ELFÚJTA , A SZÉL 2013. augusztus 17. 21:00 SOPRON-MKB MUSICAL ARÉNA ,SZABADTÉR

„Holnap új nap virrad” - Az amerikai filmgyártás egyik legismertebb alkotásának zárómondata ez, amely a főhősnő jövőbe vetett reményét fejezi ki. A sikeres könyv, majd filmadaptáció után elkészült az Elfújta a szél színpadi változata is, méghozzá musicalként. Elsőként július végén a Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatták be a musicalt, ahol hatalmas siker volt. Augusztus 17-18-án pedig Sopronba mutatták be, a legendás történetet. A darab, az ottani közönséget is meghódította.

A szerelemre és kalandra vágyó fiatal hölgy történetét a regény írója, Margaret Mitchell az amerikai polgárháború viszontagságos idejébe helyezi a rabszolgatartó Délen. Scarlett figyelemre méltó teremtés, akit körülzsongnak az udvarlók, ő mégis egy olyan férfi után vágyódik, aki nem tudja viszonozni gyengéd érzelmeit. Az Ashley Wilkes iránti ifjúkori fellángolás beteljesülésének reménye olyan hamar válik köddé, mint ahogy megérkezik a hír a polgárháború kitöréséről. A harcok elérik az otthonokat is, és hamarosan a megélhetésükért küzdenek az emberek. Ezekben a vészterhes időkben a sors úgy hozza, hogy Scarlettnek egyedül kell helytállnia Tarán, a családi birtokon. Ám érzései Ashley iránt a nehézségek ellenére sem szűnnek meg. Sőt Scarlett oly vakon szereti, hogy közben nem is foglalkozik azzal, hogy egy másik férfi, Rhett Butler szíve is érte dobog. Butler kapitány, Scarlett két szerelem nélkül kötetett házassága után, megkéri a lány kezét. Házasságuk azonban nem boldog, Scarlett későn ismeri fel valós érzelmeit Rhett iránt, aki addigra már úgy dönt, elhagyja az asszonyt. Ekkor hangzik el a film egyik híres mondata is, amikor Scarlett azon aggódik mi lesz vele, ha Rhett elhagyja, amire a férj stílusos válasza: „Őszintén szólva drágám, köpök rá”.

A darabot Somogyi Szilárd rendezte, művészeti vezető pedig Kerényi Miklós Gábor (KERO) volt,és egyben ők készítették el  a darab magyar változatát. Az eredeti francia zene és dalszöveg Gérald Presqurvic nevéhez fűződik, aki a Rómeó és Júlia zenéjét és dalszövegét is szerezte .A zenei vezető és karmester Balassa Krisztián. A korhű szebbnél-szebb, rengeteg ruha Velich Rita jelmeztervező munkája. A látványosabbnál-látványosabb koreográfiák, csatajelenetek, akrobatikus mutatványok Duda Éva koreográfus  alkotása, az ő munkáját segítette még, a táncos, koreográfus Balogh-Barta Viktória. Az egyszerű, letisztult, csodálatos díszletelemeket Bátonyi Györgynek köszönhetjük. A világítástervet Somfai Péter készítette.

A főszereplő Scarlett O' Harát Gubik Petra és Vágó Zsuzsi játssza felváltva. Én az út óbbi színésznővel látta az előadást. Scarlettnek egy rendkívül szép szerepíve van, rengeteg változáson megy keresztül, a 16 éves kislányból a darab végére egy felnőtt, érett nő lesz akinek gondoskodnia kell a családjáról, és mindenki tőle kér segítséget és hozzá fordul ha baj van. Scarlett pedig remekül helyt áll, a háborús időszakban , és az utána következő időszakban is. Vágó Zsuzsi Scarlettje, olyan volt,mintha a regényből lépett volna ki a soproni színpadra. Csodálatosan szép. A szélsőséges érzelmekkel teli lányt, Zsuzsi kitűnően hozta. Rendívül szép dalaival , és hangjával mindenkit elkápráztatott. Scarlett egy nagyon megosztó személyiség valakinek szimpatikus valakinek nem. Nekem személy szerint szimpatikus karakter, teljesen megértem az érzéseit, bánatát, fájdalmát, Sokan elítélik cselekedetei és tetteti miatt, de szerintem nagyon tiszteletre méltó, ahogyan családjáról. Nem hiszem ,hogy sokan tudnák ezt utána csinálni. Véleményem szerint Scarletttől nagyon sokat lehet tanulhatunk,hogy mindig talpra kell állni,és mindig küzdenünk kell a célért, és mindig hinnünk kell,hogy a dolgok jobbra fordulnak és mindig van egy holnap mai tartogat új reményeket, kihívásokat és egy szebb napot!:)

A Rhett Butlert alakító Szabó P. Szilveszter is pont olyan volt,mintha a könyvből lépett volna ki a színpadra. Olyan amilyet az ember olvasás közben elképzel. Rhettnek is majdnem akkora szerepíve van, mint Scarlettnek, ő is rengeteg változáson megy keresztül. A jég hátán is megélő gazemberrel találkozunk a darab elején , a közepén a hősszerelmes Rhettel aki mindent megadna Scarlettnek és a lány boldogságáért és ,hogy végre elfeledje imádott Ashley-ét. A darab végén már egy csalódott férjjel találkozunk, aki bár még mindig szereti Scarletett képtelen harcolni érte és férjel ,hogy a lány végre Ashleyvel lehessen. A történet tragikumát az adja,hogy Scarlett ekkor jön rá,hogy  álmai szőke hercege mégsem az akinek gondolja és az álmodozásai és álmaiért folytatott küzdelmében nem vette észre az orra előtt lévő boldogságot,,hogy tulajdonképpen Rhettet szereti. Szabó P. Szilveszter lehengerlően énekelt és a prózai jelentekben is rendkívül erős volt. Véleményem szerintem Szilveszter az egyik olyan színész aki mindent el tud játszani, minden szerep jól áll Neki és mindig tud meglepetéseket okozni. Legyen Tybalt, Halál, Professzor, Oberon vagy Rhett Butler. Mindegyiket kitűnően alakítja és jó áll Neki.

Ashley Wilkes-t a 19 éves Veréb Tamás alakítja. Bár karakteréekk nincs annyi jelenléte ,mint Scarlettnek vagy Rhettnek, mégis annál hangsúlyosabbak. Hihetetlen szépen énekelt és a prózai jeleneteknél különösen erőteljes volt. A vége fele lévő dalában volt leginkább érezhető az ő őrlődése,hogy bár szereti Scarletett., a bátorságát, a kitartását,, és csodálja, de a boldogságot, a tökéletes nyugalmat , a biztonságot, és a boldog családot mégis Melanie mellett találhatja meg , ezért választotta őt társául és nem Scarletett.

A néger dadát, Mammyt Nádasi Veronika alakította. Ő is rendkívül telitalálatos választás volt erre a szerepre. Mammy nyitva és zárja az egész darabot. Tulajdonképpen ő meséli el az egész történetet. 2 gyönyörű dala van, amiben még inkább megbizonyosodik milyen remek hangú színésznő Vera. Az első dala vagyis a nyitány az Állj ,mellénk Isten. Itt bemutatja a két világot, két eszmét , északot és délt. Észak a fejlett, rabszolgamentes nagyhatalom, dél pedig az elmaradott rabszolgatartó nagybirtok. Észak a fejlettebb ezért  délnek tulajdonképpen nincs is esélye a győzelemre, ezt az ott élő nép is tudja, ezért kérik Isten segítségét. Harcolnak , mert a földjüket, családjukat meg kell védeniük, pedig tudják,hogy nem győzhetnek és már a háború kezdetén vesztettek. Mammy egy nagyon szeretet-teljes ,jószívű asszony, aki szereti Scarletett, és Geraldot, a lány apját. Ez a szeretet a prózai jelenetekbe teljesedik ki. Mammy záródala egyben a musical címe is : Elfújta a szél. Ez egy szomorú, mégis gyönyörű szép dal, amiben a régi, zöld szép világtól búcsúznak el, de ez egyben egy újnak a kezdete is,új álmoké, új világé, új barátságoké, ezért pozitív hangvételű is. Mert mindig van tovább, mindig van egy holnap.

Gerald O' Harát Scarlett édesapját a tarai földbirtokost Szomor György keltette életre. Talán Neki van a legkevesebb színpadi jelenléte, mégis a szólódala miatt, annyira erőteljes hatást gyakorol a nézőre,hogy mindenki megjegyzi magának ezt a dalt. Ebben a dalban mondja el, Scarlettnek  ,hogy mint jelent a föld,Tara. Ezért érdemes harcolni, küzdeni és élni.Ez ad biztonságot és nyugalmat. Scarlett ekkor még nem érti édesapja miről beszél, de az 1. felvonás végére megérti, Tara értékét.  Annyira szívhez szólóan énekel csodálatos. Én mindig is városban laktam és mindig is a várost szerettem, de a dal miatt, most már én is valahol vidéken  szeretnék élni, mert mindenkinek szüksége van egy Tarára, ahol mindig nyugalom van, ahol az ember gondolkodhat és ahol mindig újrakezdhet mindent.

Melanie Hamilton szerepét Bíró Eszter alakította. Eszter kitűnően keltette életre , a jószívű, szeretetteljes, gyönge, mégis küzdő asszonyt. Melanie mindenkit , szeret, mindenkiről a jót feltételezi, mindenkiben próbál bízni és mindenkinek próbál segíteni. Szereti , csodálja és próbálja segíteni Scarlettet. Pont Scarlett ellentétje ez a lány, Őt mindenki szereti. Eszternek csodálatosan szép hangja van, nagyon passzol,hozzá ez a szerep, szerintem Eszter maga Melanie      Hamilton.

Stuart Tarletont, a forradalmár Serbán Attila kitűnően  alakította ezt a harcias mindenre elszánt ifjút. Ez a karakter sokkal hangsúlyosabb és más jelentése van ,mint a könyvben. 2 gyönyörű dalában remekül énekelt és elmondása szerint nagyon észnél kell lenni,mert nem könnyű énekelni, de nagyon imádja. A 2. felvonást az ő dala nyitja, az Emberek című számmal. Ebben a dalban buzdítja, lelkesíti tovább a délieket,hogy igenis kell még küzdeni, mert nem szabad az észak= jenkiknek elvenni tőlük mindenüket és mindenkit megölni.

Belle Watling szerepe is hangsúlyosabb a musicalben ,mint a regényben. Ezt a szerepet Janza Kata játszotta. A regény alapján ez a karakter nekem nagyon  nem volt szimpatikus, és valahogy nem is értettem meg ezt a nőt. Most hogy láttam a musicalt, egy kicsivel jobban megértettem a karaktert. Belle Rhett Buthler szeretője, egy eléggé rosszhírű nő, akit senki sem szeret. De amikor megmenti Ashleyt és Stuartot a kivégzéstől akkor mégiscsak kiderül, hogy van szíve és nem is olyan gonosz. 2 hangúlyos dala volt Bellenek, amit Janza Kata remekül elénekelte. A prózai jelentekben pedig az ember egy kicsit jobban megértette ezt a nőt.

S lehetne még folytatni a sort. Egytől-egyig mindenki nagyon jól adta vissza a rá bízott karaktert. Mindenkibe szorult valami, ami miatt különlegessé vált a színpadon. Emlékezni fogunk a folyton repülő sóért kiáltó Pittypat nénire, akit Csengeri Ottilia alakított, vagy a nagyon esendő, kis buta fekete cselédlányra, Prissyre, az őt életre keltő Czigány Juditra. Nagy tapsot kapott a nézőket a hangjával lenyűgöző Serbán Attila, valamint a mellette feltűnő, Scarlett körül legyeskedő férfiakat alakító Brasch Bence, Gömöri András Máté és Pirgel Dávid is. Említhetnénk még a doktort alakító Pálfalvy Attilát, az Ashley apjaként látható Petridisz Hrisztoszt, vagy a jenki katona bőrébe bújt Szerényi Lászlót.

A musicaldarab a regényhez képeset apróbb változtatásokon ment át, amit egyatalán nem bánok, sőt kifejezettem jó,hogy így csinálták meg. A kulcspontokat remekül kiemelték az alkotók.

Egy nagyon pörgős, rendkívül dinamikus előadás volt,egyszer harcmező, másszor Atlanta, majd Tara és újra a csatatér. Az óriási forgószínpad másodpercek alatt alakult hát egyik helyszínről a másikká. Ahhoz, hogy a szereplőket és a történetet részletesen tudjuk követni és a karakterek érzéseivel azonosulni tudjunk és megérteni őket, fontos a könyv elolvasása. De természetesen aki nem olvasta a könyvet , az is megértheti és tudja követni a darabot. Mind a könyv ,mind a musical és a film, hatalmas élmény:)

Az Elfújta, a szél musical legközelebb decemberben a Budapesti Operettszínházban lesz látható, aki még nem látta, az a színházban mindenképpen nézze meg mert óriási élmény, aki meg már láttam az meg az azért nézzem meg újra mert teljesen más ,mint egy szabadtéri és az élmény is más:)

Várom véleményeiteket a musicallal kapcsolatban:)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!