Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Nem éri meg autópályán bliccelni! - megállítással is ellenőriznek

Az ÁAK a kamerás ellenőrzés mellett már mobil csoportokkal is vizsgálja az autópálya e-matrica meglétét.
Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. célja, hogy az autópálya használók körében minél kisebb legyen az az arány, akik a megfelelő jogosultság megváltása nélkül használják a gyorsforgalmi úthálózatot.

Ennek érdekében az ÁAK tovább bővítette az úthasználati jogosultság, azaz az e-matrica ellenőrzésének módszerét: a kamerás ellenőrzés mellett már ún. mobil csoportokkal is vizsgálja az autópálya e-matrica meglétét.

A hazai autópályák és autóutak többségét, továbbá az országos főutak egyes szakaszait a vonatkozó jogszabályok alapján kizárólag úthasználati díj megfizetésével, azaz e-matrica előzetes megvásárlásával lehet igénybe venni.

Helyszíni megállításos ellenőrzés.
Helyszíni megállításos ellenőrzés.

Ha valaki díjköteles útszakaszon érvényes úthasználati jogosultság nélkül közlekedik, akkor az jogosulatlan úthasználatnak minősül, amiért pótdíjat kell fizetni. Az úthasználat jogszerűségét az elektronikus értékesítési nyilvántartás, illetve az ellenőrző szelvény igazolja.

Az úthasználati díj elektronikus megfizetése esetén a nyugtázó értesítés szolgál igazolásként.

Az úthasználati díj megfizetésének ellenőrzése a díjköteles útszakaszon belül bárhol történhet manuális és elektronikus eszközökkel egyaránt. Ide tartoznak a díjköteles úthoz közvetlenül kapcsolódó pihenők, továbbá a csak a díjköteles szakaszokról elérhető, illetve a csak a díjköteles szakaszokra fel- és levezető csomóponti ágak is.

Mobil ellenőrző készülék.
Mobil ellenőrző készülék.


Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. nagy hangsúlyt fektet a jogosulatlan úthasználat ellenőrzésére, amihez fix kamerákkal, illetve mobil kamerás járművekkel gyűjti az adatokat. Ezen túlmenően - törvényi felhatalmazás alapján - ismét elindította a helyszíni megállításos ellenőrzést, amit úgynevezett mobil ellenőrzőcsoportokkal lát el.

„Az ÁAK-nak nem a pótdíjak, büntetések kiszabása a célja, hanem éppen ellenkezőleg. A mobil ellenőrzőcsoportok folyamatos jelenlétével a vásárlási kedvet szeretnénk növelni és egyúttal a bliccelés lehetőségét visszaszorítani." – közölte a helyszíni bemutatón Varga Zoltán, az Állami Autópálya Kezelő Zrt. díjszedési igazgatója.

A mobil ellenőrzőcsoportok – többszörös tesztidőszak után – 2012 decemberében kezdték meg a munkájukat. Jelenleg 6 önálló csoport dolgozik speciális gépjárművekkel és informatikai felszereléssel, akik folyamatosan jelen vannak Magyarország gyorsforgalmi útjain. A csoportok hat telephelyről látják el feladataikat (Gödöllő, Emőd, Újhartyán, Szeged, Mosonmagyaróvár, Eszteregnye).

Mobil irodával felszerelt autó.
Mobil irodával felszerelt autó.

A mobil csoportos ellenőrzés fő sajátossága - a mobil kamerás adatgyűjtéstől eltérően -, hogy a járművek rendszámát egy mobil ellenőrző készülék vizsgálja meg, ami azonnal kimutatja, hogy az ellenőrzött jármű rendelkezik-e érvényes úthasználati jogosultsággal vagy sem. Amennyiben a gépjármű fennakad a rendszeren, azaz jogosulatlanul használta az adott útszakaszt, a pótdíjat a helyszínen be kell fizetni. Erre a mobil irodával ellátott, speciális kialakítású kisbuszokban készpénzben forintban és euróban, vagy bankkártyás fizetéssel is lehetőség nyílik.

Az ÁAK Zrt. az ellenőrzéseket jellemzően nagy forgalmú autópálya pihenők kihajtójánál vagy nagy forgalmú, forgalomtechnikailag a megállításos ellenőrzésre is alkalmas, díjköteles ágakon végzi el.

A tesztidőszak alatt bebizonyosodott, hogy a személyes jelenlét a tranzit forgalomra, a külföldi úthasználók vásárlására is egyértelműen pozitív hatással van.


Ellenőrzés.
Ellenőrzés.

Az ellenőrzés tesztidőszaka alatt a mobilcsoportok számának folyamatos növelése mellett az ÁAK több mint 82 ezer gépjárművet ellenőrzött önállóan. Az ellenőrzött járművek 1,5 százaléka nem rendelkezett érvényes e-matricával. A jogosulatlan úthasználók jelentős többsége (78%) külföldi volt. A helyszínen a pótdíjbefizetések 70%-a megtörtént, amelyből 15,5 M Ft bevétel származott. A pótdíjakból származó bevétel a magyarországi úthálózat fenntartásában, működtetésében hasznosul.

Az ÁAK Zrt. mobil ellenőrzőcsoportjai aktívan részt vesznek a társszervezetek (Rendőrség, NKH, NAV) által szervezett, ún. teljes kitereléses ellenőrzéseken is. Társaságunk eddig 30 db közös ellenőrzésen vett részt, ahol mintegy 37 ezer gépjármű úthasználati jogosultságát ellenőrizte le, és több mint 8 M Ft pótdíjat szedett be a helyszínen.

Az ÁAK Zrt. mobil ellenőrzőcsoportjai tehát eddig összesen a tesztidőszakkal együtt (2012. március – 2013. január) mintegy 120 ezer gépjárművet ellenőrzött, és 24 M Ft pótdíjat szedett be a helyszínen.

Az 1900 jogosulatlan úthasználó jelentős többsége (1400) külföldi rendszámú gépjármű volt.

A rendszer hatékonyságát jelzi, hogy a jogosulatlan úthasználók a pótdíjak többségét a helyszínen befizették.

Az e-matricát az ÁAK Zrt. ügyfélszolgálati irodái mellett online, a www.autopalya.hu e-ügyfélszolgálatán, továbbá a hivatalos viszonteladó partnereknél, töltőállomásokon és SMS-ben is meg lehet vásárolni.

Olvasóink írták

41 hozzászólás
 • 41. koppenhágó 2013. február 09. 19:36
  „38. oxana
  nem csak a külföldiek bliccelnek, csak tőlük így lehet beszedni a pénzt.
  a magyar bliccelőnek megy a levél, míg a külföldinek hiába.
  egyébként még 1x, ha Ausztriában leterelnek ellenőrzés miatt
  egyikőtök sem beszél....
  pancser, ki kényszerít fel? veszel 1 térképet és mész amerre látsz.
  egyébként tuti tudod hogy az 1-es úton is elérnél Bp-ig. csak a "vagányság"
  szerintem a barátod nem örül neki hogy a barátod...”
 • 40. D13SEL 2013. február 09. 16:31
  „37: Móvártól az M15ig ingyenes személyautónak onnan fizetős, ugyanis az elkerülő szakasz. bocsesz.”
 • 39. 01010 2013. február 09. 11:36
  „""37 Idióta a NÉGYZETEN "" Rossz helyen kopogtatsz mert a díjakat és fizetős utakat a
  ´A gazdasági és közlekedési miniszter feladat- és hatásköréről szóló 163/2006. (VII. 28.) Korm. rendelet´
  határozza meg
  "36/2007. (III. 26.) GKM rendelet az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról"
  http://www.autopalya.hu/Root/Autopalya-HU/Letoltheto_Doksik/D%C3%ADjrendelet.m%C3%B3d%202013.01.01-06.30.pdf”
 • 38. oxana 2013. február 09. 10:22
  „33. Csetneky

  Nem gondolod komolyan, hogy csak a külföldiek bliccelnek???”
 • 37. Pancserr 2013. február 09. 09:40
  „Az áak zrt egy kapzsi és mocskos cég: Csak példa a tevékenységükre. Ha az ember jön Hegyeshalom felől és eléri az egyes főúttal való kereszteződést, a kereszteződésben kitett táblák közül csak az autópályát jelző táblán szerepel Budapest, míg az 1-es főutat jelző táblán nem. Meg milyen dolog az, hogy míg az M15 és az első óvári leágazó közt ingyenes, addig a határtól az M15-ig fizetni kell érte. Az áak úgy tábláztatott, hogy a szó szoros értelmében felkényszerítse az embereket a pályára. Ez nem meríti ki a fogyasztók megtévesztésének fogalmát, mármint a manipuláció a táblákkal?
  Na mindegy. Ettől függetlenül bejelentést teszek majd a fogyasztóvédelemnél Győrben (egy nagyon jó barátom itt dolgozik).”
 • 36. Valaki 2013. február 09. 08:43
  „Unalmasak ezek a hangulatcikkek. Inkább javítsák meg az autópályákat! :)))”
 • 35. Manó85 2013. február 09. 05:34
  „Sziasztok! Elolvastam az összes hozzászólást és komolyan nem értem mire jó ez a vitázás! Ha autópályán mész,igenis vedd a fáradtágot és tisztességesen vedd meg a matricát. Természetesen nem kötelező az autópályát használni ahogyan ezt már többen is irtátok...lehet főútvonalon is közlekedni. HA van érvényes jogosultságod?!... nem állitanak félre,nem kell birságot fizetned,nem kell félned a hatóság bevonásától,nem veszitesz időt,stb. Drága?! Igen,az,de mit tudunk ellene tenni? Semmit....Sajnos ezt is,mint sokminden mást le kell nyelnünk az államnak! Ennyi...fogadjuk el és kész,mert az itteni gyűlölködéssel nem értek el semmit sem.”
 • 34. D13SEL 2013. február 08. 20:37
  „Azt a fél percet mindenki ki bírja várni amíg leellenőrzik a rendszámát. És nem kell lázadni, ha van matricád úgysem állít meg a kutya sem..”
 • 33. Csetneky 2013. február 08. 19:57
  „Én a magam részéről úgy vagyok vele, ha valaki igénybe veszi a szolgáltatást, fizessen érte. Annak persze nem örülök, ha engem is feleslegesen megállítanak, de értem, hogy a nem magyar rendszámosokkal csak így lehet kezdeni valamit.”
 • 32. gonzo 2013. február 08. 18:43
  „22.gte,ezzel a hozzászólásoddal írtad ki magad végleg a kicsit is komolyan vehetők sorából.”
 • 31. oxana 2013. február 08. 12:54
  „30. Tudom. De törvény az törvény. Azt nem lehet megszegni úgy, hogy nem veszek matricát. Nem életbevágóan szükséges, ha nincs rá pénzem, megyek más uton. Több idöbe kerül, de legalább nem büntetnek meg.”
 • 30. gab713 2013. február 08. 12:18
  „20 oxana: az a helyzet, hogy ha kicsit is körbenezel a környezetünkben levö orszagok közül nalunk a legdragabb a matrica.... es ez nagyon szomoru!!!!! ezert nem vesznek talan sokan e-matricat..”
 • 29. gab713 2013. február 08. 12:16
  „koppenhágó: osztrakoknal "csak" 140 EURO a potdij, ha nincs matricad.. ha van, de lejarat, akkor 280 EURO a bünti...”
 • 28. mlksx078 2013. február 08. 10:53
  „Kedves gte325! Szabad erdeklodnom,hogy te milyen nemzetiseghez,vagy kisebbseghez tartozol,hogy itt primitiv magyarozol? En buszke vagyok arra,hogy magyar vagyok,ahhoz melton is viselkedek barhol jarjak a vilagban. Kerlek tartozkodj az ehhez hasonlo kijelentesektol,mert konnyen erhet meg meglepetes,ugyanis IP cim alapjan lenyomozhato vagy. A forumba valo nevtelenseg moge bujo sertegetes eleg kisstilu,de elmeletileg ugyanazok a szabalyok vonatkoznak ra,mint ha az utcan kotnel bele emberekbe.
  Ja es meg valami: talalj ki jobb nick nevet ;-)”
 • 27. Contar 2013. február 08. 08:32
  „Ha 1.5 % a bliccelő, akkor mért kell megállítani mindenkit?
  A telepített kamerák ( és a mobilok is) menet közben végzik az ellenőrzést, és jelzik a szabálytalankodókat. Na, őket kellene csak megállítani ! Ez vonatkozik a úthasználati jogosultsággal nem rendelkezőkre és a gyorshajtókra i, ha már vannak ott rendőrök is !”
 • 26. orbison 2013. február 07. 19:51
  „Csak hogy tudjátok: az E-matrica vásárlásakor kapott (figyelem, hőre halványuló-megsemmisülő!!) slejfnit meg kell őrizni és a rendszámnak megfelelő autóban tartani. Mert bármikor kérhetik a lentebbi hozzászólásoknál már említett ellenőrzések során..
  Ez ám az informatikai csoda!
  :)”
 • 25. koppenhágó 2013. február 07. 18:53
  „22.: gte325 a kereszteződéssel kapcsolatban teljesen igazad van.
  azt nem lehet megmagyarázni. stop táblánál megállok s ha nem jön semmit átmegyek.
  röviden.
  de a matricás dolgot még gyakorolnod kell. egyszer fuss bele matrica nélkül egy kontrollba...
  a postán sorba kell állni. a rendőr meg nem zavarl ha nem tettem semmi büntetendőt.
  az meg hogy primitív magyarok lennénk? te mi vagy? primitív román aki mikor átszökött
  magyar volt? vagy netán tót? ezzel vigyázz...”
 • 24. Vakegér 2013. február 07. 18:51
  „Vihar a biliben: hol írják ebben a cikkben, hogy mindenkitől elvárják, hogy igazolja az útdíj befizetését? Sehol! Ha a rendszer azt jelzi, hogy az adott járműre nincs érvényes úthasználat, akkor kérik. De ugye az sincs ide leírva, hogy rossz és hiányos a rendszer. Valószínűleg igen pontos az adatbázis. Így csak azoknak kell tartaniuk ettől az intézkedéstől akik bliccelnek. Azokat meg nem sajnálom. Fizessenek, ahogy mindenki más!”
 • 23. oxana 2013. február 07. 18:36
  „22. gte325 Hülyeséget irsz. A bolltban bizony neked kell bebizonyítani, hogy nem loptál, ha ellenörzéskor föltudod mutatni a blokkot. Különben egy osztrák ellenörnél, ha elhúzol mellette és visszaintegetsz, kihuzod a gyufát, de nagyon. Ugyhogy nem kellene annyira itt hangoskodni.”
 • 22. gte325 2013. február 07. 17:56
  „17. gonzo 2013.02.07. 17:14 látod, én meg pont a te gondolkodásmódodat tartom primitívnek, továbbmegyek: veszélyesnek. megismétlem: nincsenek veszélyes kereszteződések, csak hülye emberek, akik veszélyesek a többi ember számára. főleg ez a te fajtád aki a saját vélt igazát ilyen elemi erővel hirdeti, el sem tud képzelni mást. akárcsak a másik értelmes haverod, (19. mlksx078 2013.02.07. 17:24 ) amikor kioktat arról, amit én írtam, miközben telerinyálja a fórumot ökörséggel. gyk még egyszer: a boltban sem nekem kell bizonyítanom, hogy nem loptam, de nektek primitív magyaroknak lételemetek, hogy baszogasson a rendőr, meg hogy sorba állhassatok a postán.”
41 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Januárban 515 millió euróval nőttek a nemzetközi tartalékok

A kormány pedig előrehozta a 607 millió eurónyi IMF-hitel törlesztését. Tovább olvasom