kisalfold.hu videó

2024.04.06. 14:20

Fényképezésben is hódít a retró: győri kollégánk mutatta be lenyűgöző gyűjteményét - fotó, videó

A Kisalföld fotóriportere, Csapó Balázs a Mediaworks Zrt. által meghirdetett II. Móricz-Sabján Simon Fotópályázaton a második helyezést érte el a Varázslatos vidék kategóriában Csillagösvény című képével. A fotót tavaly júliusban készítette a Balaton-felvidéki Káli-medencében. A kép kapcsán mesélt a fotózás iránti szenvedélyéről, valamint az analóg fotózásról.

Schuller Vivien Csenge

– A II. Móricz-Sabján Simon Fotópályázaton sikeresen szerepelt, csillagos égboltról készült tájkép elkészítését sok tényező befolyásolta, de a gondos tervezésnek köszönhetően sikerült megvalósítani azt a képet, amit elképzeltem. Ez már önmagában jó érzéssel tölt el, de ha szakmai elismerésben részesülök, az mindig ad egy pluszmotivációt. Azt gondolom, hogy fontos része a fotózásnak a visszajelzések helyes kezelése, legyen az negatív kritika vagy pozitív megjegyzés. Én igyekszem mindegyikből tanulni és továbbfejlődni. A mindennapos fotózás néha megterhelő. Előfordul, hogy naponta több mint ezer képet készítünk megbízásból, ezért amikor csak tehetem, előveszem valamelyik analóg fényképezőgépemet, befűzök egy tekercs filmet, és elindulok valahova fotózni a magam örömére – osztotta meg lapunkkal Csapó Balázs, a Kisalföld fotóriportere.

Csapó Balázs analógfényképezőgép-gyűjteményében közel egy tucat különleges gép van. Fotó: Schuller Vivien

– Több éve nagy rajongója lettem az analóg technikának, amely újra fénykorát éli és egyre népszerűbb a fiatal generáció körében. Innen jött az ötlet, hogy elhozom a szerkesztőségbe a filmes korszakból sokak által ismert fényképezőgépeket, amelyeket édesapámmal közösen gyűjtöttünk össze az évek során. Ha érdekes darabot találunk, mindig meglepjük egymást vele. A gyűjtemény egy részét bolhapiacokon fedeztük fel, de volt, hogy egy használtruha-boltban találtunk rá egy jó állapotban lévő objektívre – mesélte történetét Balázs. 

Azt is hozzátette: – Érdemes körülnézni a padláson, vagy megkérdezni szüleinket és nagyszüleinket, nincs-e véletlenül a családban egy régi fényképezőgép. Könnyen lehet, hogy feledésbe merült, mivel a legtöbben már csak telefonnal fotózunk. 

A díjnyertes tájkép a csillagos égboltról készült. Fotó: Csapó Balázs

– Azok, akik még az analóg korszakban fotóztak, talán csodálkozhatnak, mi ez a felhajtás a régi technika iránt, pedig szerintem megvan a varázsa, főleg a mai világban. Ahogy sokan mások, én is digitális eszközökön tanultam meg a fotózás alapjait, de nagyon érdekelt a fényképezőgépek fejlődése, meg akartam ismerni az analóg fotózás rejtelmeit, és rájöttem, hogy teljesen más élményt nyújt. Sokkal megfontoltabbnak és előrelátóbbnak kell lenni egy kép elkészítéséhez. Jó egy kicsit lelassítani, figyelni a megfelelő záridőre és blendebeállításra, a manuális fókuszállításról nem is beszélve. Az exponálógomb lenyomása után jön a türelemjáték és a kíváncsiság. Vajon milyen lett a kép? Sötét? Túl világos? Bemozdult? Erre csak napokkal vagy hetekkel később kapjuk meg a választ, amikor elkattintottuk kisfilmes formátum esetén mind a 36 képkockát. A film előhívását otthon is elvégezhetjük, de ha nem szeretnénk átalakítani a fürdőszobánkat sötétszobává, akkor ezt a folyamatot a fotólaborokban is meg lehet rendelni. Egy kép végleges formája, ha ki van nyomtatva, de van lehetőség az előhívott film digitalizálására is. Manapság könnyedén reprodukálható bármilyen retró stílusú effekt, de akkor sem lesz olyan színvilágú a fotónk, mint amilyet a kémiai reakciók hoznak létre. Rengeteg márkájú és érzékenységű színes és fekete-fehér film kapható a piacon. Mindegyiknek más karaktere van, más a kontrasztja, valamint a szemcsézettsége – osztotta meg tapasztalatait a fotóriporter. 

Csapó Balázs gyűjteményében sokféle régi fényképezőgép megtalálható. Készített róluk egy összefoglalót: 

  • Az Optifort egyike volt az első olyan fényképezőgépeknek, amelyek szélesebb körben elérhetővé tették Magyarországon a fotózást. A Forte megbízásából a Magyar Optikai Művek gyártotta az alumíniumöntvény vázas gépet 1949–50-ben. 
  • Egy másik magyar gyártmány a sokkal népszerűbb Pajtás. A 6×6-os box fényképezőgépet a Gamma Optikai Művek gyártotta 1955 és 1962 között. 170 ezer darabot gyártott a Gamma, majd a Finommechanikai Vállalat. A kamera 221 forint 54 fillérbe került. 
  • A Smena Symbol szintén egy nagyon elterjedt fényképezőgép volt. A mai napig könnyen megtalálható bolhapiacokon, pár ezer forintnál nem drágábban lehet hozzájutni. Használata nagyon egyszerű, csak a fényviszonyoknak megfelelő jelölésre kell tekerni az objektíven található gyűrűt. Az orosz LOMO cég gyártotta 1970–95 között. 
  • A Zenit 11 az egyik legtöbbet eladott gép volt Magyarországon. A nálam lévő modellt apukám vásárolta újonnan a győri Ofotértben még a ’80-as években 3500 forintért. A családi fotók többsége nálunk ezzel a géppel készült. Ezzel kezdtem el az analóg fotózást, mondhatom, hogy ez a fényképezőgép áll a szívemhez legközelebb. 
  • Az első saját fényképezőgépem egy Pentax ME Super, amelyet 1980–86 között gyártottak Japánban. A világ egyik legkisebb kisfilmes fényképezőgépe. 2010 környékén Pentax-rendszert használtam, ezért választottam ezt a gépet. 

– Aki szeretne belemerülni az analóg fotózás világába, annak a nagyobb márkák fényképezőgépeit ajánlom, amik talán valamelyest megbízhatóbbak. Érdemes olyan helyen – vagy magánszemélytől – vásárolni, ahol kimondottan régi gépekkel foglalkoznak. Például fotólaborokban, -szervizekben. Jobb esetben le vannak tesztelve, s csak egy filmet kell belefűzni a gépbe és már indulhat is a fotózás. Ha használt gépet veszünk magánszemélytől, azt is érdemes megnézetni egy szakemberrel, hogy ellenőrizze a gép működését. A lehetséges problémák, hogy nem jó a váz fényszigetelése, esetleg nem jó a zárszerkezet lefutási ideje. Ezek csak akkor derülnek ki, ha ellövünk egy egész tekercset, amit lehetőleg ne fontos eseményekre időzítsünk, mert könnyen lehet, hogy az összes kép használhatatlan lesz – zárta a beszélgetést Csapó Balázs. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában