Sopron és környéke

2017.12.19. 08:00

Világjáró művész lesz a vendég

Sopron Város Fúvószenekara hagyományos szilveszteri koncertjén lép fel Markovits Csaba, aki a Pavarotti-énekverseny döntőseként amerikai ösztöndíjjal képezhette tovább hangját. Jelenleg a Wiener Staatsoper énekművésze.

Gosztonyi Miklós

– Lányom, Marléne a soproni Hunyadi-iskolában tanul, s alsó tagozatosként két évig Halvax Julianna osztályába járt. A tanárnő pedig Sopron Város Fúvószenekarában játszik. Innen jött az ötlet, hogy 2017-ben szerepeljek a fúvósok hagyományos szilveszteri hangversenyén a Novomatic Arénában. Igaz, az iskola idei bálján is felkértek énekelni – árulta el a Kisalföld érdeklődésére Markovits Csaba.


– A fúvósok karmesterével, Ferenczi Balázzsal egyeztetve úgy állítottuk össze a műsort, hogy stílszerű dalok, áriák szólaljanak meg az óesztendő búcsúztatásán. Ízelítőül: előadásomban felhangzik majd a „Hazám, hazám, te mindenem", „Petúr keserű bordala" vagy a Show Boatból a Mississippi-dal. Sopron Város Fúvószenekarával első alkalommal lépek közönség elé, s nagyon vártam az alkalmat – nyilatkozta Markovits Csaba. 


Az énekművész nem hétköznapi pályát tudhat maga mögött. A Zeneakadémián summa cum laude diplomázott Bende Zsolt tanítványaként, majd a New York-i Metropolitan opera énekversenyén első helyezett lett.


Fellépett már a  klasszikus zene „templomának" nevezett Carnegie Hallban is. Az ötödik nemzetközi Pavarotti-énekverseny döntőseként kétéves amerikai ösztöndíjat nyert, s a basszus hang specialistájaként számon tartott professzornál, Armen Boyajiannál képezhette tovább tudását, technikáját is. A mantovai nemzetközi énekversenyen szintén a legjobbnak bizonyult. A San Franciscó-i Operaházzal egy éven át turnézott az Egyesült Államokban.


Markovits Csaba 2001 óta a Wiener Staatsoper énekművésze. Európa mellett Ázsia több országában fellépett a világhírű társulattal, nyaranta pedig a Salzburgi Ünnepi Játékok állandó meghívott vendégművésze.

Markovits Csaba Anna Netrebko világhírű szopránénekessel; a neves basszus szilveszterkor Sopronban lép fel.

A harminckettedik


Sopron Város Fúvószenekara XXXII. szilveszteri koncertjét a Novomatic Arénában rendezik 16 órai kezdettel. Vezényel Ferenczi Balázs, konferál Kocsis-Holper Zoltán. A műsorban az operaénekes Markovits Csaba blokkján túl Kéri György skót dudás is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!