2022.03.20. 08:36
Kézműves forgatagot és termelői piacot tartottak a fertőszéplaki Széchényi-kastélyban - fotók
Helyi mezőgazdasági vállalkozások és kézművesek kaptak bemutatkozási lehetőséget az agrárnapon. A szép időben sokan voltak kíváncsiak a programra és kóstolták meg a helyi különlegességeket.

Termelői piac, borkóstoló, kézműves forgatag, szappankészítési lehetőség és sok más érdekesség fogadta azokat, akik szombaton kilátogattak a Széchényi-kastélyba. A rendezvényen harminc kiállító vett részt élelmiszeripari és kézműves termékeivel, valamint klasszikus népi játszótereket is felállítottak. A program tíz órakor tárlatvezetéssel kezdődött a Peisonia Látogatóközpontban, majd dr. Brummer Krisztián Széchenyi István munkásságáról tartott előadást, fókuszálva az utolsó, döblingi éveire.
- A Fertő-táj ízei elnevezéssel a fertőszéplaki önkormányzat és a Misericordias Egyesület közösen szervezte az agrárnapot. Első alkalommal hívtuk életre a programot, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsünk a Fertő-tájon élő helyi termelőknek és kézműveseknek. Elkötelezettek vagyunk a támogatásukban, meggyőződésünk, hogy segíteni kell azokat a vállalkozásokat, akik képesek jó minőségű, friss helyi mezőgazdasági termékekkel ellátni az itt élőket - mondta Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere.
Kézműves forgatag és termelői piac Fertőszéplakon
Fotók: Máthé Daniella- Mindig örömmel jövök a fertőszéplaki Széchényi-kastélyba, mert ez az épület fejezi ki a legszemléletesebben a kormány és az önkormányzat gyümölcsöző együttműködését. Tíz éves közös munkával jutottunk el odáig, hogy a huszonnegyedik órában sikerült megmenteni a végső pusztulástól ezt a csodálatos kastélyt, ahol Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója, Széchenyi István édesapja született - méltatta a helyszínt Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. Hozzátette, köszönet illeti az Agrárminisztériumot, akik anyagilag is támogatták a rendezvényt. Céljuk, hogy népszerűsítsék és közelebb hozzák az emberekhez a magyar agrárium kiváló termékeit, és minél nagyobb számban bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a családi manufaktúráknak.
Az Alpokalja Sajt többgenerációs répcevisi családi vállalkozás. Németh Balázs saját kézműves sajtjaikat kínálta a rendezvényen. - Ezek mindenféle adalékanyagtól mentes, teljes tejből, úgynevezett szénatejből kézzel készített termékek - mutatott a kínálatra és büszkén újságolta, hogy a Jóska bátyám kedvence elnevezésű sajtjuk ezüstérmes lett a 2021-es Magyar Sajtmustrán. Székelyföldről, a gyergyóújfalui Bányász Józseftől hozta a receptet és ott tanulta meg az elkészítés módját.