Három perc alatt változik repülővé

2022.01.27. 08:23

Megkapta a repülési engedélyt a szlovák repülő autó - videón mutatjuk a kocsit, ami James Bondnak is bejönne

Megkapta a repülési engedélyt a szlovák közlekedési hatóságtól az Aircar, így megindulhat a légi és közúti közlekedésre is alkalmas, szlovák fejlesztésű hibrid jármű sorozatgyártása.

kisalfold.hu

A repülési engedély megadását a félig autó, félig repülőgép járműre hétfőn közleményben jelentette be a hatóság és a fejlesztő-gyártó, a KleinVision vállalat. Stefan Klein feltaláló, a cég alapítója és vezetője szerint a hatósági engedély birtokában egy "nagyon hatékony repülő autó" sorozatgyártása indulhat meg. A vállalkozó szerint a hibrid közlekedési eszköz megváltoztatja a középtávú - 2000 kilométernél rövidebb - utazásokat.

 

 

A repülő autó prototípusa 2021 júniusában tette meg első sikeres városközi útját Nyitra és Pozsony között, 25 perc alatt gyűrve le a mintegy 80 kilométeres távolságot, háromszor gyorsabban, mint egy átlagos személyautó. Az 1,6 literes BMW-motorral meghajtott jármű felszállásához 300 méteres kifutópálya szükséges, és ha már a levegőben van, 170 kilométeres átlagsebességgel 1000 kilométert tehet meg a benne lévő üzemanyaggal. A konstruktőr szerint az autó egyetlen gomb megnyomásával, három perc alatt repülőgéppé változik.

 

A hatósági engedély megszerzéséhez a kétüléses repülő autónak több mint 200 fel- és leszállást, és 70 órányi repülést kellett teljesítenie az európai légügyi hatóság, az EASA szabványai szerint - közölte a KleinVision. A cég egy éven belül ígéri a sorozatgyártású "kétéltű" járműveket, amelyeket - mint azt korábban közölték - elsősorban nem az országutakkal sűrűn behálózott Közép-Európának szánják. A repülésre is képes autók kifejlesztése 100 ezer munkaórát emésztett fel - közölték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!