A hangyáktól a tarlórépáig

2023.05.30. 10:51

Tehetséges kutatók – A környezeti válság problémáira keresik a választ a győri révais diákok

Hogy élnek együtt a gombák és a növények? Mennyit változik a termőföld, ha trópusi hangyákat telepítünk bele? Meddig bírják a madarak a környezetszennyezést? Ilyen és hasonló kérdésekre kutatták a megoldást a győri Révai Miklós Gimnázium tehetséges diákjai.

Ollári Gergely

Felvételünkön a sikeres révais diákok, Varga Panna, Hahn-Szakács Kincső, Balogh Barna, Adorján Csongor, Kaposvári Marcell és felkészítő tanáruk, Bacher József.

Fotó: Csapó Balázs

Április végén rendezték meg a Hlavay József Országos Környezettudományi és Műszaki Diákkonferencia döntőjét Veszprémben, amelyen a győri Révai Miklós Gimnázium több diákja is szép eredményt ért el. Kutatásukról előadást tartottak, majd az egyetemi oktatókból álló zsűri kérdéseire válaszoltak. Balogh Barna és Hahn-Szakács Kincső együtt készültek, a mikorrhiza gombák és a gyökér kapcsolatának szerepét vizsgálták egy-egy növény életében.

– Nem volt egyszerű dolgunk, hiszen angol nyelven készült el a prezentáció, és a kutatómunkában is idegen nyelvű forrásanyagokat használtunk. Azt állapítottuk meg, hogy a gomba és a növény együttélése elősegíti utóbbi fejlődését, a védekezést a szárazság és a tápanyaghiánnyal szemben. Munkánkért különdíjat kaptunk, az érdekes témaválasztást és a feldolgozást értékelték – fogalmaztak a diákok.

Adorjáni Csongor a második helyen végzett a döntőben. Kutatásában arra kereste a választ, hogy a talajban élő rovarok milyen mértékben befolyásolják a növények növekedését. Három edénybe ugyanolyan minőségű talajt helyezett, az egyikbe trópusi hangyákat költöztetett, egy másikba tápoldatokat juttatott, míg a harmadikhoz nem nyúlt hozzá.

– Fontos a szántóföldek védelme és az is, hogy olyan permetező és növényvédő szereket használjunk, amelyek nem ártalmasak a környezetre. Ez volt a kutatás célja. Régóta gyűjtöm a hangyákat, a trópusi fajtákat interneten rendeltem. Több kolónia állt a rendelkezésemre otthon, így a hobbimat is fel tudtam használni a munkámhoz – mondta lapunknak Csongor, aki biológusnak készül a jövőben.

„Hogyan befolyásolják a környezeti viszonyok a tarlórépa növekedését?” – ezzel a témával foglalkozott Varga Panna. A tarlórépa a káposztafélék családjába tartozik, megyénk csapadékos időjárása kedvez a termelésnek.

– Mosonmagyaróvár környékén tudtam elvégezni a kutatásomat egy vetésen. Azt vizsgáltam elsősorban, hogy a gyomos talaj mennyire befolyásolja a takarmánynövény fejlődését. Mindig érdekelt a biológia, elsősorban állatorvos szeretnék lenni, és örömmel indultam a versenyen. Rengeteg tapasztalatot szereztem, amit hasznosítani tudok a jövőben is – részletezte a fiatal.
Kaposvári Marcell sem egyszerű témát választott: meddig bírják még a környezetszennyezést a madarak?

– Kiskorom óta szeretem a madarakat, a vizsgálatokhoz nagy kócsag, tőkés réce, erdei fülesbagoly és balkáni gerle tollat gyűjtöttem. Elsősorban a savas eső nyomait vizsgáltam rajtuk úgy, hogy hígított kénsavat csepegtettem rájuk. Emellett szerepelt a kutatásban az UV fény hatása is – mesélte Kaposvári Marcell, aki örömmel foglalkozna felnőttként is madarakkal.

– Nagyon izgalmas témákat dolgoztak fel a diákok. Egyre komolyabb környezeti válság felé halad a világ, ezért minél jobb ökológiai megoldások szükségesek. Ez a verseny ezeknek az ötleteknek a bemutatására adott lehetőséget. A fiatalok a kutatásaikkal sokat tehetnek a környezetért. A vitákban is szépen helyt álltak a résztvevők. Szorgalmazzuk az önálló kutatásokat, mert fejlesztik a természettudományos gondolkodást. A hasonló versenyek pedig fontosak, hiszen segítik a diákok emelt szintű biológia érettségire való felkészülését – fejtette ki véleményét lapunknak Bacher József az intézmény tanára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában