Megdöbbentő tények

2021.12.27. 15:55

Újabb botrány a Kulcsár Krisztián vezette Magyar Olimpiai Bizottságban

A Magyar Olimpiai Bizottság egy magát megnevezni nem kívánó tagja egészen döbbenetes tényekkel és információkkal szolgált az Origónak arról, hogy milyen szabálytalan jutalomkifizetések történtek a testületben. Az elnökséggel csak utólag közölték a csaknem 4 millió forintos jutalom kifizetésének tényét, miközben a MOB főtitkára a Felügyelő Bizottság jelentésének dátumát is utólag akarta megváltoztatni. Ez utóbbi tény az Origo birtokába került dokumentumokban is világosan látszik.

Egyre nagyobb a botrány a Kulcsár Krisztián vezette Magyar Olimpiai Bizottságban, amelynek elnöke – egyfajta előre menekülésként – december 30-ra, csütörtökre a szervezet rendkívüli közgyűlését összehívva rendelt el bizalmi szavazást személyével kapcsolatban – írja az Origo.

Az Origo elsőként tárta fel, hogy Kulcsár miként emeltette meg saját fizetését 1,2 millió forintról 2,6 millió forintra. A Nemzeti Sport, az INDEX és a Magyar Nemzet több cikkben foglalkozott azzal, hogyan csökkentette Kulcsár a MOB tagjainak számát, s az is kiderült, hogy a csökkentés nyomán hogyan kerültek ki a testületből olyan sportvezetők, akik hosszú idő óta MOB aktív, nagy tapasztalattal rendelkező szakemberei voltak.

 

Mindez azonban eltörpül amellett az ügy mellett, amelynek részleteit az Origo most ismerte meg azáltal, hogy telefonon beszéltek a magát megnevezni nem kívánó informátorukkal.

2021. május 12-én a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége Nyíregyházán, a Polgármesteri Hivatalban tartott kihelyezett elnökségi ülést. Ezen az elnökségi ülésen Vékássy Bálint, a MOB főtitkára – napirenden kívül – a jelenlévő elnökségi tagoknak bejelentette, hogy Kulcsár Krisztián MOB-elnök egyszeri jutalomban (fizetéskiegészítésben) részesült. A főtitkár arra kérte az elnökségi tagokat, hogy ezt a kifizetést vegyék tudomásul, amit az elnökség meg is tett. Ugyanakkor, ha megnézzük a MOB honlapjára feltett jegyzőkönyvet a nyíregyházi ülésről, abban ez bejelentés egyáltalán nem szerepel. Az Origo azt is megtudta, hogy a nyíregyházi tanácskozáson nem esett szó arról, hogy Kulcsár hány forintot kapott jutalomként, nem tájékoztatták az elnökséget arról, hogy mikor történt meg a kifizetés és arról sem beszéltek, hogy miért kapta a MOB-elnök ezt a jutalmat. Vékássy Bálint főtitkár csak azt hangsúlyozta, hogy az elnökség utólagosan vegye tudomásul a kifizetést.

Később derült ki, hogy a pontos összeg 3,9 millió forint volt.

Aztán az is kiderült, hogy ez a kifizetés 2020 novemberében történt meg.

Csak emlékeztetőül: Kulcsárt 2020. június 20-án választották meg másodszor a MOB elnökének. A választást követő szeptemberi elnökségi ülésen emeltette meg a fizetését 1,2 millió forintról 2,6 millió forintra. Két hónappal később, 2020 novemberében pedig kifizetik neki a 3,9 millió forintos jutalmat egyszeri munkabér kiegészítés címén. A kifizetés időpontjában egyetlen elnökségi tag sem tudott erről.

Az igazi fordulat azonban ezután következett.

Az Origót tájékoztató MOB-tag elmondta, hogy az elnöki jutalmat Kulcsár Krisztiánnak Vékássy Bálint főtitkár írta alá. Ennek a dokumentumnak a 6. számú melléklete tartalmazza, hogy nemcsak Kulcsár Krisztián elnöknek, hanem Vékássy Bálint főtitkárnak és a MOB-iroda több más munkatársának is fizettek jutalmakat. A Vékássynak kifizetett jutalom összegéről az Origónak nincs tudomása.

Csakhogy a főtitkár számára kifizetett jutalomról – az Alapszabály értelmében – kizárólag a MOB elnöke dönthetett volna.

Erről itt szó sincs, hiszen a főtitkári jutalmat abban dokumentumban rögzítették (a dokumentum 6. számú mellékletében), amely az elnöki jutalomról rendelkezett és amelyet Vékássy Bálint írt alá.

Az Origo információi szerint a MOB Felügyelő Bizottságának elnöke miután elkészítette a testület 2020. évi gazdálkodásáról szóló jelentését, a dokumentumot a rendes ügymenet szerint továbbította a MOB elnökének és főtitkárának.

Ezt a jelentést a főtitkárnak – a rendes ügymenet szerint - kötelessége lett volna továbbítania a MOB elnökségének – ez azonban elmaradt.

A Felügyelő Bizottság elnöke a 2020-as év gazdálkodását megvizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a Kulcsárnak kifizetett 3,9 milliós jutalomról nem talál elnökségi határozatot – nem talál, mert 2020-ban a MOB elnöksége nem tudott erről, hiszen először mindezzel 2021. május 12-én, azaz a kifizetést követő hatodik hónapban szembesülhetett.

Az FB elnöke a jelentését 2021. május 6-án, azaz hat nappal a nyíregyházi elnökségi ülést megelőzően tette meg. 2021. május 12-én az elnökség a nyíregyházi ülésen szembesült a kifizetés tényével, s tudomásul vette azt. 2021. május 18-án a Felügyelő Bizottság teljes létszámban jóváhagyta a május 6-i FB-elnöki jelentést.

Majd ezek után Vékássy Bálint főtitkár 2021. május 24-én e-mailt ír a Felügyelő Bizottságnak, s ebben a következők találhatóak: „A 6. pontban foglalt ellenőrzési munkáról készült jelentés szerint az Elnökség (a MOB-elnöksége – a szerk.) utólagos tájékoztatás mellett tudomásul vette az Elnök tiszteletdíjának 2020. évben történt kiegészítését. Emiatt ésszerűnek tűnik a jelentés (azaz a Felügyelő Bizottság jelentése – a szerk.) dátumát módosítani az elnökségi ülést követő időpontra.”

Azaz a MOB főtitkára azt akarta, hogy a Felügyelő Bizottság elnökének 2021. május 6-án készült gazdálkodási jelentését – amely tartalmazta a Kulcsár Krisztiánnak és Vékássy Bálintnak szóló jutalomkifizetéseket – olyan dátummal rögzítsék, amely mindenképpen a 2021. május 12-i, a nyíregyházi elnökségi ülés utánra essék.

Ezzel azt a látszatot akarták kelteni, hogy minden a lehető legszabályosabban zajlott, azaz miután az elnökség elé terjesztették az elnöki jutalom kifizetésének tényét, azt a grémium megszavazta, majd ezek után készült el a Felügyelő Bizottság jelentése, amely később a MOB közgyűlése elé került.

Csakhogy, amint az az előbbiekben olvasható volt, ez messze nem így történt – zárja sorait az Origo.

Borítóképünkön Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!