Ízekben gazdag a Fertő-táj

2022.03.20. 08:36

Kézműves forgatagot és termelői piacot tartottak a fertőszéplaki Széchényi-kastélyban - fotók

Helyi mezőgazdasági vállalkozások és kézművesek kaptak bemutatkozási lehetőséget az agrárnapon. A szép időben sokan voltak kíváncsiak a programra és kóstolták meg a helyi különlegességeket.

Bódvai Ildikó

Termelői piac, borkóstoló, kézműves forgatag, szappankészítési lehetőség és sok más érdekesség fogadta azokat, akik szombaton kilátogattak a Széchényi-kastélyba.  A rendezvényen harminc kiállító vett részt élelmiszeripari és kézműves termékeivel, valamint klasszikus népi játszótereket is felállítottak. A program tíz órakor tárlatvezetéssel kezdődött a Peisonia Látogatóközpontban, majd dr. Brummer Krisztián Széchenyi István munkásságáról tartott előadást, fókuszálva az utolsó, döblingi éveire.

 

- A Fertő-táj ízei elnevezéssel a fertőszéplaki önkormányzat és a Misericordias Egyesület közösen szervezte az agrárnapot. Első alkalommal hívtuk életre a programot, hogy bemutatkozási lehetőséget teremtsünk a Fertő-tájon élő helyi termelőknek és kézműveseknek. Elkötelezettek vagyunk a támogatásukban, meggyőződésünk, hogy segíteni kell azokat a vállalkozásokat, akik  képesek jó minőségű, friss helyi mezőgazdasági termékekkel ellátni az itt élőket - mondta Kóbor Attila, Fertőszéplak polgármestere.

- Mindig örömmel jövök a fertőszéplaki Széchényi-kastélyba, mert ez az épület fejezi ki a legszemléletesebben a kormány és az önkormányzat gyümölcsöző együttműködését. Tíz éves közös munkával jutottunk el odáig, hogy a huszonnegyedik órában sikerült megmenteni a végső pusztulástól ezt a csodálatos kastélyt, ahol Széchényi Ferenc, a Magyar Nemzeti Múzeum alapítója, Széchenyi István édesapja született - méltatta a helyszínt Barcza Attila, Sopron és térsége országgyűlési képviselője. Hozzátette, köszönet illeti az Agrárminisztériumot, akik anyagilag is támogatták a rendezvényt. Céljuk, hogy népszerűsítsék és közelebb hozzák az emberekhez a magyar agrárium kiváló termékeit, és minél nagyobb számban bemutatkozási lehetőséget biztosítsanak a családi manufaktúráknak.

 

Az Alpokalja Sajt többgenerációs répcevisi családi vállalkozás. Németh Balázs saját kézműves sajtjaikat kínálta a rendezvényen. - Ezek mindenféle adalékanyagtól mentes, teljes tejből, úgynevezett szénatejből kézzel készített termékek - mutatott a kínálatra és büszkén újságolta, hogy a Jóska bátyám kedvence elnevezésű sajtjuk ezüstérmes lett a 2021-es Magyar Sajtmustrán. Székelyföldről, a gyergyóújfalui Bányász Józseftől hozta a receptet és ott tanulta meg az elkészítés módját. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!