Győr és környéke

2018.05.21. 11:50

Itt az eperszezon! Bőven van és olcsóbb is a gyümölcs - mutatjuk az árakat

Elkezdődött az eperszezon, bár a helyzet felemás. A napsütés korán érlelte az epret, s emiatt olcsóbb. Kinyitottak a ˝Szedd magad˝ földek, de a legtöbb boltban még fóliás epret kapunk. Ön észreveszi a különbséget? Mi nem, mert nincs is.

Laczó Balázs

Ha a múlt év a szőlőé volt, lehet, hogy az idei az eperé lesz. Szinte minden gyümölcsöspult előtt áll valaki, aki épp epret vesz, s olyan jólesőn mosolyog, mint az a gyümölcsszem, amit a táskába rak.


– Finom, édes, pedig még csak másodszor veszek idén – mondja Nagy Lajosné a győri vásárcsarnokban, ahol harminc dekát vásárolt. – Mindennap viszek majd egy keveset, a négyéves unokám is nagyon szereti. Hogy olcsóbb-e, mint tavaly? Azt én nem tudom – fűzi hozzá kérdésünkre.


Szakács Zsoltné kereskedő jól tudja: 10–20 százalékos árcsökkenést érezhet a vevő, mert a napsütés miatt sok termett. 


– Van már egy kevés szabadföldi, de igazán majd jövő héten indul be. Ez még a lajosmizsei fóliák alatt termett. Nagyon finom, kóstolja meg. Egyelőre ez a valamivel ezer forint alatti ár marad, a nagyobb szeműeknél ezerháromszáz. Ennyi lesz először a szabadföldié is, aztán jön június elején az eperháború és hamar lemegy az ár ezer alá – teszi hozzá. 

Szakács Zsoltné  szerint  a napsütés miatt sok eper termett.  A felvételen éppen Nagy Lajosné vásárol a zamatos  gyümölcsből. Fotó: Bertleff András

Szakács Zsoltné szerint a napsütés miatt sok eper termett. A felvételen éppen Nagy Lajosné vásárol a zamatos gyümölcsből. Fotó: Bertleff András

Réti Károly kereskedő is ezer alatt adja a kisebbek kilóját, az extraszeműt 1500-ért. Azt mondja, míg a termelőknek nyilván kevésbé előnyös az alacsony ár, a kereskedőknek az lesz a jó, mert amikor már 500–600-racsökken, akkor jó egy kilót visz a többség. Most fél kiló számít átlagosnak, míg nemrég csak pár szem fogyott fejenként.


– A napsütés igen jót tett, de lehet, hogy emiatt gyorsabban megy le a termés – mondja.


A bolti gyümölcsösök pultja is piroslik, a győri Csuti Zsolt szerint egy hét múlva érkezik a szabadföldi. 

– Mindennap viszik a frisset, és elfogy, amit hozok. Nemrég vettem kis mennyiségben extraszeműt ezerhatszázötvenért, azt is elkapkodták – feleli elégedetten a kereskedő, aki 700–800 forint között árulja a kisebb szemű gyümölcs kilóját és 1000 alatt a nagyobbat. Tavaly – mint felidézte – volt egy jó másfél hét, amikor még nem volt szabadföldi eper, de nem termett már a fóliás sem, így hát az a termelő, akinek volt, gyorsan felverte az árat. Idén viszont össze fog érni a kettő, egyszerre lesz ilyen is, olyan is a nagybani piacon.


S miközben előszezonról beszéltünk, megnyitottak a „Szedd magad" földek, ami nem annyira a kereskedőknek jó hír, mint inkább az eperimádóknak.


– Először Vámosszabadin nyitottunk meg, múlt hét vasárnap, aztán a többi helyen is: a Rajka 1–2-n, Győrszemerén, Mosonmagyaróváron – felelte megkeresésünkre R. Nagy Jánosné. A szokottnál hamarabb,köszönhetően a sok napsütésnek. Ha májusias marad az idő, négy-hat hetes szezonban bízunk, ha túl meleg lesz, négy hétre szűkülhet a szezon – mondja. Az érintett „Szedd magad" földeken egyébként 540 forint egy kiló eper, s a műfaj sajátossága, hogy utána annyi is marad.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!