Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Némó nyomában

Egy újabb fantasztikus animációs film, amely ezúttal a vízben játszódik. Nem csoda, hiszen az óceán remek metaforája az életnek: ez a világ egyik legijesztőbb és legérdekesebb helye, mert bármi megtörténhet benne, jó is, rossz is.

A sztori

Az élet a Nagy Zátony környékén tele van veszélyekkel. Jól tudja ezt Pizsi, a kis bohóchal, s erre próbálja megtanítani egyetlen fiát, Némót is, aki azonban tele van kalandvággyal. Apja idegesen kíséri őt, és szorongva figyeli minden mozdulatát. Aggodalma nem is alaptalan: tehetetlenül nézi végig, ahogy egy búvár hirtelen elragadja csemetéjét. Elkeseredetten fia nyomába ered, hogy megmentse, s eközben Némó is megérkezett új „otthonába": egy sydney-i fogorvos rendelőjében álló akváriumba, ahol csuda figurákkal ismerkedik meg. Az akváriumban Búb, az erős ostoroshal a főnök. Ő szintén az óceánról jött, és titokban arról álmodozik, hogy egy napon visszatérhet oda. Az új jövevény megjelenése ismét felkelti benne a vágyat a menekülésre.
Pizsi és Szenilla hamar veszélyes vizeken találják magukat: először három cápa bukkan fel, majd egy ördöghal, végül rengeteg medúza között kell előre evickélniük. Közeli kapcsolatba kerülnek egy hatalmas kékbálnával is, melyet egy csapat tengeri teknőc kísér, később pedig az éhes sirályok támadásait kell elkerülniük. Kalandjaiknak
hamarosan híre kel a halak és a madarak között, még Némó akváriumába is eljut a hősies vállalkozás híre. Némó megörül, mikor megtudja, hogy apja a keresésére indult, s Búb bátorításával merész menekülési tervet sző, hogy visszatérhessen apjához. De szorít az idő, mert a fogorvos izgága unokahúga másnap magával akarja vinni Némót…

Apa szülte

A rendező, Andrew Stanton szerint az óceán remek metaforája az életnek: ez a világ egyik legijesztőbb és legérdekesebb helye, mert bármi megtörténhet benne, jó is, rossz is. Maga is szülő, akit az élettől való félelmek akadályoznak a szülői adottságok kibontakoztatásában, így könnyedén játszott el a témával. A főszereplőnek is úrrá kell lennie ezen, hogy jobb apa váljon belőle. Mindez az óceán kellős közepén történik, ahol hősünknek csupa olyasmivel kell megbirkóznia, amivel sosem akart szembenézni: ez jó lehetőséget teremtett a szórakoztatásra, ugyanakkor azt is lehetővé tette, hogy kicsit komolyabb témákban is elmerüljünk.

Halak minden mennyiségben

A Pixar animátorai a múltban már végeztek olyan bonyolult feladatokat, mint játékok, bogarak és szörnyek életre keltése, de a mostani minden eddiginél nehezebbnek bizonyult. Sokféle előkészület és a tengeri élet tanulmányozása előzte meg a tényleges munka kezdetét. Akváriumokat kerestek fel, merüléseket végeztek Monterey és Hawaii közelében, megfigyelték a Pixarral szembeni hatalmas akvárium lakóinak életét, és leckéket vettek egy szakembertől, aki segített nekik elmélyedni a témában.

Mint minden filmnek, ennek is megvoltak a maga speciális kihívásai, melyek között a legnagyobb az volt, hogy a legtöbb szereplő hal, és mivel nincsenek végtagjaik, egy csomó új trükköt kellett kitalálni. A készítők sok munkát fektettek a mimika vizsgálatába, hiszen ezeknek összhangban kellett lenniük a teljes testbeszéddel. Például mikor egy ember egyszerűen elfordítja a fejét, a hal feje csak kicsit mozdul odébb, de az egész test vele mozdul. A másik fontos tényező az időzítés: más rajzfilmszereplők megszokott földi gravitációnál mozognak, a halak azonban egy villanásnyi idő alatt eltűnnek a szem elől. Hosszasan tanulmányozni kellett a mozgásukat videón, ahol a lassított felvételeknél minden nagyon jól látszott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hotel Feldrose (Wildschönau)

Tovább olvasom