Mentési és elhárítási gyakorlat

2022.03.02. 13:07

Vasúti átjárós balesetet szimuláltak Sopronban - Fotók, videó

Mentési és elhárítási gyakorlatot szervezett a GYSEV Zrt. Sopronban. A vasúttársaság a katasztrófavédelem és a mentők bevonásával egy vasúti átjárós baleset megtörténését szimulálta. A gyakorlaton a katasztrófavédelem soproni hivatásos tűzoltói, valamint a harkai, hegykői és nagycenki tűzoltó egyesületek önkéntes vettek részt, ők és elméleti és gyakorlati oktatást is kaphattak.

kisalfold.hu

Fotó: Szalay Károly

A szimulációs mentési gyakorlat forgatókönyve szerint egy személyszállító FLIRT motorvonat a soproni rendezőpályaudvar SR6 útátjáróban egy személyautóval ütközött. A balesetet követően a motorvonat a nyílt vasúti pályán, a Csepel úton lévő aszfaltozott parkoló mellett állt meg. Az ütközés következtében a személyautó vezetője a roncsba szorult, és a vonaton utazók közül is többen megsérültek.

 

A baleset után a vasúttársaság munkatársai azonnal értesették a hatóságokat, a GYSEV-es szakszolgálat kollégái pedig kikapcsolták a vasúti felsővezeték-rendszert az érintett szakaszon. A helyszínre érkező tűzoltó egységek elvégezték a sérült személyek mentését és átadták őket a mentőknek, biztosították a helyszínt, lesegíették az utasokat a szerelvényről. A szimulációs forgatókönyv alapján a személyautó vezetője is megsérült, a roncsba szorult, őt feszítővágóval kellett kiszabadítani.

 

 

A mentés- és a helyszínelés befejezését követően a vasúti forgalom megindult, a gyakorlat véget ért.

 

A mentési és elhárítási gyakorlatot a GYSEV Zrt. a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazagatósággal érvényes együttműködési megállapodás alapján, az Ausztria-Magyarország 2014-2020 INTERREG V-A Együttműködési Programban megvalósuló SMART-Pannonia projekt keretében rendezte meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!