Hagyományt teremtettek a szülők

2022.05.21. 07:14

149 gravírozott Biléta - Felavatták a születés falát Nagyszentjánoson - fotók

Születés fala avatóünnepséget és jótékonysági sütivásárt tartottak pénteken Nagyszentjánoson, a polgármesteri hivatal melletti parkban.

Simon Roberta.

Fotó: Csapó Balázs

Egy híján 150 rozsdamentes acéllapocska készült el a faluban született gyerekek nevével, amit a szülők csemetéikkel közösen helyeztek a kőfalra. Szépen gyűltek az aprók az édességes becsületkasszába is, aminek a bevételét a Nagyszentjánosi Baba-Mama Klub egy kültéri pelenkázóra szánja. A programdús délután folyamán plüssmacik is hullottak az égből, a legügyesebbek haza is vihettek magukkal egyet-egyet.

A délután gyermekprogramokban is bővelkedett, arcfestés, csillámtetoválás, zsákbamacska és egy hatalmas tűzoltóautó is várt a legkisebbekre a győrszentiváni önkéntes tűzoltók jóvoltából. 

Időtálló emléket szerettek volna 

A nagyszentjánosi születésfal megálmodója egy kétgyermekes édesanya, Bokkon Viktória, aki a Gourmet Baba Facebook-oldal elindítója, a helyi baba-mama klub alapítója és a győri Születés Hete és Baba Fesztivál szervezője. 

– Nagyon sok településen van ilyen vagy ehhez hasonló emlékhely az ott született gyerekeknek, innen jött az ötlet, hogy nálunk is lehetne. Először gólyaparkot szerettünk volna, de mivel nem elég időtálló, a gravírozott bilétákra esett a választásunk – mondta el lapunknak Bokkon Viktória. 

Új nevekkel bővül a fal 

Nemcsak az elmúlt néhány évben született nagyszentjánosi gyermekek nevei és születési dátuma került fel a születésfalra, szerepelnek rajta már nagykorúak is. Köztük – édesanyjuk kérésére – Viktória és testvére. 

– Aki lemaradt volna róla, az se csüggedjen, ugyanis folyamatosan frissítjük a falon szereplők listáját – tette hozzá Viktória. 

Megdőlhet a babarekord 

Bothné Asztalos Szilvia védőnő és Friderics Cecília polgármester a család fontosságára hívták fel a figyelmet. 

– Nagyszentjánoson évről évre nő a lakosságszám és ezzel párhuzamosan a gyermekeké is. Tavaly harmincnégy baba született, idén pedig eddig huszonhat kismamáról tudunk. Számításaink szerint az év végéig harmincöt csecsemő születhet, ez pedig megdönti az egy évvel ezelőtti rekordot – ismertette a számokat a védőnő, aki három kisfiával helyezte el a születés falán az emlékbilétákat. 

Friderics Cecília kitért arra is, hogy tíz évvel ezelőtt olyan alacsony volt a születésszám a településen – évi tíz-tizenegy –, hogy veszélyeztette a helyi óvoda és bölcsőde fennmaradását is. Az utóbbi években szerencsére ez megduplázódott és inkább már az intézmények bővítésén kell gondolkodniuk. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában