Pukkan a pezsgő

2022.12.30. 07:30

Nem csak szilveszterkor - Akár a pannonhalmi borvidék pezsgőjét is durrogtathatjuk

Ha gyakran nem is, szilveszterkor biztosan mindenütt előkerül a pezsgő. Nagy Róbert, a Therápia borszakértője szerint annyiféle technológiával készül és annyiféle stílusban kapható, hogy mindenki talál kedvére valót.

Simon Roberta

Nagy Róbert borszakértő szerint az egy főre jutó pezsgőfogyasztás évről évre emelkedik, de még mindig ünnephangsúlyos.

Fotó: Csapó Balázs

A pezsgő valamilyen szinten mindenki életének része, ha másért nem, hát azért, mert karácsonykor, szilveszterkor vagy egyéb jeles alkalomkor felbont egy palackkal. Nagy Róbert, a Therápia borszakértője szerint a pezsgő annyiféle technológiával készül és annyiféle stílusban kapható, hogy mindenki talál magának valót.

– 1945-ig Magyarország a top öt pezsgőgyártó között szerepelt. A XX. század fordulóján a leghíresebb magyar pezsgőket a párizsi Moulin Rouge-ban is lehetett kapni. 1945 után azonban a hazai gyárak egy része megszűnt vagy államosították őket. A Törley és a BB megmaradt, de inkább tömegpezsgőket gyártottak. A fogyasztást elvitték a száraz és brut felől az édes, félédes felé. Ennek is megvolt a fogyasztói köre, akárcsak előtte, de a minőségi pezsgőnek megvan a természetes szárazsága – fogalmazott Nagy Róbert, akit a Therápia berkein belül is borszakértőként, bortörténészként emlegetnek.

– A ’80-as évek végére a minőségipezsgő-fogyasztásunk mélypontra került, az édes, a félédes kommersz pezsgő lett a meghatározó. Az éves fogyasztásunk felét már akkor is karácsony és szilveszter alkalmával fogyasztottuk el. Ez a helyzet azóta minimálisan javult. Megjelentek a piacon a kevésbé minőségi, szovjet típusú pezsgők, aminek az utórezgéseit még most is érezhetjük. A rendszerváltás után, mint a borászatoknál, beindult egyfajta változás. Feltört a BB és a Törley, valamint számos új magánpincészet kezdett minőségipezsgő-gyártásba. A kétezres évek elején a legtöbb borászat már saját pezsgőüzemet is működtetett és próbálgatták a francia champagne stílust. Emellett megjelent az olasz hatás, a prosecco, más néven a habzóborok – fejtette ki Nagy Róbert, aki arról is beszélt, hogy nem mindegy, miként kerül a buborék a pezsgőbe, ugyanis van palackos és tartályos érlelésű. Természetesen előbbi magasabb minőségű. 

– Manapság a pezsgő már nem csak az ünnepek itala és nem csupán szilveszterkor durrogtatjuk, hanem nagyobb családi vagy céges összejöveteleken, sőt, szép lassan megtalálta a helyét a baráti beszélgetések alkalmain és a fiatalok körében is. A magyar borok és a magyar éghajlat kiválóan alkalmas a pezsgőkészítésre, nem véletlenül voltunk nagyhatalom egykor – emelte ki a borszakértő. 

– Első körben mindenki a hazai pezsgőt keresi a polcokon. Persze vannak olyanok, akik ki szeretnék próbálni a világ legjobb pezsgőit, amit nálunk meg is tehetnek. Széles a választék: a hazai mellett spanyol, német, francia, olasz és katalóniai italok, kétezertől harmincezer forintos palackárig. Az áremelkedés a pezsgőknél is érezhető, hiszen nemcsak az infláció és az előállítási költségek növekedése volt rá hatással, hanem az üveghiány is. Egy biztos, az egy főre jutó pezsgőfogyasztás egyre magasabb, de jellemzően még mindig ünnephangsúlyos – fűzte hozzá Nagy Róbert. 

A pezsgő 60–65 százaléka szilveszterkor fogy el. 
Fotós: Penovác Károly / Forrás: MW

Az elmúlt években megugrott a pezsgőt készítő kisebb-nagyobb pincészetek száma. A termelők jellemzően a borászat mellett fogtak pezsgőkészítésbe.

– Régóta dédelgetett álmunk a TÓTHBORBIRTOK megalapításával valóra vált, álmodni viszont újra és újra kell, hiszen ez az, ami újabb célokra sarkall. Idén elkészíttettük az első pezsgőinket, így boraink mellett most már Brut Reserve és Brut Rosé italainkkal is koccinthatnak újévkor – újságolta lapunknak dr. Tóth Béla, a pannonhalmi cég alapító tulajdonosa. 

– 2020 óta készítünk saját borokat, amelyeket tavaly palackoztunk. Most már nem csak az az egyedi, hogy a Pannonhalmi-borvidéken egyedüliként mi készítünk Furmintot, hanem, hogy elsőként és egyedüliként, készítünk pezsgőt is. A borvidéknek nincsen engedélye pezsgőkészítésre, ezért pannonhalmi pezsgő néven nem lehet árusítani, így eredetmegjelölés nélkül fogalmazhatjuk, de saját chardonnay és furmint szőlőinkből készülnek. Limitált mennyiségben palackoztattuk, 600-600 üveggel, fehér és a rosé változatban – tette hozzá dr. Tóth Béla.

Mivel a vállalkozás csak jövőre nyitja meg borfeldolgozó üzemét és a pezsgőkészítés amúgy is más technológiát igényel, a pezsgőiket is segítséggel készíttették el. 

– Az ausztriai Golsban, a Szigeti Pezsgő Pincészetet bíztuk meg, ahol klasszikus champagne módszerrel készülnek pezsgőink. Nem szeretnénk nagy mennyiségben pezsgőt palackozni, inkább alkalomszerűen, limitált mennyiségben, hogy ezáltal is megmaradjon a különlegessége. Tavaszra tisztán furmint és chardonnay pezsgőkkel szeretnénk előrukkolni –  emelte ki.

A TÓTHBORBIRTOK első pezsgőinek akkora sikere volt, hogy a megjelenés első négy napjában a készlet 80 százaléka el is fogyott.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában