakkör hamar véget ért, a diákok könnyen megbarátkoztak a bonceszközökkel. A teremből távozva sokan már a jövő heti tanórán gondolkodtak, és azon, vajon a gyakorlatban is úgy működik-e a tüdő, ahogy azt elméletben megtanulták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában