Életstílus

2015.05.09. 23:23

Itt az eperszezon: ezért kell enni

Lassan itt a földieperszezon, de a piacokon már fellelhető nemcsak a spanyol, de a hazai termesztésű gyümölcs is.

Munkatársunktól

750-1400 kilogrammos áron lehet beszerezni, egy kis odafigyeléssel tehát egészen olcsón megúszhatjuk.

Vitaminbomba

De miért érdemes epret enni? A földieper gazdag vitaminforrás, amire ilyenkor, májusban nagy szüksége van a szervezetnek. Az eperben A-, B1-, B2- és C-vitamin mellett kálium, magnézium, fluor, magnézium, vas és cink is található. Napi C-vitamin igényünket már 15-20 dekagramm eperrel is fedezhetjük.

A vitaminok mellett az eper flavonoidokat tartalmaz, amely antioxidáns hatású, tehát gátolja a daganatok kialakulását. De jó reumára, köszvényre, tisztítja a vért és baktériumölő hatása is van. A rendszeres eperfogyasztás magas vérnyomásra és veseproblémákra is kiváló, de segít megakadályozni az erek gyulladását is.

 

Zsombói és balástyai eper a tálban.

 

Fogfehérítő

Kozmetikumként is megállja a helyét. Gyulladáscsökkentő hatása jót tesz a bőrnek - akár az égett bőrnek is -, de természetes fogfehérítőként is remekül alkalmazható.

Egy tál eper és jobban megy a…

Nem titok az sem, hogy az eper afrodiziákum. Amellett, hogy talán - ha lehet ilyet mondani - az egyik legszexibb gyümölcs, az apró magjaiban sok a cink, amely segíti a spermium termelését, de a nőknél is fokozza a nemi vágyat.

Cukrozni? Ugyan már!

Ne cukrozzuk az epret! Bár vannak oldalak, ahol még biztatnak is erre, a friss - pláne környékben termett - édes eperre teljesen felesleges cukrot szórni. Egyrészt tönkretesszük a sajátos, eredeti ízét és zamatát, másrészt tetemes mennyiségű szénhidrátot fogyaszthatunk el így vele. 100 gramm eperben egyébként is 7,2 gramm szénhidrát van, ami 34 kalóriát jelent.

Ne feledjük, az eper allergiás reakciókat válthat ki, ezért kisgyerekeknek első alkalommal csak egy-két szemet adjunk, és várjuk, meg, miként reagál rá a szervezete.

Egyszerű recept:

Végül a világ egyik legegyszerűbb édessége elkészíthető eperrel is. 25 dekagramm mascarponéhoz 30 dekagramm pürésített epret és 4 deciliter habbá vert tejszínt keverünk. És kész a finom pohárkrém. Ha elég édes eperből csináljuk, cukor vagy édesítő szer sem kell hozzá.

Címkék#eperszezon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!