Jövőképek

Ballai Attila

Nem vállalunk túl nagy kockázatot azzal, ha kijelentjük, hogy a 2023/24-es első osztályú magyar labdarúgó-bajnokság érdemi része vasárnap, a 27. fordulóban véget ért. A Ferencváros 1-0-ra verte a Paksot, ezzel nyolc – a vesztett pontok tekintetében tizenegy – pontra növelte előnyét első számú, azaz inkább egyetlen idei kihívójával szemben. Ami pedig a tabella ellentétes szegletét illeti, a Mezőkövesd 5-0-s székesfehérvári vesszőfutása és a Kisvárda 1-1-es diósgyőri döntetlenje gyakorlatilag kőbe véste a két kiesőt.

Kezdjük fenn! Ha a Paks mind a hat hátralévő mérkőzését megnyeri, 68 ponttal zár; a jelenleg 58 pontos FTC-nek így is elég lenne hétből négyszer győznie. Ami eddig 26-ból 18-szor sikerült neki. Azaz nagy valószínűséggel megdönti a klubrekordot, és az 1909–1913 közti ötös szériát megfejelve sorozatban hatodszor lesz bajnok. Ennél hosszabb diadalmenetet csupán az MTK produkált az 1910-es és az 1920-as évek közepe közötti tíz, valamint az Újpesti Dózsa az 1970-es évtized hét elsőségével.

Kevésbé ismert, de ugyancsak különleges csúcshoz is közelít a Ferencváros: még soha nem fordult elő, hogy a férfi labdarúgók, vízilabdázók és jégkorongozók, valamint a női kézilabdázók egyazon esztendőben bajnokságot nyerjenek, de most ez a „mesternégyes” is alakul.

A hokisok már be­zsebelték a maguk aranyát, és a többiek is jó úton haladnak efelé.

A 27. forduló lent még tisztábban kirajzolta a jövőképet. A Mezőkövesd 14, a Kisvárda 13 pont hátrányba került a még bennmaradást érő tizedik helytől, ezzel sorsuk bizonnyal megpecsételtetett. Ha nem történik égszakadás-földindulás, két, nagyjából tizenötezres lélekszámú település együttese búcsúzik, ha pedig feljut a majdnem 120 ezres Nyíregyháza és a 130 ezret alulról súroló Győr, az a potenciális szurkolói bázist és lokálpatrióta szponzori hátteret tekintve is nyilvánvalóan más méretarány. (Ha a Vasas emelkedne az első vonalba, ez utóbbi adat nehezebben lenne mérhető, hiszen Angyalföld lakossága nem azonosítható a piros-kékek szimpatizánsaival, utóbbiak részben tágabb, részben szűkebb halmazt alkotnak.)

Az viszont tény, hogy a Vasas hatszoros, a Győr négyszeres bajnok, egyikükkel tehát patinás múltú gárda tér vissza az elitbe. Már „csak” a szegedi és a pécsi egyletnek kellene igazodnia városa méretéhez, rangjához. Kisvárdán és Mezőkövesden e folyamat az eddigi erőn felüli teljesítés után éppen zajlik – ellentétes előjellel.