Lakossági fórumot rendeztek

2022.02.15. 11:57

Mobilantennáról vitázik a falu – 30 méter magas szerkezetet telepítene a Telenor Écs egyik legszebb pontjára

Gyurina Zsolt

Fotó: Csapó Balázs

Bővítenék a széles sávú mobilinternet lefedettséget egy 30 méter magas antennatartó szerkezet telepítésével – ezzel kereste meg az écsi önkormányzatot a Telenor infrastruktúraszolgáltatója, a Cetin Hungary Zrt. megbízásából a metALCOM Távközlési zrt. A szerkezet a Mesterfa utcai víztározónál lenne, a helyet pedig bérelnék az önkormányzattól. A tervezett építkezés miatt lakossági fórumot rendeztek.

 

A hírt a faluban úgy értelmezték, hogy 5G-antennát telepítenének Écsre. Ezt sokan ellenezték, sőt, online petíción gyűjtöttek aláírásokat azért, hogy semmiképpen se valósulhasson meg (gyorsan aláírták 80-an). Mivel a víztározónál a beruházó által felkért földmérő karókat tetetett le, ezt egyesek úgy értelmezték, a kérdés már el is dőlt. Szabó Norbert polgármester azt szerette volna, ha a képviselők a lakók álláspontját ismerve dönthetnek, múlt szerda délutánra lakossági fórumot hívott össze, amelyen kiderült: pánikra semmi ok.

 

Sarkalatos pont volt, hogy a kérdéses terület Écs legszebb természeti része, kultikus hely, csodás panorámával.A távközlési cég képviselője ugyanis azzal kezdte, hogy nem kívánnak 5G-antennát telepíteni, annak rövid hatótávolsága miatt meg sem érné nekik, hiszen azt nagyvárosokba, bevásárlóközpontokra, lakótelepek közelébe helyezik, ahol sok ezer embert érhetnek el. Az előzetes dokumentációban leírták, hogy a legközelebbi lakóépület 250 méterre található, a kisugárzott elektromágneses tér nagysága a határérték 0,5 százalékát sem fogja elérni.

 

Ezzel a bejelentéssel rögtön békésebb hangulatú lett az összejövetel. Azért volt vita: egyesek szerint Écsnek szüksége van a szolgáltatás fejlesztésére, mások szerint a jelenlegi technikának is elégnek kell lennie. A következő sarkalatos pont az volt, hogy a kérdéses terület Écs legszebb természeti része, kultikus hely, csodás panorámával, például a Szent Iván-éjen ott gyújtanak örömtüzeket. Több felszólaló azon a véleményen volt, hogy a településnek van ennél alkalmasabb pontja egy 30 méter magas antenna számára. Az egyik helyi lakos, Iváncza Gábor úgy összegzett: sajnálják, hogy a beruházó nem készült alternatív helyszínnel.

 

– A szolgáltató azért kereste meg az önkormányzatot, hogy a hegyi részeken a lefedettségét és szolgáltatásának minőségét növelje, az önkormányzatnak pedig fontos a lakók tájékoztatása és a véleményük meghallgatása. Döntés még nem született, azt a legközelebbi testületi ülések egyikén hozzuk meg, természetesen a lakosok véleményének maximális figyelembevételével – mondta a fórumot követően Szabó Norbert polgármester.

 

Bár a beruházó és kivitelező négy képviselője azzal zárta az estet, ritka, hogy ilyen kulturált hangulatú megbeszélésen vehetnek részt, azért tegyük hozzá, az ötkor kezdődő fórum több mint kétórás lett, volt tehát mondandója minden félnek. A történet pedig folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!