Sopron és környéke

2018.05.05. 09:00

Szívtranszplantáltak találkoznak a Liszt-központban Sopronban

Hazánkban tavaly novemberben hajtották végre az ötszázadik szívátültetést a budapesti SOTE Városmajori Ér- és Szívsebészeti Klinikáján. A soproni régió érintettjei a Liszt-központban vasárnap fél tízkor kezdik egész napos közös "születésnapi" programjukat.

Gosztonyi Miklós

– Jómagam 59 éves voltam a műtét idején, s egy balesetben elhunyt 36 éves szívét ültették át az enyém helyére – mondja elöljáróban a soproni szanatóriumban rehabilitáción tartózkodó, most 66 éves Erdős Ferenc László villamosmérnök, aki két éve a Szív a Szívért Alapítvány titkára. – Korábban egy rutinvizsgálat derítette ki: valószínűleg alvás közben már több szívinfarktusom is lehetett. Szívműködésem egyre rosszabbodott, majd közölték velem: szívátültetésre van szükségem. 2010 decemberében kerültem várólistára, s 2011 októberében kaptam új szívet, akkor, amikor az enyém már csak 14 százalékon működött.


– Sokat nőtt annak esélye, hogy valaki viszonylag hamar kap donorszívet, ugyanis 2013-ban hazánk csatlakozott az Eurotransplant szervezethez, ami nagyobb lehetőséget biztosít a megfelelő donorszív megtalálásához. Az azóta eltelt öt évben több szívtranszplantáció zajlott le hazánkban, mint az azt megelőző két évtizedben. A világon Barnard professzor 1967-ben hajtotta végre az első emberi szívátültetést. Hazánkban 1992 januárjában végezték az első két szívtranszplantációt, s az akkori két újszíves azóta is jól van – folytatta Erdős Ferenc László.

 

Erdős Ferenc László: A szívátültetetteknek három dologra kell különösen ügyelniük. A fertőzésveszély elkerülésére, az egészséges étrend betartására és a sok mozgásra.

​Erdős Ferenc László: A szívátültetetteknek három dologra kell különösen ügyelniük. A fertőzésveszély elkerülésére, az egészséges étrend betartására és a sok mozgásra.


– Napjainkig több mint ötszázhúsz szívátültetés történt Magyarországon, közülük háromszázhatvannyolcan várhatják évről évre második születésnapjukat – folytatta Erdős Ferenc László. – A szívtranszplantáltak az ország különböző városaiban évente közös találkozót tartanak, amikor megosztják egymással tapasztalataikat, gondjaikat, örömeiket, s a programon részt vevő szívspecialistákkal is kötetlenebbül beszélhetnek. Mindig sajnáltam azokat, akik a hosszú út miatt nem jöhettek el e további erőt és lelkesedést adó összejövetelekre.


Ezért gondoltam arra, hogy a találkozókat regionális szinten is megtarthatnánk. Örülök, hogy május 6-án, vasárnap Sopronban rendezhetünk térségi közös programot a Liszt-központban, amelyen nemcsak a soproni és városkörnyéki transzplantáltak, hozzátartozók, orvosok, hanem a szívszanatóriumban tartózkodó sorstársak is ott lesznek. Előadások, városnézés, borlovagrendi látogatás és más érdekes program színesíti az eseménysort.

 

Kockázatos életmentés


520 szívátültetés történt Magyarországon, közülük háromszáz-hatvannyolcan várhatják évről évre második születésnapjukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!