Bombázások 1944-ben

2022.04.14. 07:56

Unikális győri napló került elő a háború pokláról - "ez olyan volt, mintha itt a földön már megítéltetnénk" - videó, fotók

Minden túlzás nélkül szenzációs helytörténeti újdonságot adtak ki Győrben, aminek szomorú aktualitást ad a szomszédunkban vívott háború.

Szeghalmi Balázs

Hárs Ottó tizenkilenc évesen, 1944 nyarán Győrben, a bombázások idején.

  • Az 1944-es bombázásokat végigkövető naplót Hárs Ottó írta 78 évvel ezelőtt.
  • A 19 éves fiatalember megrázó, ám tiszta hangon számolt be a fegyverek gyilkos ropogásáról.
  • Hárs úr szerencsére ma is velünk van, napjainkban 98 esztendős.

„Rettenetes, fülsüketítő moraj”

„Még élek... Átéltem az első terror-bombatámadást. (...) Kopognak a háztetőkön a repeszdarabok. Visszanéztem-visszanéztem, egyszer csak láttam, amint a vagongyár felől hatalmas robajjal fekete füst gomolyog fel. (...) A Plank bácsival meg a Ferivel a mosókonyha ajtajából néztük az egész ítéletet. Mert ez olyan volt, mintha itt a földön már megítéltetnénk, és mindnyájan a pokolba jutnánk. (...)

A rengeteg négymotoros Liberator kb. 4000 méteren dübörög, a bombák villanva robbannak, az ágyúk bömbölnek és mindez összeolvad egy rettenetes, fülsüketítő morajjá. Anyukámék a pincében imádkoznak” – olvasta Bakos-Kiss Gábor a megrendítő sorokat.

Az ember képes hozzászokni az állandó szőnyegbombázásokhoz is

Hárs Ottó ’44-es naplójából részletek már évek óta keringtek a közösségi médiában. Elsőként Kozma Endre, a Régi Győr Pro Urbe díjas szerkesztője figyelt fel a második világégés győri történéseit megelevenítő, erős szövegekre. A teljes 1944-es naplót a Civilek Győrért Egyesület szerkesztette könyvvé.

„Minden túlzás nélkül kincset tartunk a kezünkben. Értelmes, érdeklődő 19 éves győri fiatalember szemével láthatjuk a háború poklát. Döbbenetes, hogy Hárs Ottó írásai szerint van az a pont, amikor az ember képes hozzászokni az állandó szőnyegbombázásokhoz is. Az egyik bejegyzésben a napi rutin részeként fejtegeti, hogy betették a húst a sütőbe, majd a családjával levonultak a légvédelmi pincébe. Miután a menetrend szerint érkező repülőgépek kioldották gyilkos bombáikat, visszamentek a konyhába és kivették az ételt a sütőből” – mondta Kovács László, az „Egy átballagó vándor” című könyv felelős kiadója.

Gazdag fotóválogatás

Hárs úr napjainkban 98 esztendős, korához képest jól van, ám a tegnapi bemutatóra nem tudott eljönni a Kisfaludy-könyvtárba. Minden pusztítás ellenére Hárs Ottó életkedvét nem vették el a folyamatos támadások. A kötetben található – felettébb gazdag – fotóválogatásból ez egyértelműen kiderül.

’44 nyarán jó­barátjával, Cseh Imrével – aki aztán a negyvenes-ötvenes évek fordulóján az ETO kapuját őrizte az NB I-ben – Tarzant imitáló fényképeken pózolt a Rába-partján az egyik strandolás alkalmával. „Édesapám mindig sokat olvasott, és tán ennek köszönhetően is remek stílusban írt. A történelem különösen érdekelte, a rendszerváltás idejéről szintén számos feljegyzést készített. A bombázások mellett a németek és a szovjetek Győrbe vonulásáról is rossz emlékeket őriz. Érthetően féltek az idegen katonáktól az emberek” – közölte Pirity Árpádné Eszter, Hárs Ottó lánya.

Pirity Árpádné Eszter, Hárs Ottó lánya támogatta, hogy édesapja feljegyzéseiből könyvet adjanak ki a Győrt ért bombázások után közel nyolc évtizeddel.

Ingyen igényelhető

A ’44-es győri bombázásoknak mementót állító kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap pályázati forrásból támogatta, így ingyenesen igényelhető. Akit érdekel a könyv, a [email protected] e-mail-címen jelentkezhet.

Amerikai források

A győri háborús naplót történeti áttekintés és amerikai levéltári források teszik teljessé. A hadtörténeti tanulmányt Vajk Borbála, Bagi Zoltán Péter és Oláh András Pál történészek készítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában