Láng

2023.07.25. 12:29

Szabadtéri tüzek Komárom-Esztergomban

A meleg időben a szabadtéri tűzesetek száma is szaporodott Komárom-Esztergom vármegyében – adta hírül a katasztrófavédelem, ezért is tették közzé felhívásukat.

Kisalföld.hu

A múlt héten kedden este két helyszínre riasztották a tűzoltókat. Dorogon 15 négyzetméteren zöldhulladék égett, míg Tokodaltárón egy kijelölt tűzrakó hely mellett felhalmozott szemét lángolt. Szerda délelőtt az esztergomi hivatásos tűzoltók Dömösre vonultak, ahol egy közel ötszáz négyzetméteres kaszáló tüzét határolták körül, majd oltották el. 

Ha valaki a kertjében, szőlőjében vagy telkén az összegyűjtött száraz növényeket el szeretné égetni, azt csak akkor teheti meg, ha az adott településnek van erről szóló önkormányzati rendelete. A zöldhulladékot kizárólag az önkormányzati rendeletben meghatározott időben szabad elégetni. 

Nem minden önkormányzat engedi ezt. Ahol nem alkottak erről rendeletet, ott tilos a zöldhulladék-égetés. Az önkormányzati rendelet csak az összegyűjtött zöldhulladék elégetésére vonatkozik, tarlót, nádast égetni tilos. 

Tűzvédelmi szempontból biztonságosabb komposztálni vagy elszállíttatni a zöldhulladékot. Ha valaki mindenképp égetni szeretné, az alábbiakra figyeljen: a tüzet soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni.Legyen oltóvíz a közelben. Legyen kéznél egy szerszám, amivel kordában lehet tartani a tüzet. Ha feltámad a szél, az égetést abba kell hagyni. Csak akkora tüzet szabad gyújtani, amekkorát el is tudunk oltani. A szabadtéri tüzek gyakori kiváltó oka az eldobott, még parázsló cigarettacsikk. A megelőzés és a természet védelme érdekében a csikkeket gyűjtsük össze. Tábortüzet csak a kijelölt tűzrakó helyen szabad gyújtani, és csak akkor, ha nincs elrendelve tűzgyújtási tilalom. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában