Anyagi és erkölcsi kár

2022.06.16. 07:49

Bocsánatot kértek a nagyszentjánosi születésfal rongálói

Simon Roberta

A történtek után új, biztonságosabb helyen állítják fel a születés falát.

Egy híján 150 rozsdamentes acéllapocska készült el a Nagyszentjánoson született gyerekek neveivel, amiket a szülők csemetéikkel közösen helyeztek a kőfalra – számoltunk be az eseményről májusban. Néhány hete azonban elkeserítő üzenetet kaptunk a nagyszentjánosi születésfal megálmodójától, Bokkon Viktóriától. 

A barbár cselekedettel a tettesek mintegy kétszázezer forint kárt okoztak a közösségnek. 

– Valaki tönkretette a nagyszentjánosi születés falát. Szinte az összes bilétát letörték, nagy részüket az egyik bokorba szórták – írta a kétgyermekes édesanya, akinek egyéves munkáját tették tönkre. 
– Az egyik csütörtökön kaptam egy hívást, miszerint valaki vagy valakik megrongálták a nemrég felavatott születés falát. Borzasztó érzés futott végig rajtam, azonnal kimentem a polgármesteri hivatal előtti parkba megnézni, mennyire súlyos a helyzet. Láttam, hogy több acéllapocska le van tépve, az enyém és a gyermekeimé a helyükön voltak. Két nap múlva újabb üzenetet kaptam, hogy még több biléta tűnt el a falról, akkor már a gyermekeimét is letépték. Minden érintett szülő kiborult a történtek miatt, nem tudtuk elképzelni, ki képes ilyesmire. Mélységesen elítélem azt, aki ezt csinálta és semmibe veszi a közösségünket. Felháborító cselekedet, amire nemigen van magyarázat – fejtette ki lapunknak Bokkon Viktória. 

Egyik napról a másikra 121 lapocska hűlt helyét találták csak Nagyszentjánoson. Németh Auguszta sem találta a sajátját.

Szabó Zoltán, rendőr főtörzszászlós, Nagyszentjános körzeti megbízottja alapos nyomozást végzett és mindent megtett szülői összefogással, hogy meglegyen a tettes. Napokon belül ki is derült a térfigyelő rendszer felvételei alapján, hogy egy gyermek két alkalommal is megrongálta a születés falát, majd egyik szülőjével – hogy eltüntessék a nyomokat – bokorba szórták a bilétákat. 

– Az erkölcsi kár helyrehozhatatlan. Az anyagi kár 200 ezer forint nagyságrendű, ami azért is szomorú, mert minden egyes acéllapot a szülők fizettek a gyermeküknek, és ennek ára tavaly óta megduplázódott. Néhányat megtaláltak, de a legtöbbnek a törött karikáját pótolnunk kell. Megtesszük a kellő intézkedéseket, mert ez már bűncselekmény. A születés falát pedig új helyszínen állítjuk fel, ahol már biztonságban lesz – tette hozzá Viktória, aki hálás a legaktívabb keresőknek: Takács Gábornak és feleségének Takács-Horog Elvirának, Dani Balázsnak és Cser Szabolcsnak. 

A tettesek az önkormányzati hivatal dísztermében nyilvánosan bocsánatot kértek a rongálásért. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában