Fogarasi-havasok

2023.08.11. 09:23

Meghódították a Moldován-csúcsot - Románia legmagasabb hegyén „tűzték ki” a csornai zászlót

Újabb európai hegyet hódított meg a Rábaközi Hiking Team. A csornai hegymászócsapat ezúttal Romániában, a Moldován-csúcson járt, 2544 méter magasan.

Cs. Kovács Attila

Románia legmagasabb csúcsán lobogott a magyar zászló Csorna város nevével.

Messze viszi szerte Európában Csorna hírét a Rábaközi Hiking Team. A hegymászócsapat minden évben kitűz maga elé egy célt, és a tagjai igyekeznek Európa legmagasabb csúcsait meghódítani. Ezúttal Romániá­ban jártak. 

– Ebben az évben Románia legmagasabb hegye, a Fogarasi-havasokban található Moldoveanu-, régi magyar nevén Moldován-csúcs volt a célunk. 2544 méteres magasságával várt ránk. Augusztus 6-án, vasárnap indultunk útnak Csornáról, és nyolcszáz kilométeres utazás után értünk el a Transzfogarasi útra. Ez a panorámaút észak–déli irányba szeli át a Kárpátokat. 2042 méter magasságig vezet fel, majd egy alagúton halad át a főgerinc alatt. Bár az északi oldal csapadékos időjárása felhőkkel takarta a kilátást, a déli oldal fantasztikus látvánnyal ajándékozott meg bennünket cserébe. A legmagasabb ponton megtekintettük a híres Balea-tavat. Hétfőn vettük célba a Moldoveanu-csúcsot – írták le útjukat a Rábaközi Hiking Team tagjai. 

Mint felidézték, a szerencse melléjük állt, és az időjárás ismét támogatta túrájukat: csapadékmentes és napos, enyhe időt fogtak ki a mászáshoz. A hegy meghódítását északról, Viktóriaváros felől, a Vistea-völgyön keresztül kezdték meg. Kezdetben erdőben, patakokon keresztül, majd magashegyi réteken, végül a főgerinc meredek lejtőin kapaszkodva érték el először a Nagy-Vist csúcsot, mely 2527 méter magas. Onnan egy sziklás gerincen jutottak el a főcsúcshoz, a 2544 méteres Moldoveanuhoz. 

A rábaközi csapat nem könnyű terepen hódította meg a Moldován-csúcsot.

– Öt és fél órás mászás után a csúcsról gyönyörű körpanorámában lehetett részünk. A csúcsfotók készítése során előkerült a Csorna feliratos zászlónk is, és büszkén „mutattuk meg” a világnak, honnan is jöttünk. A völgybe, a szállásunkig négyórás ereszkedéssel jutottunk vissza, ahol még egy kicsit ünnepeltünk. Ezzel a csúccsal már kilenc európai ország legmagasabb hegyét sikerült megmásznunk. 
A túrán Szabó János, Kóczán Balázs, Kozma László, Geist Tamás, Geist György és Véghelyi Patrik vett részt. A csapat következő céljai között szerepel Csehország és Horvátország legmagasabb hegyeinek meghódítása. 

Az eddig bejárt csúcsok  - Szlovénia, Triglav (2864 méter); Ausztria, Grossglockner (3798); Magyarország, Kékes (1014); Németország, Zugspitze (2962); Szlovákia, Gerlachfalvi-csúcs (2655); Lengyelország, Rysy (2503); Montenegró, Bobotov Kuk (2523); Bosznia-Hercegovina, Maglic (2386). 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában