Kisalföld logö

2018. 10. 17. szerda - Hedvig 9°C | 22°C Még több cikk.

Baross út szerepel az egyik győri táblán, Baross utca a másikon - fotók

Baross út szerepel az egyik győri táblán, Baross utca a másikon - fotókGyakorlati különbséget alig jelent, ha Baross Gábor utat, ha Baross utcát mondunk.
A mindennapi beszédben gyakran előfordul, hogy Győr sétálóutcáját hol Baross útnak, hol Baross utcának említjük. Írásunkban arra keressük a választ, hogy hibának tekinthető a kétnevűség ebben az esetben.
Tudósítónktól kaptunk fotót a napokban, melyen két tábla látható egyszerre a kisalföldi megyeszékhelyen. Az egyiken Szabadi út, a másikon Szabadi utca olvasható. "A helyes megoldás az utca. Szabadi út is van, de a város másik részén" - tette hozzá Olvasónk. Ennél is érdekesebb helyzetet vettünk észre a Király utca felől: Baross út szerepel két győri táblán, Baross utca két másikon, egymás szomszédságában.

Köznyelv régen és ma

A Révai-gimnázium egyik magyar szakos tanára kérdésünkre elmondta: az utca az út kicsinyítő képzős változata. A köznyelvben szívesen ejtjük az utcát, mert hangzása dallamosabb, könnyebb kimondani, mint az utat. A kettősség nem csak a beszélt nyelvre jellemző. Találtunk arra példát, hogy szakmai szervezetek hivatalos anyagaiban hol utcaként, hol útként tüntették fel ugyanazt a győri közterületet.

"A város történetéhez, kultúrájához tartozik, hogy útnak vagy utcának nevezünk adott közterületet. Régen minden közterületet utcának hívták, amit házak övezték, míg a településeket összekötő földúti járásokat említették utaknak. Emellett sokféle utótag használata alakult ki: sor, dűlő, szer, tér, köz, park, sétány, rakpart, kapu, fasor, árok. Ezek közül a legtöbb előfordulás az út-utca-tér trióból kerül ki" - mondta Máthé-Tóth Péter, a Győri Útkezelő Szervezet tájékoztatásért felelős mérnöke.

Az EYOF-ra készült hasznos és igényes kialakítású, gyalogosok számára készült útbaigazító táblákat az Útkezelő Szervezet helyezte el.  A győri utcanévtáblákat a Győr-Szol munkatársai gondozzák.
 
Fotók: Bertleff András
Fotók: Bertleff András


Melyiket mondjuk, ha a Belvárosban sétálunk?

Az utcák, utak elnevezését jogilag szabályozzák, ezek önkormányzati rendeletben meghatározott tulajdonnevek. Minden esetben perdöntő, hogy a tulajdoni lapon útként vagy utcaként szerepel a város egy-egy pontja. Igaz, a szabályozást a mindennapi beszélt nyelv nem biztos, hogy követi. Akik nyelvünk önálló, szabad élete helyette a pontosságot részesítik előnyben, jó, ha tudják: a legnépszerűbb győri korzó hivatalosan Baross út.

A közterületek megnevezése hivatalos okiratainkba, a lakcímkártyákba is bekerülnek. Egy győri esetben a diákigazolvány igénylést azért nem fogadták el, mert a közterület neve nem egyezett a kitöltöttével. Eltérés az út és utca utótag használatában volt.
 
Az utca soha nem sétál
 
A sétálóutca kifejezést szükséges egybeírni. Ha nem így teszünk, azt állítjuk: az utca képes sétálni. Ugyanígy járhatunk az ugróiskolával és a patikamérleggel is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bölcsődék - A legkisebbek is elkezdhetik

Utolsó szezonjukat futják az egységes falusi óvodabölcsődék, jövőre külön kell választani őket -… Tovább olvasom