éjszakai ragadozó

2021.11.03. 06:57

Róka settenkedett Győrben a Puskás Tivadar utcában – fotó

Róka tűnt fel a napokban Győr sűrűn lakott részén, egy olvasónk lefényképezte az állatot. Ne menjünk közel hozzá és ne etessük az állatot – hívta fel a figyelmet a szakember.

Gyurina Zsolt

Fotó: Nagy Ottó

Rókát láttak egy Puskás Tivadar utcai lakóház udvarában a héten.

– Egyik este a róka megbontotta a szemeteszsákokat és kotorászott benne, éhes lehetett. Sokszor előfordul ezen a környéken, de más részén is a városnak, hogy a rókák bejönnek és eszegetnek, nem bántanak senkit – mesélte lapunknak Nagy Ottó olvasónk. Mi ilyenkor a teendő?

Fotó: Nagy Ottó

– Minden bizonnyal egy kölyökállatról van szó, amely olyan helyen nevelkedett, ahol megszokta az emberek társaságát, tehát nem a rengeteg mélyén – kezdte Limp Tibor, a Kisalföldi Erdőgazdaság győri erdészeti igazgatója. – Valahol az erdő szélén, mondjuk egy foci- pálya mellett született, ezért nem fél tőlünk. Mivel akár beteg is lehet, attól mindenkit óva intek, hogy megpróbálja befogni, netán megsimogatni.

Fotó: Nagy Ottó

A szakember azt javasolta, hogy a területileg illetékes vadásztársaságnak szóljunk ilyen esetben, ők majd csapdát helyeznek ki és befogják az állatot. Elmondta azt is, hogy senki ne lőjön rá fegyverrel, lakott területen belül tilos a fegyverhasználat. A róka megjelenése egyáltalán nem ritka, emlékezzünk csak arra, pár éve a Dunakapu téren, illetve egy leeresztett medencében kaptak lencsevégre egy példányt. Falun is gyakran megjelenik, de a házak közül hamarabb eltűnik a szabadba, így kevésbé vesszük észre. Limp Tibor azt is hozzátette, hogy valószínűleg élelmet, eldobott szendvicset keresett az állat. A legjobb, ha a távolból rákiáltunk, támadóan lépünk fel, ekkor tudatosítja a veszélyt és elfut.

Ne etessük, hívta fel a figyelmet, mert a rókának az erdőben a helye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában