Sopron és környéke

2019.08.17. 17:31

Sopronpuszta beírta magát a történelembe - A 30 évvel ezelőtti határáttörésre emlékeztek - fotók

Piknik, menekülés, rendszerváltás - Terítéken 1989 címmel rendeztek nemzetközi konferenciát a Liszt-központban szombaton. A sopronpusztai Páneurópai Pikniket és a keletnémetek határáttörését, annak európai hatását méltatták a résztvevők.

kisalfold.hu

– Harminc évvel ezelőtt, augusztus 19-én reggel esett az eső, aztán szép időnk lett. Annak idején a Piknik szervezőinek segítettem többedmagammal az előzetes tereprendezésben: bokrokat vágtunk ki, hogy azon a területen minél több helyet biztosíthassunk az érkező résztvevőknek. A munka során egyszer csak megállt mellettünk egy terepjáró. Kiüvölt belőle egy határőr és egy munkásőr: nem lesz itt semmiféle piknik! Tűzzünk haza! Hát az élet alaposan rácáfolt erre, mert nemcsak piknik volt, hanem a keletnémetek határáttörése még a német újraegyesítést is elősegítette. S azért jövök el minden évben a megemlékezésekre, mert a Piknik is közrejátszott abban, hogy szabad országban éljünk – mesélte lelkesen Madarász Béla nyugdíjas a konferencia kezdéséig.

Piknik, menekülés, rendszerváltás - Terítéken 1989. Fotók: Magasi Dávid

A szimpóziummal ezúttal kifejezetten az ifjúságot kívánták megszólítani a program rendezői, hogy a mai tízen-huszonévesek találkozhassanak az akkori szemtanúkkal, szervezőkkel. A megnyitón elsőként Maren Schoening, a Magyar-Német Ifjúságért Egyesület elnöke köszönthette a megjelenteket. A Berlinben négy éve alapított civil szervezet vezetője – aki civilben vállalkozási tanácsadó – emlékeztetett arra az NDK-s 20 éves fiatalra, aki 1989 februárjában Kelet-Berlinből a demokráciát megtestesítő Nyugat-Berlinbe próbált átszökni, ám a keletnémet határőrök lelőtték. – Alig fél év múltán a magyarok a Páneurópai Piknik megrendezésével, a magyar-osztrák határ először jelképesnek szánt, majd később szó szerinti megnyitásával óriási bátorságról tettek tanúbizonyságot. Szükség van arra, hogy a német és magyar fiatalok mindig emlékezzenek erre a történelmi jelentőségű eseményre. Köszönjük, Magyarország – tette hozzá. 

 

Frank Spengler, a Konrad Adenauer Stiftung magyarországi képviselet-vezetője a magyarok áldozatvállalása mellett dicsérte az osztrák támogatókat is, akik az augusztus 19-én Szentmargitbányára átjutott keletnémeteknek humanitárius segítséget nyújtottak. A magyar, a keletnémet és az osztrák hőstettek sora legyen példaértékű az ifjúság előtt – hangoztatta. 

 

A konferencia délelőtti programján Antall Péter, az Antall József Tudásközpont igazgatója; dr. Magas László, a Páneurópai Piknik '89 Alapítvány elnöke, egykori szervező; Kozma Imre atya; Kónya Imre, egykori belügyminiszter; dr. Czukor József volt bonni diplomata és Hans Kaiser egykori német miniszter méltatta a harminc évvel ezelőtti eseményeket és azok utóéletét, európai hatását.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!